Човјек, биће на границама свјетова: Зашто мени Боже мој?

Изабрани текстови, бесједе и предавања митрополита Николе Хаџиниколауа.

Сви Хришћани се прије или касније, у разговорима са невјерујућим сусретну се са питањем - А дјеца? Зашто су дјеца крива? И колико год познавали књишке одговоре на ту тему, увијек је ужасно тешко говорити о томе онима који пролазе кроз страшна искушења болести и страдања.

Управо на то питање је покушао да одговори Митрополит Никола Хаџиниколау говорећи на трећем семинару психо-социјалне подршке дјеци обољелој од рака и њиховим породицама на онколошком одељену дјечије болнице Аглаија Киријаку, новембра 2002. године.

Ушавши у просторију гдје су лежала та дјеца, Митрополит је затечен што је ту било мање књига но ликова. Мноштва научних знања мање од изобиља истине живота. Недоумице и непознато било је много блијеђе од сјаја необичне љубави која је испуњавала тај простор. Најљудскије питање које родитељи ове дјеце постављају јесте: Зашто мени, Боже мој? Суочен са њиховим болом, ни не покушава да да директне одговоре, као ни готово нигдје на другим мјестима у овој књизи, али зато поставља она права и суштинска питања, која су сама по себи одговори и спознања.