Мати Јелисавета

Када се присјетим мати Јелисавете, прво што ми пада на памет је град Цетиње. Не знам да ли ћу до краја успјети да објасним ту сличност између ње и града у којем је провела свој вијек, али покушаћу.

Ако погледате са оне висоравни на којој се налази раскршће путева за Подгорицу, Будву и Цетиње, у долини која се пружа пред вашим очима видјећете пријестони град Црне Горе. На први поглед учиниће вам се да није вриједно силаска. У зависности од годишњег доба, тамо вас може сачекати два метра снијега, јака киша од које вас ни један кишобран неће спасити, или аутомобилима претрпане уске улице у којима паркинг мјесто нећете наћи ни за лијека.

На све ово можете заборавити само ако бјежите из Подгорице или са Приморја у августу мјесецу, када је Цетиње један од ријетких градова гдје човјек може нормално дисати.

Са кружнога тока којем су Цетињани „од милоште“, са препознатљивом цртом доброг смисла за хумор дали име „никад у дом“, оштро око види и Цетињски манастир и горскога сокола на којем почива владика Раде. Но, ко ће ту муку силаска у град преживљавати зарад неколико фотографија.

Е, овако изгледа наше дично Цетиње у очима оних који се не дотичу његове душе, његове историје, духовности, културе, Св. Петра и Његоша Тајновидца, свега онога што је овај град чинило и чини итекако вриједним обиласка, боравка и размишљања о њему.

Иста таква прича је и са мати Јелисаветом.

Ко је није познавао у њој је могао видјети намргођену старицу, изразито грубе спољашности, која послује око свијећа и стално нешто гунђа себи у браду. Избјегавајући блискији сусрет са „старим гунђалом“ најрадије бисте прошли заборавивши на своје покојне.

Но, испод тог вела строгости и грубог лица крила се једна топла душа. Душа која је и сама као свијећа горела над свим тим нашим недовршеним и немарно изговореним молитвама, прислуженим за здравље или покој душе.

Ко је и каква је заиста била мати Јелисавета испричаће нам отац Јустин Мреновић, сабрат цетињског манастира и неко ко је душом разумео и волео те дубоке строге боре на лицу блаженопочивше мати Јелисавете.