Братство православне омладине Црне Горе: Говор мржње атеиста према Цркви преко друштвених мрежа

  • Наслов: Miajlo Backovic
  • Албум: razgovori
  • Година: 2013
  • Величина: 14:26 минута (2.48 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Поштовани,

Бог је створио сваког човјека као слободно и мисаоно биће а тиме му дао слободну вољу да бира свој пут. Не оспоравајући било чије право да вјерује или не Братство православне омладине не обраћа се атеистима као покрету већ Вама као организацијама које вјероватно не знате начин обраћања људи из организација којe подржавате и помажете.

Како сте у јавности препознати као организације које се примарно боре за праведно друштво, лишено дискриминације по било ком основу, за елиминацију говора мржње и нетолеранције, сматрамо да сте одговорни и према онима које делегирате, да у ваше име то чине.

Мислимо, прије свега, на организације које у приличној мјери користе вашу финансијску подршку за реализацију различитих програма. Једна од таквих организација је свакако и Центар за демократску транзицију (ЦДТ), организација која вас наводи као донаторе, претпостављамо на програмима чији су циљеви усклађени са неким наведеним вриједностима слободног друштва.

У последње вријеме, на запрепашћење, свих религиозних људи у Црној Гори, а нарочито православних хришћана, челници ове организације, Милица Ковачевић и Драган Копривица, путем друштвених мрежа (Фејсбук и Твитер), у крајње омаловажавајућем тону, са изразито увредљивим коментарима се обраћају православним хришћанима и црквеним великодостојницима.

 

Наводимо неке од примјера унапријед Вам се извињавајући на непримјереном садржају...

 

Уочи прославе 8 вјекова манастира Ђурђеви ступови, Драган Корпивица (@DraganKoprivica) из ЦДТ, препоручује групи #AteistiCG

 

hajdmo te sjutra u džurdževe stupove... biće zeze hihihihihhi da slavimo dva veka vuka hihihihihhi;

 

Његова колегиница, из исте организације, Милица Ковачевић, а поводом освештавања Храма Христовог Вскрсења у Подгорици каже

 

Milica Kovacevic ‏@MilicaCDT 26 Sep

 

Ako se na ovom otvaranju crkve nikome ne ukaže fluorescentna gospa, ili makar fluorescentni st. Pete of Cetinje , zaludu su krečili.

 

На иронични позив једне активисткиње, како би атеисти требало да дођу да освјештају Храм Христовог васкрсења у Подгорици, Дарко Ивановић из Грађанске Алијансе одговара:

 

Darko M. Ivanovic @skockopg

 

@DanicaMNE nemam kad. Imam dijareju tog dana.

 

На сам дан освештавања Храма у Подгорици, Ковачевићева каже за митрополита Амфилохија да "блебеће"

 

Milica Kovacevic ‏@MilicaCDT 7 Oct

Risto misli da je ovo što blebeće ruski jezik. Nije

 

Истог дана, на опаску једног учесника у конверзацији да су нека дјеца отишла на литургију, на освештање Храма, Милица Ковачевић препоручује рецепт за такву дјецу:

 

@drloncar E ja bih da sam taj roditelj dijete oma kod psihijatra icon smile Братство православне омладине: Атеисти преко друштвених мрежа шире говор мржње против СПЦ )). U stvari, prvo batine, pa kod psihijatra icon smile Братство православне омладине: Атеисти преко друштвених мрежа шире говор мржње против СПЦ )

 

Овим предсједница ЦДТ врло експлицитно указује да дјеца која иду у храм имају психичке проблеме које треба лијечити. А прије лијечења препоручује једну сасвим примјерену "васпитну" методу.

 

Поштовани,

Сличних примјера има још јако пуно. Демократија јесте слобода ријечи, али не и некултуре и одсуства цивилизоване комунације. Млади су упућени на друштвене мреже као популарни вид комуникације, па Вам указујемо на говор мржње које штети сваком младом човјеку и друштву у цјелини.

Сматрамо да сте дужни, као најзначајнији донатори организација које наведени људи представљају, да их упозорите да је овакав језик омаловажавања није у складу са темељним принципима слободног и демократског друштва. Уколико мислите да то није ваша обавеза, то ћемо разумјети као вашу сагласност са наведеним ставовима.

 

У жељи да добронамјерно схватите наше обраћање,


Братство православне омладине Црне Горе

предсједник, Миајло Бацковић