Јерусалим од злата CXL

У данашњој празничној емисији, када обиљежавамо 15 година рада нашег радија, слушамо интервју Његовог Преосвештенства Епископа липљанског Г. Јована (Ћулибрка) „Гласу Русије“ а након одржаног предавања на тему „Историографија Холокауста у Југославији" 13. јуна 2013. године у Музеју Холокауста на Поклоној гори у Москви уз духовну музику на различитим језицима.

 

У МОСКВИ ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ЕПИСКОПА ЛИПЉАНСКОГ ЈОВАНА

У организацији Руског центра за холокауст, у Москвије 13.септембра представљена књига Епископа Липљанског Јована (Ћулибрка), викарног епископа Патријарха Српског и координатора Одбора за Јасеновац Светогархијерејског сабора СПЦ, Историографија холокауста у Југославији. Књигаје представљена на централном руском Спомен подручју посвећеном победи над нацизмом у Другом светском рату на Поклоној Гори.

Међу одабраним интелектуалцима који су учествовали на представљању књиге био је и амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији, Његова Екселенција Славенко Терзић, који је поздравио промоцију као знак посебног братства у страдању, које је настало током светске катастрофе коју је представљао Други светски рат.

Поред аутора, на представљању књиге говорили су Ала Гербер и Иља Алтман, руководиоци Руског центра за холокауст, као и председник Руског јеврејског конгреса Јуриј Исакович Канер. Окупљане је поздравио представник Одела за односе са друштвом Московске Патријаршије Артем Владимирович Миронов, који се извинуо у име протојереја Всеволода Чаплина, председника овог Одела који је морао да одсуствује са овог догађаја због непредвиђене обавезе са председником Владимиром Путином.

На скупу је нарочито изражена потреба да се заједнички супротстави актуелном процесу искривљавања и ревизије историје, на чијем удару је поред Другогс ветског рата од недавно и Први светски рат и улога Русије и Србије у њему.

Представљање књиге водио је Николај Сванидзе, познати телевизијски новинар, а цео догађај је организовао и њиме руководио др Кирил Феферман, задужен за међународну сарадњу у Руском центру за холокауст.

У петак 14. јуна Епископ Липљански Јован посетио је Руски холокауст центар и др Иљи Алтману предао на дар књиге које је Одбор за Јасеновац наменио библиотеци овог центра. Др Алтман је иначе научник светског гласа и аутор Енциклопедије холокауста у СССР.Toком сусрета са др Алтманом и др Феферманом, договорена је даља сарадња овог Центра и Одбора за Јасеновац.

Књига Историографија холокауста у Југославији представља завршни рад Епископа Јована на Универзитету у Јерусалиму, и појавила се септембра 2011. године. Њено енглеско издање очекује се ускоро, а приликом представљања књиге у Москви, најављено је и њено руско издање.