Саопштење Светог Архијерејског Сабора поводом прогoна у Охридској Архиепископији

Свети Архијерејски Сабор СПЦ издао је саопштење упућено свијетској и домаћој јавности поводом најновијег државно полицијског прогона припадника Православне Охридске Архиепископије. Овај прогон чине власти Републике Македоније, гдје се хапсе монахиње и монаси, чак и родбина  Епископа, претресају се манастири, плијене компјутери. Ово је новинарима на редовној конференцији за штампу одржаној у Патријаршији 22. маја саопштио преосвећени Епископ бачки Иринеј. Свети Архијерејски Сабор завршио је иначе разматрање рада централних тијела Цркве и позабавио се појединим епископијама. Ни једна одлука још није донесена, али се неке назиру.

 

 

Саопштење за јавност поводом најновијег државно-полицијског прогона припадника Православне Охридске Архиепископије

 

Обавештавамо домаћу и међународну јавност да су јаке полицијске снаге јуче, 21. маја 2012. године, око седам часова ујутру, организовано и насилно ушле у више манастира и домова припадникâ Православне Охридске Архиепископије.

У Штипу је полиција тражила Његово Преосвештенство Епископа брегалничког Господина Марка и будући да није пронашла Преосвећеног Епископа, ухапсила је монахињу Пелагију.

У Скопљу, јаке полицијске снаге су ушле у манастир Успења Пресвете Богородице, тражећи Епископа стобијског и местобљуститеља струмичког Господина Давида. Како га нису пронашли, ухапсили су игуманију манастира, монахињу Кирану. Треба навести да су се полицајци брутално понашали према монахињама: насилно су им истргли из руку мобилне телефоне и, уз њихово малтретирање, извршили су детаљан претрес манастира, снимајући притом све видео-камером.

Исто тако, полиција је ушла у манастир Светог Јована Златоуста у Битољу, тражећи настојатељицу манастира, монахињу Олимпијаду, те како је нису нашли, понашали су се грубо и малтретирали остале монахиње.

Полиција је такође ушла у манастир Успења Пресвете Богородице у Прилепу и том приликом ухапсила јеромонаха Мојсеја.

У свим наведеним манастирима полиција је запленила све компјутере, као и другу материјалну имовину. Све су то урадили, наводећи да хапсе због "утаје пореза". Такође, полиција је лишила слободе и најужу родбину Преосвећене Господе Епископа, као и остале вернике Православне Охридске Архиепископије.

Судске власти Републике Македоније одбијају да региструју  Православну Охридску Архиепископију, она нема своје изворе прихода и практично живи од помоћи својих верника, тако да је веома провидно да држава, под маском утаје пореза, спроводи до сада, заједно са пресудом против архиепископа Јована, најжешћи прогон  и полицијску тортуру на верској основи, прогон какав не памте демократске земље у Европи и свету.

После осуде архиепископа Јована на две и по године затвора, коју он  већ издржава у централном затвору Идризово, државне власти у Македонији, штитећи верски монопол расколничке организације МПЦ, кренуле су у поход да покушају да дословно сатру канонску Православну Цркву у својој држави.
Апелујемо на све одговорне представнике демократских држава, на ОЕБС и на институције и организације за заштиту људских права и верских слобода да пруже сваки вид помоћи и подршке, како би се прогон уперен против архиепископа Јована и свих притворених игуманија, монаха, монахиња и верног народа што пре прекинуо и како би коначно био спречен овај погром верских слобода који државне власти у Македонији спроводе над припадницима Православне Охридске Архиепископије.

 

Свети Архијерејски Сабор

Српске Православне Цркве