Audio by album radjajte_se_i_mnozite_se

"Рађајте се и множите се"

43:49 минута (6.28 МБ)

Серијал емисија о браку и породици током којег ћемо, кроз разговоре са духовним пастирима наше Свете Цркве, као и стручним саговорницима из области педагогије, педијатрије, гинекологије, психологије, психијатрије и социјалног рада, покушати да нашим слушаоцима пружимо одговоре на нека питања која муче савременог човјека. Осим разговора, током емисија слушаоци ће имати прилику да чују записе и бесједе Светих отаца, као и поучне приче које се тичу ових тема.

У вечерашњој емисији наш гост је ректор Цетињске богословије протојереј - ставрофор Гојко Перовић.

Рађајте се и множите се II

45:25 минута (7.8 МБ)

Главне карактеристике успешног брака, о којима пише свештеник Алексеј Јанг, су: похвала, праштање и време. Како данас очувати брак и достићи меру успешности, васпитати дете у раном узрасту, како се носити са пубертетским променама и искушењима као и другим важњим питањима са којима се сусрећу породични људи, говори нам протојереј - ставрофор Дејан Дејановић, старешина цркве Светог Трифуна на Топчидерском гробљу у Београду.

"Рађајте се множите се" III

43:13 минута (7.42 МБ)

Потрошачка цивилизација, у каквој данас живимо, у много чему утиче на понашање човјека, решавање основних животних питања, па и само схватање смисла нашег живота на земљи.

Има ли цену и ако има колико кошта један дјечији живот? Како изгледа живот у многодјетној породици? Може ли васпитање да закасни? Да ли су се овако шаролики симптоми постпорођајне депресије, какве данас можемо видети, јављали у вријеме када је мајкама било важније здравље и срећа дјеце, од обима свога струка?

Ово су нека од питања на која смо покушали да дамо одговор у вечерашњој емисији. Наш гост је архијерејски намјесник Боко - которски, протојереј - ставрофор Момчило Кривокапић.

"Рађајте се и множите се" III

58:11 минута (9.99 МБ)

Свети Теофан је писао о почецима образовања дјечијег ума, тврдећи да овај процес започиње са првим ријечима, то јест, од оног тренутка када дете почиње да говори.

Колико се заиста у данашње вријеме, као родитељи, бавимо образовањем дјечијег ума? Колико пропуштамо драгоцено вријеме? Какве замке пред нас поставља савремена цивилизација а какве ми сами себи постављамо?

Одговоре на ова и слична питања можемо добити слушајући предавање "Криза савремене породице" др Влајка Пановића, клиничког психолога ВМА у Београду, које благодарећи Дверима, имамо прилику чути у вечерашњој емисији.

"Рађајте се и множите се" V

30:11 минута (8.64 МБ)

Дисциплина и лијепо понашање су једне од првих лекција које родитељи треба да дају својој дјеци. Није их једноставно спровести у дјело али уложени труд итекако даје своје плодове и одражава се на цјелокупан развој дјетета.

У вечерашњој емисији слушамо два светски призната стручњака, из области психологије и медицине, који ће нам дати неке основне смернице у процесу васпитања. Слушамо др Зорана Миливојевића психотерапеута и др Ранка Рајовића, члана Управног одбора  Mense International и предсједника Менсина свјетског одбора за даровиту дјецу.

Рађајте се и множите се VI

69:15 минута (11.89 МБ)

Древни Грци су чврсто веровали да музика лечи душу и тело.
Платон, који је веровао да музика има исцелитељску моћ, говорио је о томе како мноштво инструмената и претерана сложеност мелодије развијају нестрпљење код људи.
Свети Василије Велики је, у свом предавању омладини о начину на који хришћанин треба да користи паганску мудрост, испричао како је Питагора отрезнио групу пијанаца наредивши свирачу фруле да им свира дорску мелодију.
У вечерашњој емисији говоримо о музици, о њеном утицају на духовни и ментални развој младог човека. Наш гост је монах Арсеније Јовановић, сабрат манастира Острог.

Рађајте се множите се VII

72:51 минута (12.51 МБ)

Животни пут нашег вечерашњег госта и његове породице није био нимало лак. И поред тешкоћа које су их сналазиле а сналазе и даље, ова мала домаћа црква непрекидно напредује у љубави и вјери. Прави су примјер оних који се држе заповијести и благослова Божијег "Рађајте се и множите се".

Са нама је у емисији протојереј Слободан Мајкић, парох јагодњачки из Епархије осјечко - пољске и барањске.

Рађајте се и множите се VIII

32:55 минута (5.66 МБ)

У вечерашњој емисији имаћемо прилике да слушамо о томе колико је важна рана социјализација дјеце у смислу што ранијег укључивања у игру и дружења са својим вршњацима, и који је то период у којем ће дјеца најбезболније поднијети одвајање од родитеља због неопходности боравка у вртићу.

Такође слушамо и прилог о стваралачком облику васпитања.

Рађајте се и множите се IX

64:35 минута (11.09 МБ)

Православна духовна заједница за рехабилитацију и ресоцијализацију оболелих од болести зависности "Земља живих" је мјесто наде, спознаје и новог рађања.

Основана је благословом Преосвећеног Епископа бачког г. Иринеја. Велику духовну, молитвену и материјалну подршку заједница добија од Преосвећеног Епископа јегарског г. Порфирија и братства манастира Ковиљ. Осмишљена је тако да се кроз молитву и рад, у изолацији, постепено и полако залутала душа враћа на прави пут. Овај напоран и мукотрпан процес непрекидно се налази под очинским надзором свештеника, монаха и васпитача одређених за то послушање.

У вечерашњој емисији наш гост је духовник заједнице "Земља живих" отац Бранко Ћурчин.

Рађајте се и множите се X

38:13 минута (6.56 МБ)

У вечерашњој емисији слушамо одломак из књиге "Иза нас је Бог" др Ханса Килиана. Одломак носи назив "Не смете убити моје дете" у којем познати лекар - хирург на потресан начин свједочи о борби једне младе мајке за живот свог још нерођеног дјетета.

Други дио емисије посвећен је "Планирању породице" односно како се то "планирање" супротставља животу по Богу.

Рађајте се и множите се ХII

46:11 минута (7.93 МБ)

Питање породичних несугласица, конфликата и најгрубље речено свађа, су једна од најчешћих о којима се разговара са пријатељима, свештеницима или психотерапеутима. Овом темом се темељно бавио свештеник Павле Гумеров у својој књизи "Породични конфликти, превентива и лечење из перспективе православног свештеника".

У вечерашњој емисији имаћемо прилике да чујемо неколико интересантних поглавља из књиге у којима се говори о начинима разрешења породичног конфликта, о томе колико свакодневни стрес утиче на породични живот, као и о анксиозности као болести савременог човјека.

Рађајте се и множите се XIII

39:19 минута (6.75 МБ)

"У основи породичног живота православног хришћанина треба да се налазе три компоненте: Прва и најбитнија је љубав и правилно схватање овог појма, јер ретко ко зна шта је то права љубав. Друга је правилно разумевање циљева и задатака породичног живота. И трећа - правилна породична хијерархија. На темељима ова три, да кажемо "џина" се гради породични живот."- свештеник Павле Гумеров.

Рађајте се и множите се XIV

37:47 минута (6.49 МБ)

"Онај ко воли, његово срце цвета и мирише; и он даје своју љубав исто тако као цвет свој мирис. Али онда он није ни усамљен, јер је његово срце код оног кога воли: он мисли на њега, брине о њему, учествује у његовој радости и саосећа са његовим патњама" -свештеник Павле Гумеров  "Породични конфликти - превентива и лечење из перспетиве православног свештеника" У вечерашњој емисији слушамо о томе шта је брачни живот и како се припремити за њега.

Рађајте се и множите се XV

49:51 минута (8.56 МБ)

Проблем погрешно замишљених и поставаљених улога у породици понекад није јасно видљив. Но када се из њега изроде нови проблеми, трагајући за саветом и решењем вратимо се на почетак и откривамо суштину.

Да ли су за слабљење здраве хијерархије у породицу криви слаби и инфантилни мушкарци, или пак жене које својим понашањем не дозвољавају да мушкарац пројави своје најбоље квалитете?

Веома интересантне одговоре на ова и слична питања везана управо за „главу породице и његову помоћницу" дао нам је свештеник Павле Гумеров у књизи „ Породични конфликти - превентива и лечење из перспективе православног свештеника".

Рађајте се и множите се XVII

45:04 минута (7.74 МБ)

Често се дешава да је множење породичних проблема и несугласица међу супружницама производ лошег приступа у решавању конфликтних ситуација. Неретко је гнев узрочник или пратилац оваквих тренутака.

Користећи се књигом свештеника Павла Гумерова "Породични конфликти-превентива и лечење из перспективе православног свештеника" у вечерашњој емисији разматрамо правилне начине разрешења конфликата.

Рађајте се и множите се XVIII

51:46 минута (8.89 МБ)

Сви брачни парови и све породице пролазе неке мање или веће кризе. Криза сама по себи не представља опасност, већ неку врсту теста или пробе зрелости брачних и породичних веза. Неверство је нажалост један од честих узрока развода бракова.

У вечерашњој емисији послушајмо: Како пребродити брачне кризе и извући из њих поуку, како пронаћи места у срцу да се опрости неверство или како повратити изгубљени породични мир?

Рађајте се и множите се XIX

35:15 минута (6.05 МБ)

Тема вечерашње емисије је праштање. Спремност на праштање је неопходна у сваком односу са ближњим. Добри плодови које опраштање доноси можда се најбоље могу огледати у међусобним односима једне брачне или породичне заједнице.

Рађајте се и множите се XX

37:27 минута (6.43 МБ)

"Највише што један отац може да уради за своје дете јесте да воли његову мајку"- мудра мисао која указује на оно што најснажније оставља утисак на детињу душу.

У вечерашњој емисији говоримо о односу родитеља и дјеце и о томе да ли ми као родитељи васпитавајући децу уједно васпитавамо и себе.

Одговоре на ова питања потражили смо у књизи свештеника Павла Гумерова "Породични конфликти-превентива и лечење из перспективе православног свештеника".

Рађајте се множите се XXI

90:21 минута (12.94 МБ)

Рађајте се и множите се XXII

53:09 минута (9.13 МБ)

У вечерашњој емисији покушали смо да дамо одговор на питање "Зашто Срби нестају?"

Наш гост је економиста и демограф мр Биљана Спасић. Наслов књиге по којем смо и назвали вечерашњу емисију "Зашто Срби нестају?" један је од бројних радова наше гошће.

Кроз овај разговор имали смо прилике да чујемо неке од статистичких података који, ако се посматрају као одговор на горе постављено питање делују заиста забрињавајуће.

Рађајте се и множите се XXIII

36:58 минута (6.35 МБ)

У вечерашњој емисији имаћемо прилике да чујемо исповест брата Момчила Гајића, некада зависника од интернет видео-игрица а сада вредног помоћника у цркви Вазнесења Господњег на Клиси у Новом Саду.

Овај млади момак се лечио у православној заједници "Земља живих" одакле је понео како он каже "најлепше искуство и пуно склопљених пријатељстава".

Кроз разговор нам открива како се уплео у мрежу зависности, какве су биле последице по њега и његове најближе и како данас изгледа његов живот.

Рађајте се и множите се XXIV

42:05 минута (7.23 МБ)

"Пубертет и адолесценција представљају веома тежак период како за родитеље, тако и за саму децу. Он се једино може преживети ако се наоружате љубављу, поштовањем и разумевањем. Управо поштовање и разумевање млади и очекују од нас у првом реду" -свештеник Павле Гумеров.

У вечерашњој емисији слушамо о бунту адолесцената.

Рађајте се и множите се XXV

35:18 минута (6.06 МБ)

Један од заступљенијих проблема младих брачних парова су недовољно добри а нажалост и често веома лоши односи са родитељима свог супружника. Неразумевање и несклад су најчешћи у односима снаха-свекрва и зет-ташта.

Зашто је то тако и како на најбезболнији начин превазићи овакве несугласице?

Одговор на ова питања покушали смо да пронађемо међу страницама књиге "Породични конфликти"-превентива и лечење из перспективе православног свештеника, аутора свештеника Павла Гумерова.

Рађајте се и множите се XXVII

56:58 минута (9.78 МБ)

Благодарећи порталу ЖРУ у вечерашњој емисији имамо прилике да чујемо проту Милорада Голијана. Гостујући на ЖРУ ДИВАН-у 7. фебруара 2013. године прота је говорио о браку и породици. Дугогодишње свештеничко искуство, темељно, стрпљиво и љубављу надахнуто приступање теми хришћанског брака проте Милорада, чине овај запис на ЖРУ ДИВАН-у изнова и изнова интересантним и поучним. Вечерас слушамо први дио записа.

Рађајте се и множите се XXVIII

45:04 минута (7.74 МБ)

Благодарећи порталу ЖРУ у вечерашњој емисији имамо прилике да чујемо проту Милорада Голијана. Гостујући на ЖРУ ДИВАН-у 7. фебруара 2013. године прота је говорио о браку и породици.

Дугогодишње свештеничко искуство, темељно, стрпљиво и љубављу надахнуто приступање теми хришћанског брака проте Милорада, чине овај запис на ЖРУ ДИВАН-у изнова и изнова интересантним и поучним.

Вечерас слушамо други дио дивана.

Рађајте се и множите се XXIX

39:32 минута (6.79 МБ)

"Деца се не васпитавају сталним похвалама. Напротив, тако постају егоисти и пуни таштине. Таква деца ће касније, кроз читав живот, желети да их сви стално хвале, макар их притом и лагали. Има још нешто што наноси штету деци. То је претерано заштитнички став, односно претерана брига родитеља, њихова стрепња и узнемиреност око деце", - речи су старца Порфирија Кавсокаливита.

Овим темама се управо и бавимо у вечерашњој емисији. Нудећи вам три веома интересантна текста савремених психолога који су се бавили темама размаженог детета, презаштитничког става родитеља и манипулативним способностима дјеце, надамо се да ћемо макар дјелимично дати одговор на тему вечерашње емисије - колико је важно осамостаљивати дете од малих ногу?

Рађајте се и множите се XXXI

35:55 минута (6.17 МБ)

"Много молитве а мало речи деци" - речи су Светог Порфирија Светогорца.

Тема вечерашње емисије је снага и моћ родитељске молитве.

Врло често се превише уздајемо у педагошка и психолошка знања, своја или разних стручњака који се нађу на путу наше деце током одрастања, истовремено заборављајући да се макар повремено обратимо.

Богу и од самог Творца измолимо помоћ и благослов за добар одгој своје дјеце. Врата Господња су једина врата на која можемо покуцати у свако доба дана и ноћи. Нема гужве, редова, није нам потребна посебна препорука ни заказивање. Због чега се онда тако ретко хватамо за кључ који отвара врата Господња, кључ који се зове молитва?

Рађајте се и множите се XXXII

32:01 минута (5.5 МБ)

"Деца се не васпитавају сталним похвалама"- речи су Светог Порфирија Светогорца.

Тема вечерашње емисије је родитељска похвала.

Данашњем родитељу није једноставно да одоли педагошком тренду у којем је похвала неопходна за стицање самопоуздања и свеукупног менталног и психичког развоја дјеце. Далеко је једноставније похвалити сваки, па и успјех постигнут без неког посебно уложеног труда, него ли изневјерити очекивања дјетета док нестрпљиво ишчекује хвалу за учињени напредак.

С' обзиром да је, као што и сама ријеч каже, самопоуздање-вјера у себе и своје могућности, колико је заправо уопште важно самопоуздање за једног хришћанина? Гдје је права мјера, када су похвале у питању?

Рађајте се и множите се XXXIV

39:36 минута (6.8 МБ)

Времена, навике и обичаји су промјењивог карактера. На глобалном нивоу, појединац или одређена група најчешће не могу имати већи утицај на ток тих промена. Питање је - Колико све оно што носи савремена цивилизација утиче на свакодневни живот хришћанске породице. Тема вечерашње емисије је "Православни брак данас".

Управо овако гласи и назив предавања протојереја-ставрофора Милоша Весина које вечерас слушамо.

Рађајте се и множите се ХХХV

63:44 минута (10.94 МБ)

Љубав и ограничење представљају двије неодвојиве "алатке" у васпитном процесу. Дјетету је потребно пружити пуно љубави и том истом љубављу га поучити да поштује постављена правила и границе. Често се дешава да се улоге у породици побркају па умјесто родитеља дјеца постају главна у кући, што је погубно за родитеље и њихов међусобни однос а нарочито за дјецу.

Шта о томе мисли др Зоран Миливојевић, психотерапеут, чућемо током предавања "Срећно дете-несрећни одрасли".

Рађајте се и множите се XXXVI

44:25 минута (7.63 МБ)

Разлика између дјечака и дјевојчица по питању понашања, реакција, интересовања, начину и организацији игре, емотивних реакција запажају се још у раном дјетињству.

Улога родитеља је да током процеса васпитања мотивишу осјећаје женствености код дјевојчица и мужевности код дјечака.

Тема вечерашње емисије је разлика у васпитању дјечака и дјевојчица.

Рађајте се и множите се XXXVII

35:08 минута (6.04 МБ)

Списак дневних обавеза у многим породицама је подугачак, тако да врло често родитељи имају мало времена да се посвете дјеци и једни другима. Тај вихор оптерећености обавезама у данашње вријеме носи и дјецу. Да би у одсуству родитеља на неки начин били збринути и склоњени са улице често „лете" са тренинга на часове језика а са часова језика на шах, плес или неку другу ваннаставну активност. Да ли је заиста то решење?

Тема вечерашње емисије је: Које активности треба да имају дјеца?

Рађајте се и множите се XXXVIII

62:06 минута (10.66 МБ)

Често размишљајући о својој дјеци, о томе шта смо и колико смо пропустили у њиховом одрастању и васпитавању, заборавимо на чињеницу да су то првенствено Божија дјеца и да никада није касно, а истовремено је пријеко потребно, путем молитве, васпитни утицај препустити Оцу Небескоме, који нас је благословио да будемо Његови сарадници  и удостојио нас имена родитељ.

У вечерашњој емисији о васпитању и брачној љубави говори нам Архијерејски намјесник никшићки, свештеник Слободан Јокић.

Рађајте се и множите се XXXIX

49:10 минута (8.44 МБ)

У вечерашњој емисији вам преносимо неколико интересантних текстова на тему породичног живота. Аутори су свештеници Павле Гумеров и Андреј Ткачов.

 

Рађајте се и множите се XL

100:04 минута (17.18 МБ)

У вечерашњој емисији преносимо предавање "Православље и пренатална психологија". Предавање је одржано у оквиру духовних трибина које организује Црква Светог Трифуна са Топчидера, у Београду. О овој теми говорили су протојереј-ставрофор др Милош Весин и др Јелена Обрадовић а домаћин је као и увијек био прота Дејан Дејановић, старјешина Храма Св. Трифун.

Рађајте се и множите се XLII

34:29 минута (5.92 МБ)

- Зашто га подвргаваш ономе што је телесно? "Муж је", вели, "срамота ако има дугачку косу" (1 Кор.11,14). То је противно природи. Није по вољи Божјој. Забрањено је: спада у јелинско сујеверје. Многи пак стављају на уши златне минђуше. Камо среће да то ни девојке не стављају, а ви и дечаке водите у ову пропаст. - каже Свети Јован Златоусти упућујући на нужност непрекидне пажње у одгоју дјеце.

У вечерашњој емисији говоримо о поукама Светог Јован Златоустог о васпитању дјеце.

Рађајте се и множите се XLIII

31:38 минута (5.43 МБ)

"Децу треба заштити од нечистоте. Много се бринемо за њихово школовање. Када бисмо се тако бринули и за њихово васпитно упућивање у науку Господњу! Не бисмо се тада ишчуђавали њиховој непослушности, непоштовању, бестидности. Дај Боже да се то никоме не деси, него слушајући савет Апостолов, да их подижемо у духу науке Господње. Поучавајмо их својим примером и стварајмо од малих ногу код њих навику да читају Свето Писмо"- Св. Јован Златоусти.

У вечерашњој емисији настављамо са поукама о васпитању дјеце Св. Јована Златоустог.

Рађајте се и множите се XLV

53:28 минута (9.18 МБ)

У организацији Покрета Двери и издавачке куће "Катена мунди" је 25. марта 2015. године у Чачку приређена трибина "Ко разара српску породицу?"

Организатори наводе да је трибина организована поводом нових закона који ће разорити традиционалну породицу и вредности и негирати морал.

У вечерашњој емисији, посредством ју тјуб канала, преносимо вам дјелове говора учесника ове трибине психотерапеута др Зорана Миливојевића и вишег научног сарадника Института за европске студије др Миша Ђурковића.

Рађајте се и множите се XLVI

47:15 минута (8.12 МБ)

"Смрт је неизбежни крај земног и почетак новог, непознатог нам живота. Душа је бесмртна и зато кажемо да нема смрти. Ипак, она постоји у најгорем виду, страшнија од оне видљиве, а то је вечни живот без Бога. Смрт је за људе тајна, али и живот је тајна. Мајко, теби је Бог поверио мој живот и од тебе ће тражити одговор за њега. Шта ти то смераш? Уразуми се док још имаш времена. Лако ти је да ме убијеш, али можеш ли, ако то пожелиш, да ми подариш нови живот? Можеш ли у једну целину скупити делове мог тела, можеш ли после смрти дозвати моју душу из ада и кроз крштење је посветити Христу" - Архимандрит Рафаил (Карелин). У вечерашњој емисији говоримо о чедоморству.

Рађајте се и множите се XLVIII

39:40 минута (6.81 МБ)

Говорећи о женама-мироносицама протојереј Александар Шмеман је рекао: "Може се без икаквог претеривања рећи да је жена та која је спасавала и спасава човештво човека. Жена га спасава, али не речима и не идејама, већ тим својим ћутљивим и брижним присуством препуним љубави."

Тема вечерашње емисије је православна жена и мајка.

Рађајте се и множите се XLIX

61:32 минута (10.57 МБ)

Жена и њена улога, како у друштву тако и у цркви је честа тема на трибинама, предавањима и уопште у свакодневној комуникацији међу пријатељима и у породици. Протођакон мр Љубомир Ранковић се у својој магистарској тези "Жена икона цркве и благо света" подробно позабавио темом призива и положаја жене у цркви.

Под истим насловом објавио је и књигу о којој ће бити ријечи у првом дијелу вечерашње емисије.

У другом дијелу емисије говоримо о томе да ли је и зашто неопходно да православна жена и мајка у мору породичних обавеза пронађе времена за креативно стваралаштво.

Рађајте се и множите се L

72:24 минута (12.43 МБ)

Зашто млади данас теже ступају у брак? Са каквим се све проблемима носе млади брачни парови? Који је узрок све већег броја разведених бракова?

У вечерашњој емисији имаћемо прилику да чујемо протосинђела Серафима Петковића, настојатеља манастира Свете Тројице у Белим Водама код Љубовије. Отац Серафим је гостовао у емисији Реч пастира Радија Слово љубве гдје је говорио на тему брака и брачних проблема, те благодарећи нашим колегама, дијелове тог разговора преносимо нашим слушаоцима.

Рађајте се и множите се LI

46:06 минута (7.92 МБ)

У уводном дијелу емисији слушамо кратко тумачење појма љубави, Епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија.

Централни гост вечерашње емисије "Рађајте се и множите се" је др Сања Николић, психијатар, брачни и породични терапеут и шеф Одјељења за перинаталну и репродуктивну психијатрију Института за ментално здравље у Палмотићевој улици у Београду, са којом смо разговарали о разлозима који брачне парове доводе у савјетовалиште, менталном здрављу дјеце и постпорођајним поремећајима менталног здравља код жена.

Рађајте се и множите се LII

57:07 минута (9.81 МБ)

Др Светомир Бојанин, дјечији психијатар и дугогодишњи професор Дефектолошког и Медицинског факултета и аутор великог броја наслова посвећених менталном здрављу дјеце (између осталих и чувене књиге "Школа као болест") одржао је током претходне године у Градској библиотеци "Карло Бјелички" предавање на тему "Психотерапија као феномен грчко-хришћанске традиције".

У вечерашњој емисији нашим слушаоцима доносимо тонски запис овог, као што смо и навикли интересантног, професоровог излагања.

Рађајте се и множите се LIII

39:40 минута (5.68 МБ)

Адолесценција означава период развоја и одрастања младе особе у којем се из дјетињства прелази у свијет одраслих. Тај пријелаз обично траје од 15. до 20. године живота и најчешће је буран. На питање које су то природне а које дисфункционалне карактеристике овог развојног периода одговара др Биљана Пиргић, дјечији неуропсихијатар и психоаналитичар.

Која је улога цркве у пружању помоћи оним младим људима који су кренули погрешним путем током бурних промена у фази адолесценције, чућемо од свештеника Дејана Трипковића, пароха ваљевског и духовника казнено-поправног завода у Ваљеву.

Рађајте се и множите се LV

35:58 минута (6.18 МБ)

У вечерашњој емисији доносимо интервју са др Светомиром Бојанином под називом „Дете пуно тога разуме кад ми њега не разумемо. Разговор са професором водила је новинарка Ивана Радовановић.

У другом дијелу емисије говоримо о предрасудама везаним за „урођени таленат".

Рађајте се и множите се LVI

43:58 минута (7.55 МБ)

У вечерашњој емисији преносимо предавање Тетрактис Конвенције под називом "Манчмелов родитељи и плишана деца".

 

Рађајте се и множите се LVII

31:03 минута (5.33 МБ)

У вечерашњој емисији преносимо други дио предавање Тетрактис Конвенције под називом  "Манчмелов родитељи и плишана деца".

Рађајте се и множите се LVIII

35:54 минута (6.17 МБ)

У вечерашњој емисији слушамо излагање господина Андреја Фајгеља на првој јавној расправи поводом Нацрта Грађанског законика Републике Србије, одржаној 2. јула 2015. године на Правном факултету Универзитета у Београду. Слушамо и текст др Зорана Миливојевића о истој  теми.

Рађајте се и множите се LIX

28:28 минута (4.89 МБ)

У првом дијелу вечерашње емисије бавимо се разликовањем заљубљености од истинске љубави. "Са ким превазићи самоћу" наслов је текста протојереја Аркадија Шатова који на веома интересантан начин пише о осјећању усамљености, како га превазићи и да ли се из усамљености може изродити нешто позитивно. Усамљеност савременог човјека је тема другог дијела вечерашње емисије.

Рађајте се и множите се LX

32:32 минута (5.59 МБ)

Дјеца попут сунђера упијају надражаје из своје околине. Позитивне али и негативне. На који начин ће ти надражаји бити обрађени у дубљим сферама дјечијег бића, различит је за свако дијете, јер је оно прије свега јединствена и непоновљива личност.

Свједоци смо времена у којем су све више заступљени разни облици дјечије зависности. Тема вечерашње емисије је како препознати проблем и како помоћи дјетету.

Рађајте се и множите се LXI

46:37 минута (8.01 МБ)

Све је више оних који су у поодмаклим годинама своје младости сами и без наде да ће пронаћи себи сродну душу, са којом би подијелили живот. Са друге стране има и јако пуно оних који веома брзо забораве завјете дате пред олтаром, па на првој препреци устукну пред обећањем вјечне љубави.

Тема вечерашње емисије је како сачувати брак.

Рађајте се и множите се LXII

44:55 минута (7.71 МБ)

Људи су позвани на покајање и исправљање. По милости Божијој а по свједочењу Светог Писма и Житија Светих и највећи грешници кренувши путем покајања уздизани су до светости. Да би један покајани грешник наставио да ходи путем истине и правде Божије, потребна му је љубав и подршка околине. Братски стисак руке и радост због његове жеље и воље да иде правим путем.

Шта бива са малолетником када изађе из Казнено - поправног завода? Да ли имамо довољно љубави да повјерујемо да неко жели да се промијени, да се труди, пада и поново устаје? Хоћемо ли му пружити руку да устане или просто подлећи устаљеном мишљењу "једном лопов - увијек лопов"?

Рађајте се и множите се LXIII

22:17 минута (3.83 МБ)

Велику бригу родитељима представља полазак дјетета у вртић и прво дуже одвајање.

У основи „Синдрома средњег дјетета" стоји љубомора.

У вечерашњој емисији говоримо о сепарационом страху и двострукој љубомори.

Рађајте се и множите се LXV

60:33 минута (10.4 МБ)

"Света тајна брака позната је људима још у Рају, када је Господ благословио Адама и Еву речима:"Рађајте се и множите и напуните земљу." Али исто тако познати су и проблеми који постоје у заједници мужа и жене, такође од првих људи."

Који су разлози великог броја браколомстава у српском народу?

У вечерашњој емисији преносимо вам дио предавања "Брак и породица" које је у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла у Шапцу, на Дјетињце 2014. године, одржао игуман манастира Велика Ремета, архимандрит Стефан.

Рађајте се и множите се LXVI

27:52 минута (4.79 МБ)

У вечерашњој емисији говоримо о томе како треба да живи данашњи православни мушкарац, муж и отац.

У другом дијелу емисије бавимо се брачним и породичним односима и питањем које изборе можемо препустити дјеци а за које ипак морамо одговорно одлучити умјесто њих.

Рађајте се и множите се LXVII

75:13 минута (12.92 МБ)

Често правимо грешке али их признајемо ријетко, и не тако лако. Са друге стране брзи смо на осуду и пребацивање кривице.

Како признати грешку? Да ли је дјетету довољна родитељска љубав или је потребно и поштовање? Да ли поштовање укључује љубав или су два односа разједињена?

У вечерашњој емисији на ова питања проналазимо одговоре у предавању академика Владете Јеротића "Признавање своје грешке".

Рађајте се и множите се LXIX

48:04 минута (8.25 МБ)

"У жени, у складу са најдубљим својствима њене телесне грађе, постоји велико назначење које мушкарац нема-рађање деце, дакле, и васпитавање деце. Јер не сме се родити дете и одбацити; на родитељима, а пре свега на мајци, лежи најсветија обавеза-да одгаји дете и да га васпита. Та обавеза је-најтежа дужност жене."

У вечерашњој емисији слушамо двије бесједе Светог Луке Архиепископа Војно-Јасенецког о браку и породици.

Рађајте се и множите се LXXIII

40:56 минута (5.86 МБ)

У вечерашњој емисији слушамо предавање "Пред вратима живота" проф. др Ненада Бибића, спец. гинекологије и акушерства.

Предавање је одржано 13. децембра 2015. године, у бијељинском Центру за културу, под покровитељством Мисијског фонда епархије зворничко-тузланске.

Рађајте се и множите се LXXV

66:21 минута (11.39 МБ)

У вечерашњој емисији преносимо предавање протојереја-ставрофора Драгана Милина "Хришћанско схватање рађања и васпитања дјеце". Предавање је одржано 3. јануара у Центру за културу "Семберија" у Бијељини, у организацији Мисијског фонда Епархије зворничко-тузланске.

У првом дијелу предавања професор Милин, који је дугогодишњи предавач Старог завјета на Православном богословском факултету у Београду,  је говорио о радости рађања и упозорио на алармантну ситуацију у Србији гдје сваке године један град нестаје, а школе се затварају.

Тема другог дијела предавања је била хришћанско васпитање дјеце.

Рађајте се и множите се LXXVI

41:26 минута (7.12 МБ)

Када ступамо у брак и када се бавимо организацијом својих, понекад претјерано скупих и непотребно гламурозних прослава вјенчања, јако пазимо на све детаље који, рекло би се, макар по утрошеној енергији -"живот значе".

Но, оно што се најчешће дешава у истој тој брачној заједници, неретко већ у првој години брака, веома мало подсјећа на ону бајку која се очекивала на дан склапања брака.

Зашто се оптерећујемо непотребним стварима а тако мало пажње посветимо једни другима?

Рађајте се и множите се LXXVII

26:09 минута (4.49 МБ)

У вечерашњој емисији говоримо о одвајању одрасле дјеце од родитеља и примарне породице, као и шта све негативно утиче на тај процес.

Да ли је сваки родитељ довољно спреман да прихвати овај природни процес и како избећи "мијешање родитеља" у брак своје дјеце?