Audio by album predavanje

Страсна Седмица

30:51 минута (5.3 МБ)

У Бару је у уторак 22. априла 2008. године протојереј Гојко Перовић, ректор Богословије Светог Петра Цетињског одржао Васкршњу бесједу на тему "Страсна Седмица", у организацији Српског клуба из Бара.

"О саблазнима"

22:01 минута (3.78 МБ)

Запис са предавања "О саблазнима" које је у петак 16. маја у Клубу православља "Боготражитељ" у Београду одржао отац Михајло Вукчевић свештеник цркве Светог Николаја у Земуну.

Има ли судбине?

121:24 минута (20.84 МБ)

Има ли судбине? – то је вјечно питање и вјечна тема са којом су се од искони бавиле религије и умни појединци, а која и данас заокупља људе. Је ли то унапријед одређени слијед догађаја, прецизан сценарио по коме се одвијају животи појединаца и народа, или је то својеврсна замка коју сами себи постављамо? Хришћанство се супротставило вјеровању у предодређеност, вјеровање у слијепу судбину за хришћане је неприхватљиво.

„Пастирски приступ смрти и умирању“

73:30 минута (12.62 МБ)

Предавање протојереја Милоша Весина на тему „Пастирски приступ смрти и умирању“ одржано 17. марта 2009. године у Новограчаничком манастиру Митрополије Новограчаничке. Извор: www.newgracanica.com

О Вјечности, благодати и Духовдану

21:26 минута (3.68 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије одржао је у понедјељак 8. јуна предавање о Вјечности, благодати и Духовдану, којим је отворио циклус предавња која ће се, у манастиру Михољска Превлака одржавати недјељом увече у току цијелог љета.

Васкрс Зетске Свете Горе

41:15 минута (7.08 МБ)

У недјељу 1. новембра 2009. године у Духовном центру у Подгорици, јеромонах Петар (Драгојловић), настојатељ манастира светог Николе на Врањини, одржао је предавање на тему "Васкрс Зетске Свете Горе". У склопу предавања приказан је филм о светињама на Скадарском језеру.

Обраћање Бошка Обрадовића вјернима у Ротердаму

22:53 минута (3.93 МБ)

Бошко Обрадовић главни и одговорну уредник часописа "Двери српске" се тренутно налази у Ротердаму. На вијест о упокојењу Његове Светости Патријарха Павла умјесто планираног предавања након Свете Литургије  одржан је помен блаженопочившем Патријарху Павлу и обраћање Бошка Обрадовића.

Све што (не) знамо о вирусу Х1Н1 и вакцини

89:32 минута (15.37 МБ)

У великом амфитеатру на београдском машинском факултету на Tрибини „Двери српских“ говорило се у четвртак вече, 26. новембра о теми „Све што (не) знамо о вирусу Х1Н1 и вакцини“. Нови грип Х1Н1, вакцинација и вакцине освијетљене су са више страна. Класичну епидемиолошку школу заступао је пензионисани епидемиолог, примаријус др Томислав Радуловић који се готово четири деценије бавио вакцинацијом. Он сматра да су вакцинације неопходне. Другачијег су мишљења били доцент др Петар Ивановски, доктор медицинских наука, педијатар, субспецијалиста хематологије и рецензент у америчким медицинским часописима и др Бане Несторовић, педијатар на дјечјој клиници у Тиршеовој у Београду. Др Милијана Абрамовић – Савић, педијатар и сарадник Верско - добротворног старатељства Архиепископије београдско – карловачке говорила је о новом грипу и заштити од инфекција са становишта хришћанског искуства. Некима од њих, иако су врхунски стручњаци за ту област, не дозвољава се да своје ставове о новом грипу, вакцини и вакцинисању изнесу у средствима јавног информисања.

„Пост пред изазовима садашњице“

39:15 минута (6.74 МБ)

На трибини Православног народног универзитета у сали Патријаршије у Београду у уторак вече 1. децембра разговарало се о посту. Јереј Вукашин Милићевић, духовник Студентског града и уредник Радија „Слово љубве“ одржао је предавање „Пост пред изазовима садашњице“. Предавање је организовало Верско – добротворно старатељство Архиепископије београдско – карловачке. Говорећи о посту као метафизичком и историјском феномену који се јавио у временима прве цркве, а у садашњем облику усталио у дванаестом вијеку, јереј Вукашин Милићевић је, поред осталог, рекао да је пост средство којим се пројављује љубав. Суштина те љубави је уствари пост. У посту се човјек одриче себе да би истовремено себе добио. Пост, који је уједно и друго име за вјеру, представља пут у тајну божанског постојања - у љубав.

Хиландарско појање

71:18 минута (12.24 МБ)

У дворани парохијског дома београдске Вазнесењске цркве чула се 2. децембра, истина преко звучника, хиландарска звона и хиландарски појци. На духовној вечери, које се иначе овде одржавају сриједом, Драган Млађеновић одржао је предавање „Хиландарско појање“. Драган Млађеновић је члан познатог ансамбла „Ренесанс“. Дуго времена бави се проучавањем православне духовне музике, а посебно светогорског и хиландарског појања. Много пута боравио је у Хиландару, а бавио се истраживањима наших старих нотних записа. Упућен је у српску духовну музику која је настајала у средњем вијеку, али и касније.

О Божићном посту

42:54 минута (7.37 МБ)

Предавање јереја Мирчете Шљиванчанина пароха Подгоричког на тему "Божићни пост" које је у недјељу 6. децембра 2009. године одржао у Духовном центру у Подгорици.

 

Со свјатими упокој - бељешке о Патријарху Павлу

49:59 минута (8.59 МБ)

Високопреподобни архимандрит Јован Радосављевић гостовао је на Трибини одржаној у свечаној дворани Змај - Јовине Гимназије у Новом Саду, у недељу, 6. децембра текуће године. Извор: Епархија бачка.

„Утемељење и перспективе хришћанског живота“

74:59 минута (12.88 МБ)

Познати православни теолог др Георгије Манзаридис, професор Аристотеловог универзитета у Солуну одржао је два предавања у великом Амфитеатру Православног богословског факултета у Београду. Прво предавање „Утемељење и перспективе хришћанског живота“ одржао је 7. децембра, а сутрадан 8. децембра уследило је предавање „Теолошки приступ међуљудским односима“. На почетку првог предавања у понедељак 7. децембра госта Георгија Мандзаридиса студентима и професорима Православног богословског факултета представио је Његово Преосвештенство Епископ бачки проф. др Иринеј Буловић. Епископ Иринеј је рекао да је Мандзаридис један од водећих православних теолога и дугогодишњи професор хришћанске етике.

„Теолошки приступ међуљудским односима“

82:29 минута (14.16 МБ)

Предавање „Теолошки приступ међуљудским односима“ Георгије Мандзаридис, порофесор Аристотеловог универзитета у Солуну одржао је 8. децембра у великом амфитеатру Православног богословског факултета у Београду. Претходног дана, на овом истом мјесту, професор Мандзаридис одржао је предавње „Утемељење и перспектива хришћанског живота“. Георгија Мандзаридиса представио је студентима др Зоран Крстић, предавач на Православном богословском факултету, подсјетивши и на то да је професор Мандзаридис, поред тога што се бави етиком и естетиком хришћанства, о чему се говорило претходног дана, утемељивач социологије хришћанства. Мандзаридис је, како је рекао др Зоран Крстић, пионир социологије хришћанства не само у Грчкој него и у цијелом православном свијету. Његов уџбеник социологије хришћанства користи и на Православном Богословском факултету у Београду.

Свети Атанасије Велики о Богу

22:19 минута (3.83 МБ)

Предавањем „Свети Атанасије Велики о Богу“ које је 4. фебруара одржао Епископ хвостански Г. Атанасије (Ракита) почело је друго полугодиште духовне школе Храма Светога Марка у Београду. Пространа Крипта овога храма, где се одржавају предавања, била је пуна. После предавања услиједила су питања упућена предавачу. Епископа Атанасија прво је поздравио домаћин, протојереј ставрофор Трајан Којић, старјешина Цркве Светога Марка.

Тумачење књиге постања

44:19 минута (7.61 МБ)

Предавањем „Тумачење књиге постања“, које је 3. фебруара одржао јереј Арсеније Арсенијевић, почело је друго полугодиште духовне школе при београдском храму Вазнесења Господњег. Предавање је изазвало велико интересовање па је велика сала парохијског дома била пуна.

Однос друштва према жени–шта је у ствари 8. март?

32:27 минута (5.57 МБ)

Дан жена - стварни или лажни празник био је повод разговора који се водио у понедељак 8. марта у Клубу „Боготражитељ“ у Скендер беговој улици у Београду. Разговору је претходило предавање „Однос друштва према жени – шта је у ствари 8. март?“ које је одржала књижевник и православни публициста Јања Тодоровић. У Клубу „Боготражитеља“ окупиле су се углавном жене хришћанке па је и разговор о положају жене у савременом друштву и о смислу и бесмислу 8. марта вођен са хришћанског православног становишта, када је више пута поновљено да хришћанство даје жени право достојно мјесто у породици и у друштву, а да феминизам који је дијете комунизма, не пружа жени пуноћу живота кога нема без хришћанске породице.

Православни разговори "Покајање и исповијест"

72:49 минута (12.5 МБ)

У недјељу 21. марта 2010. године, у оквиру циклуса предавања под називом "Православни разговори" у организацији црквене општине Требиње, на тему "Покајање и исповијест", говорио је Епископ ЗХиП Г. Григорије. Предавање је било изузетно посјeћено и изазвало је велико интересовање и пажњу посјетиоца. Извор: Епархија ЗХиП.

„Новозавјетно схватање љубави“

17:41 минута (3.04 МБ)

Предавање ђакона Ђорђа Стојисављевића, сабрата Светоуспењског храма у Новом Саду на тему „Новозавјетно схватање љубави“ које је у четвртак 22. априла 2010. године одржао у сали Црквене општине Бечеј.

Шта је брак? Жеља за посједовањем, страх од усамљености или хришћанска Света Тајна

119:21 минута (17.09 МБ)

У сриједу, 26. маја текуће године, у свечаној сали Градске куће у Сомбору, у организацији Српске Православне Црквене општине Сомбор и Дома здравља Др Ђорђе Лазић, академик Владета Јеротић одржао је предавање на тему Шта је брак? Жеља за посједовањем, страх од усамљености или хришћанска Света Тајна. Извор: Епархија бачка.

„У сусрет Видовдану“

52:20 минута (11.98 МБ)

Предавањем „У сусрет Видовдану“ Његовог Преосвештенства Епископа хвостанског Г. Атанасија (Раките) завршен је љетњи круг предавања на Православном народном универзитету у Патријаршији у Београду. Ова предавања, која организује Вјерско - добротворно старатељство Архиепископије београдско - карловачке, биће настављена почетком октобра. Када стојимо пред Видовданом, како је подсјетио Епископ Атанасије, сагледавамо цио историјски пут нашега народа, од дана Косовске битке до данас. Чиме би данас ми могли да задовољимо Кнеза Лазара и његове витезове? - поставио је питање Епископ Атанасије и дао одговор. Биолошким стваралаштвом, рађањем.

Свети из српскога народа

48:13 минута (8.28 МБ)

Гост - предавач на духовној трибини у свечаној сали Парохијског дома београдске цркве Светога Јована Владимира био је ипођакон Димитрије Плећевић. Недавно се појавило друго проширено издање његове књиге „Српски светачник, саборник животописа светитеља и чудотворних икона у Српској православној цркви“. И његово уводно излагање на трибини „Свети из српскога народа“ бавило се истом темом као и његова књига. Највише се говорило о Светом Јовану Владимиру коме је посвећен овај храм и његовој супрузи Косари.

„Монаштво у 21. вијеку“

69:15 минута (11.89 МБ)

Предавање ипођакона Димитрија Плећевића на тему „Монаштво у 21. вијеку“.

 

"Исихазам као освајање унутарњих простора"

15:50 минута (2.72 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије говорио је у сриједу 8. септембра у пленарној сали општине Варна на тему "Исихазам као освајање унутарњих простора".

 

Еклисиолошке импликације схизме, раскола и успостављање поновног јединства

44:33 минута (7.65 МБ)

Протонамесник Миодраг Андрић, настојатељ храма Светог великомученика Георгија у Новом Саду, одржао је у недељу, 17. октобра 2010. године предавање на тему: "Еклисиолошке импликације схизме, раскола и успостављање поновног јединства" у свечаној дворани Змај Јовине Гимназије. Извор: Информативна служба Епархије бачке.

„Тумачење Књиге постања“

52:59 минута (7.59 МБ)

Јереј Арсеније Арсенијевић одржао је у сриједу 22. децембра још једно предавање из циклуса предавања „Тумачење Књиге постања“. Предавање је одржано на духовној вечери у Великој сали Парохијског дома Вазнесењске цркве у Београду. После предавања повео се духовни разговор. Отац Арсеније Арсенијевић, старјешина Вазнесењске цркве, говорио је о Четвртој глави Књиге постања, о Адаму и Еви које је Господ створио, о Каину и Авељу који су прворођени од људи и о гријеху зависти који се код њих јавио.

„Призренска Богословија и њен значај за српски народ“

53:04 минута (7.6 МБ)

Мало је духовних, просветних и националних установа српског народа које се могу мјерити са Призренском богословијом. Основана је у Призрену у тешким временима турскога ропства 1871. године. Њен оснивач је Призренац Сима Андрејевић Игуманов, а заслужан за њен опстанак је и руски конзул у Призрену Иван Степанович Јастребов. За тринаест деценија постојања ова школа дала је велики број знаменитих људи. Тројица српских патријараха били су призренски ђаци, а четврти патријарх био је професор ове школе. Богословија је дјелила историјску судбину српског народа у Старој Србији и на Косови и Метохији.

„Породица - заједница љубави“

91:17 минута (13.07 МБ)

Предавање које је у великој сали београдске општине Вождовац у понедељак 17. јануара организовао Храм Светога Трифуна изузетно је успјело колико због теме толико и због предавача. Предавач Његово Преосвештенство Епископ јегарски Г. Порфирије одржао је предавање „Породица - заједница љубави“. После уводног предавања које је трајало четрдесетак минута Епископ Порфирије је одговорио на велики број изузетно занимљивих питања која су се тицала хришћанског погледа на брак и породицу, али и неких тешкоћа са којима се сусреће савремена породица.

"Христов војник"

38:06 минута (5.46 МБ)

С благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, Његово Преосвештенство Епископ хвостански Атанасије одржао је у уторак, 1. фебруара 2011. године, предавање на Војној академији на тему "Христов војник", а према Споразуму о сарадњи Одбора за вјерску наставу и Војне академије. Извор: Радио Слово љубве.

Живот Светог Симеона Мироточивог

41:32 минута (5.95 МБ)

Предавање о животу Светога Симеона Мироточивог, који се празнује 26. фебруара одржао је 2. фебруара у сали Парохијског дома београдске Вазнесењске цркве Владимир Марковић, који је много времена провео на ходочашћима. О Светоме Симеону Мироточивом Марковић је говорио прије свега као ходочасник, полазећи од земаљских трагова овога ратника, државника и светитеља, од задужбина које је подизао, Студенице и Хиландара. Казивање о Светом Симеону везивао је за ове богомоље.

„Срцем и рукама молитвени хвалоспјев Светој лози Немањића“

55:35 минута (9.54 МБ)

Датум 7. фебруар, када је одржана 197. по реду духовна трибина у организацији београдског Храма Светог великомученика Трифуна забиљежен је у календару ових трибина црвеним словима. Баш тако, црвеним словом, рекао је уредник и водитељ трибине протојереј ставрофор Дејан Дејановић, представљајући предавача протојереја ставрофора Војислава Билбију, настојатеља Ротердамске парохије Западно европске епархије Српске православне цркве, који је из Холандије недавно стигао у Србију довезавши помоћ. Предавање је одржано у буквално препуној великој сали београдске општине Вождовац. Тема предавања оца Војислава Билбије била је „Срцем и рукама молитвени хвалоспјев Светој лози Немањића“.

Љековита лоза Светог Симеона Мироточивог

37:33 минута (5.38 МБ)

Фармацеут Зорица Митровић говорила је 10. фебруара о љековитости лозе Светог Симеона Мироточивог, на трибини сриједом у парохијском дому Вазнесењске цркве. Предавање је забиљежила Данијела Стевановић. Извор: Радио Слово љубве.


Слободан Тркуља: Вјера, таленат и музика

54:27 минута (9.35 МБ)

Предавање исповједног карактера на Сретење увече 15. фебруара на 198. по реду духовним разговорима који се, у организацији београдског Храма Светога Трифуна, одржао је музичар и композитор Слободан Тркуља. Предавање је одржано у великој сали Општине Вождовац. Тркуља је испричао да до  јесени 1998. године ништа није знао о вјери својих предака. Онда је сасвим случајно дошао у Манастир Ковиљ, гдје се сусрео са вјером, после и крстио. Од тада је почео његов духовни препород. Овај сусрет завршен је малим концертом. Духовни разговор водио је отац Дејан Дејановић, старјешина Храма Светог Трифуна.

„Тумачење Књиге постања“

42:59 минута (7.38 МБ)

Настављен је циклус предавања под насловом „Тумачење Књиге постања“, започет још почетком прошле године на духовној трибини која се одржава сриједом увече у Вазнесењској цркви у Београду. Предавач отац Арсеније Арсенијевић, старјешина Вазнесењске цркве, говорио је 16. фебруара о Петом поглављу Књиге постања, или још конкретније о генеологији Адамовог сина Сита. Посебно су били занимљиви дјелови предавања гдје се предавач отац Арсеније Арсенијевић бавио и дивовима које иначе помиње Књига постања, али и митови многих народа и учења других религија.

„Све да нам буде у љубави“

38:14 минута (5.48 МБ)

Предавање Преосвећеног Епископа хвостанског Г. Атанасија (Раките) на тему „Све да нам буде у љубави“, одржано 17. фебруара 2011. године у крипти цркве светог Марка у Београду. Овим је започет нови циклус предавања од 18 часова четвртком у овом храму, која се одржавају после акатиста у 17 часова. Извор: Радио Слово љубве.

„Шта са нашим незадовољствима?“

49:32 минута (7.09 МБ)

Почетак другог полугодишта Православне трибине Православне мисионарске школе при београдском Храму Светог Александра Невског у знаку је академика Владете Јеротића. Он је у суботу вече 19. фебруара одржао предавање „Шта са нашим незадовољствима?“ Ово је прво од три узастопна предавања. Следеће „Шта са нашом патњом?“ биће одржано у суботу 26. фебруара. Академика Владету Јеротића представио је уредник и водитељ трибине протојереј ставрофор Вајо Јовић, старјешина Цркве Светог Александра Невског.

Циклус предавања Владике Атанасија "Са Апостолом Павлом кроз живот"

63:23 минута (9.08 МБ)

Његово Преосвештенство умировљени Епископ Захумско - херцеговачки Г. Атанасије (Јевтић) одржао је у недјељу 20. фебруара 2011. г. у Требињу, четврто, из циклуса предавања „С апостолом Павлом кроз живот“. Извор: Епархија ЗХиП.

 

„Хришћанство и антисемитизам“

53:32 минута (7.66 МБ)

У организацији Пастирско – савјетодавног центра Архиепископије београдско – карловачке, који води протојереј ставрофор Петар Лукић, у оквиру циклуса „Лаички апостолат“, водио се у уторак вече 22. фебруара веома занимљив разговор. Тема разговора била је „Хришћанство и антисемитизам“. Разговор се водио у Великој дворани Задужбине Илије Коларца у Београду. Разговарали су београдски рабин Исак Асиел, протојереј ставрофор и професор Богословског факултета др Драган Милин, и академик Владета Јеротић, који је и водио овај разговор.

„Светитељи Немањиног доба“

49:10 минута (7.04 МБ)

Универзитетски професор, историчар умјетности др Оливер Томић отпочео је серију предавања под заједничким насловом „Светитељи на српским фрескама“. Прво предавање „Светитељи Немањиног доба“ одржао је 22. фебруара у Малој сали Задужбине Илије Коларца у Београду. После овога, на истом мјесту, уследиће предавања: „Свети апостоли, ратници и врачи“, „Арханђели, преподобни испосници и свете жене“ и „Свети Срби на фрескама и иконама“. Светитељи Немањиног доба, који се најчешће јављају на живописима су Свети Никола, Свети Јован, Свети Ђорђе и Свети Стефан.

Предавање Владике Атанасија (Јевтића) у Чикагу, 29. октобар 2010

58:43 минута (8.41 МБ)

Умировљени епископ захумско - херцеговачки г. Атанасијe одржао је предавање у црквеном дому саборног храма Светог Васкрсења Христовог у Чикагу, на тему: "ОД ОТКРИВЕЊА ДО ЦАРСТВА НЕБЕСКОГ". Извор: sabornacrkva.org

Предавање проф.Снежане Миладиновић о задужбинарству

56:13 минута (9.65 МБ)

У оквиру циклуса предавања које организују студенти Правног факултета у Подгорици, проф.др Снежана Миладиновић одржала је предавање о задужбинарству.

 

Благодатни подвижнички живот у Цркви

48:06 минута (6.89 МБ)

Почетку Часног поста било је подређено предавање одржано у четвртак вече 3. марта у Крипти Цркве Светог Марка у Београду. О благодатном подвижничком животу у Цркви говорила је православни публициста проф. Јања Тодоровић, уредник и водитељ духовне трибине у Парохијском дому београдске Цркве Светог Саве. Предавача је поздравио и најавио протојереј ставрофор Трајан Којић, старјешина Храма Светога Марка. Своје предавање Јања Тодоровић је почела од поста, као једног вида благодатног и подвижничког живота у Цркви.

„Шта је са нашим жељама?“

52:16 минута (7.48 МБ)

Предавањем „Шта је са нашим жељама?“ академик Владета Јеротић завршио је у суботу вече 5. марта циклус предавања на Духовној трибини у Парохијском дому београдске Цркве Светог Александра Невског. И за ово предавање, како и за претходна, владало је велико интересовање и готово да није било мјеста за стајање. Духовни разговор је водио протојереј ставрофор Вајо Јовић, старјешина Храма Светога Александра Невског.

„Модерно тумачење Библије“

47:56 минута (6.87 МБ)

На Светосавској трибини у Парохијском дому Цркве Светог Саве на Врачару протојереј ставрофор проф. др Драган Милин одржао је у понедељак 7. марта предавање „Модерно тумачење Библије“. После предавања повео се занимљив разговор. Отац Драган Милин, који предаје Библију на Богословском факултету у Београду, у свом предавању пошао је од чињенице да је Библија „књига над књигама“, да је стара двије хиљаде година, да је преведена на око 2800 језика и дијалеката. Та књига је богочовјечанско дјело које садржи пет области: правну, историјску, философску, литерарну и теолошку.

„Пост и литургија“

54:21 минута (7.79 МБ)

О односу поста и литургије разговарало се на духовној трибини у Парохијском дому Вазнесењске цркве у Београду у сриједу увече 9. марта. Уводно предавање „Пост и литургија“ одржао је протојереј ставрофор Милосав Радојевић, који је говорио о томе шта о посту и Литургији кажу типик и канон, и како се то спроводи у пракси. После предавања повео се разговор. Разговор је водио отац Арсеније Арсенијевић, старјешина Вазнесењске цркве.

„Разговор са Богом кроз псалме“

49:40 минута (7.11 МБ)

Сала Парохијског дома Цркве Светога Саве у Београду, гдје се одржавају духовне трибине, одавно није била тако пуна људи, од којих су многи стајали, као у понедељак вече 14. марта када је Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије (Ракита) одржао предавање „Разговор са Богом кроз псалме“. Предавању је претходио документарни филм „Литургија пређеосвећених дарова“ продуцента протојереја ставрофора Миодрага Поповића.

Циклус предавања Владике Атанасија "Са Апостолом Павлом кроз живот"

68:35 минута (11.78 МБ)

Његово Преосвештенство умировљени Епископ Захумско - херцеговачки Г. Атанасије (Јевтић) одржао је у недјељу 13. марта 2011. г. у Требињу, пето, из циклуса предавања „С апостолом Павлом кроз живот“. Извор: Епархија ЗХиП.

„Посте ли млади?“

55:18 минута (7.92 МБ)

У сали Патријаршије у Београду, на Православном народном универзитету у организацији Вјерско - добротворног старатељства Архиепископије београдско – карловачке, у уторак вече 15. марта разговарало се о једној изузетно занимљивој теми, чији је наслов гласио „Посте ли млади?“ Уводничари и предавачи била су тројица младих људи: јереј Владимир Марковић, секретар Вјерско добротворног старатељства, вероучитељ Вук Матијашевић, и теолог Немања Андријашевић.

„Вјера и утопија“

60:59 минута (8.73 МБ)

Утопијски пројекти као што је био комунизам и као што су неки нови утопијски пројекти који се нуде у којима нема Бога у којима нема Христа су „црне јаме“ из којих нема излаза, а сви они који воде такве пројекте и они који их слиједе су уствари „жртве црног сунца смрти“, ријечи су које је више пута понављао философ и издавач Владимир Меденица у свом предавању „Вјера и утопија“ одржаном у сриједу вече 16. марта на духовној трибини у Парохијском дому Вазнесењске цркве у Београду.

Разговор с поводом – Либерализам, Европа, Етика

84:09 минута (9.64 МБ)

У недељу, 20. марта 2011. године, у свечаној дворани Гимназије Јован Јовановић Змај у Новом Саду, у оквиру трибине Разговор с поводом – Либерализам, Европа, Етика представљена је књига Марчела Пера "Зашто се морамо звати хришћани". Као гостујући предавачи Школе православне духовности, о књизи су говорили протојереј - ставрофор др Радован Биговић и др Дарко Танасковић, професор на Филолошком факултету у Београду. Извор: Епархија бачка.

Циклус предавања Владике Атанасија "Са Апостолом Павлом кроз живот"

57:32 минута (8.24 МБ)

Његово Преосвештенство умировљени Епископ Захумско - херцеговачки Г. Атанасије (Јевтић) одржао је у недјељу 20. марта 2011. г. у Требињу, шесто, из циклуса предавања „С апостолом Павлом кроз живот“. Извор: Епархија ЗХиП.


Предавање протојереја ставрофора Гојка Перовића у Гацку, 20. март 2011

57:06 минута (9.81 МБ)

У другу недjељу Васкршњег поста, 20 марта 2011. године у саборишту парохијског дома у Гацку, отац Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије, одржао је предавање на тему „Пост у наше вријеме". Предавање о. Гојка са пажњом је пратио велики број вјерника. Извор: Епархија ЗХиП.

„Личност Светог Стефана Деспота Српског“

55:29 минута (7.95 МБ)

Јеромонах Димитрије Плећевић, игуман Манастира Четерже код Велике Плане био је у сриједу 23. марта гост предавач на духовној вечери која је одржана у Великој сали Парохијског дома Вазнесењске цркве у Београду. Он је одржао предавање „Личност Светог Стефана Деспота Српског“ У свом излагању игуман Димитрије Плећевић говорио је о Светом Деспоту Стефану, прије свега, из перспективе олтара, о његовом односу према Богу, о Деспоту Стефану као о великом хришћанском владару и пјеснику. После предавања упућено је неколико занимљивих питања на која је отац Димитрије такође надахнуто одговорио.

Да ли је могуће вољети без жртвовања?

73:33 минута (10.54 МБ)

О љубави и жртви, тој вјечној филосфској теми, разговарало се у петак вече 25. марта у Малој сали Коларчеве Задужбине у Београду. Разговор је, у оквиру циклуса Лаички апостолат, организовао Православни пастирско - савјетодавни центар Архиепископије београдско – карловачке кога води протојереј ставрофор Петар Лукић. За разговоре које у Коларчевој задужбини организује Православни пастирско - савјетодавни центар, због изузетно занимљивих тема о којима се говори, увјек је владало велико интересовање. И овога пута дошао је велики број људи да чују шта ће бити речено на трибини „Да ли је могуће вољети без жртвовања?“. Говорили су јереј Вукашин Милићевић, уредник радија Слова љубве, др Бојана Рудић, породични терапеут и академик Владета Јеротић.

Циклус предавања Владике Атанасија "Са Апостолом Павлом кроз живот"

70:16 минута (10.07 МБ)

Његово Преосвештенство умировљени Епископ Захумско - херцеговачки Г. Атанасије (Јевтић) одржао је у недјељу 27. марта 2011. г. у Требињу, седмо, из циклуса предавања „С апостолом Павлом кроз живот". Извор: Епархија ЗХиП.


Јеромонах Рафаилo (Бољевић): о заповјестима Божијим, молитви, страстима и како се против њих борити

52:29 минута (7.52 МБ)

Предавање јеромонаха Рафаила (Бољевића) Игумана Подмаинског на тему „Свијетлост од свијетлости“ које је одржао у цркви Светог Саве у Београду. У предавању о. Рафаило је поред осталог говорио о заповјестима Божијим, молитви, страстима и како се против њих борити. Извор: Радио Слово љубве.

 

Mонах др Давид Перовић: Како је Свети Василије Велики сагледавао лик једног хришћанина

41:12 минута (5.9 МБ)

На 202. духовној трибини, коју у великој сали београдске општине Вождовац организује братство храма Светога Трифуна, предавач је био монах др Давид Перовић, доцент Богословског факултета. Он је у понедељак 28. марта одржао предавање „Како је Свети Василије Велики сагледавао лик једног хришћанина". У свом предавању, после кога је услиједио изузетно занимљив разговор, монах Давид Перовић, је подсјетио да се у тропару Василије Велики назива „небојавни", а да је он  о хришћанима говорио као о новим људима који живе у овоме свијету, али нису од овога свијета. Какав је утисак изазвало предавање и разговор који се водио после предавања најбоље свједоче ријечи проте Дејана Дејановића који је рекао да нема сумње да нас је вечерас, преко ријечи оца Давида, Свети Василије Велики погледао својим добрим светитељским очима.

Митрополит Иларион (Алфејев) гостовао на Богословском факултету, 31. март 2011

74:52 минута (10.72 МБ)

Његово Високопреосвештенство Митрополит волколамски Господин Иларион (Алфејев), предсједник Одбора за спољње послове Московске Патријаршије, који борави у Србији, био је гост професора и студената Православног богословског факултета Београдског универзитета, гдје је у четвртак вече 31. марта у Великом амфитеатру одржао предавање. Говорио је о актуелним односима и духовно - богословским токовима у савременом православљу, у хришћанској васељени уопште и у равни међурелигијског дијалога. Митрополита Илариона поздравио је домаћин,  Његово Преосвештенство Епископ Иринеј Буловић, декан Богословског факултета.

Циклус предавања Владике Атанасија "Са Апостолом Павлом кроз живот"

58:22 минута (8.36 МБ)

Његово Преосвештенство умировљени Епископ Захумско - херцеговачки Г. Атанасије (Јевтић) одржао је у недјељу 3. априла 2011. г. у Епархијскoм дому у Требињу, осмо, из циклуса предавања „С апостолом Павлом кроз живот". Извор: Епархија ЗХиП.


„О смирењу... опет и опет"

53:20 минута (7.64 МБ)

Смирењем, тим посебним стањем човјекове душе бавила се теологија, али и философија и психологија. То је била и тема духовног разговора, одржаног у сриједу 6. априла на Духовној трибини у пуној Великој сали Парохијског дома београдске Вазнесењске цркве. Предавање „О смирењу... опет и опет" одржао је Његово Преосвештенство Епископ Хвостански Г. Атанасије (Ракита), а после предавања повео се веома жив и садржајан разговор.

„Богослужење и пост“

63:37 минута (9.11 МБ)

Тема другог априлског духовног разговора у Парохијском дому београдске Цркве Светог Александра Невског био је пост. Уводно предавање „Богослужење и пост“ одржао је јереј Арсеније Арсенијевић, старјешина Вазнесењске цркве. У његовом излагању било је доста занимљивих запажања о степену духовног живота у једном великом граду као што је Београд. После предавања водио се разговор. Предавачу, оцу Арсенију Арсенијевићу постављана су питања на која је он одговарао. Предавача, јереја Арсенија Арсенијевића, представио је уредник и водитељ духовне трибини у Цркви Светог Александра Невског протојереј ставрофор Вајо Јовић.

Савремени поглед на хришћански пост

48:07 минута (8.26 МБ)

Двјеста трећи по реду духовни разговор, који је у понедјељак вече 11. априла, у организацији Храма Светога Трифуна, одржан у великој сали београдске општине Вождовац, унеколико се разликовао од претходних. Ова духовна трибина најдуже је трајала, а предавач је био у могућности да одговори само на мањи број питања која су му била упућена. Предавач је био гост са Цетиња протојереј ставрофор Гојко Перовић, ректор Богословије Свети Петар Цетињски који је одржао  предавање „Савремени поглед на хришћански пост"

Циклус предавања Владике Атанасија "Са Апостолом Павлом кроз живот"

80:02 минута (13.74 МБ)

Његово Преосвештенство умировљени Епископ Захумско - херцеговачки Г. Атанасије (Јевтић) одржао је у недјељу 10. априла 2011. г. у Епархијскoм дому у Требињу, девето, из циклуса предавања „С апостолом Павлом кроз живот". Извор: Епархија ЗХиП.


Са Христом на Голготу!

44:43 минута (6.4 МБ)

Предавање „Са Христом на Голготу!“, 204. по реду, одржано 18. априла на духовној трибини београдског храма Светог Трифуна у великој сали вождовачке општине, такође је било усмјерено ка Васкрсу, и пратило је драматична догађања из Христовог земаљског живота која претходе васкршњој радости. Као предавач био је најављен Његово Преосвештенство викарни Епископ Хвостански Атанасије (Ракита). Али због изненадних обавеза, он није могао да дође, па га је достојно заменио јереј Јован Бабић, сужитељ у храму Светог Архангела Гаврила у Хумској улици и вероучитељ и духовник у Војној гимназији. Отац Јован Бабић, као основу свог излагања, узео је један примјер из школе у којој предаје вјеронауку. На примјеру једног свог ученика, једне младе чисте душе која се заплела у мрежу најразноврснијих искушења, он је показао како се, идући за Христом, може побједити зло.

„Савремени човјек и његов поглед на свијет“

48:02 минута (6.88 МБ)

Занимљив поглед на данашње стање духа савременог човјека у среду 23. фебруара на духовној вечери у Парохијском дому Вазнесењске цркве у Београду изнио је др Мирослав Пушоња. Тема „Савремени човјек и његов поглед на свијет“ била је изазовна па су слушаоци поставили више занимљивих питања. Др Мирослав Пушоња својевремено је докторирао машинство, али се у последње вријеме, како нам је рекао, више се бави макроекономијом и антропологијом. Писац је више књига које се такође баве положајем савременог човјека. Предавача др Мирослава Пушоњу најавио je отац Арсеније Арсенијевић, старјешина Вазнесењске цркве.

„Лудост проповедања“ Јустина Новог Ћелијског

52:23 минута (9 МБ)

Један од више духовних чеда Светог Јустина Новог Ћелијског, јеромонах Иларион (Ђурица), одржао је у Великој сали Парохијског дома Светог Саве у Београду у понедељак вече 2. маја предавање „Лудост проповједања“ Јустина Новог Ћелијског. Ово, „лудост проповједања“ су ријечи Апостола Павла. Предавач јеромонах Иларион (Ђурица), иначе црквени писац, са некада младим јеромонасина, међу којима су били и Епископ Атанасије (Јевтић) и Митрополит Амфилохије (Радовић), често је посјећивао Аву Јустина Поповића, гдје су вођени веома занимљиви духовни разговори о Литургији, српском језику, књижевности, али и о проповједи. Преподобни Јустин Ћелијски придавао је проповједи велики значај, али је о њој имао занимљиво мишљење, а пред проповједнике је постављао и одређене захтјеве.

Однос родитеља и дјеце: О наметању и одупирању у људском животу

87:22 минута (15 МБ)

Православни  пастирско - савјетодавни центар Архиепископије београдско - карловачке  организовао је у сриједу вече 4. маја у Малој сали Коларчеве задужбине у Београду још једно занимљиво предавање. Тема предавања „О наметању и одупирању у људском животу" била је углавном везана за однос дјеце и родитеља. Предавачи су били протојереј ставрофор др Драгомир Сандо, академик Владета Јеротић и др Светомир Бојанин.

Протојереј др Милош Весин - Зашто ми мој ближњи постаје све даљи

76:19 минута (10.93 МБ)

Два пута годишње у мају и новембру протојереј др Милош Весин креће из Либертвила из Сједињених Америчких Држава, прелеће океан и долази у Београд гдје, поред осталог, организује и својеврсна духовна сусретања. Окосница тих сусретања су предавања која отац Весин редовно држи у Великој дворани Коларчеве задужбине, а после предавања разговара са Београђанима.

Протојереј др Милош Весин је свештеник Српске Православне Цркве и  професор српског православног Богословског факултета у Либертвилу у Сједињеним Америчким Државама. Бави се пастирском психологијом и има у Чикагу своју парохију.

„Словенски просветитељи Свети Кирило и Методије“

56:39 минута (8.11 МБ)

Цијелу недјељу од 23. до 28. маја у Парохијском дому Храма Светог Саве у Београду трају духовне свечаности посвећене Светом Кирилу и Методију и духовној заоставштини коју су нам они оставили, међу којима је и наше национално писмо ћирилица. О тој заоставштини разговарало се на духовној трибини „Словенски просветитељи Свети Кирило и Методије“ одржаној у понедјељак 23. маја. У овом изузетно успјелом духовном разговору учествовали су протојереј ставрофор проф. др Димитрије Калезић, протојереј ставрофор Александар Средојевић, књижевник Срђан Воларевић, господин Зоран Марчета, предсједник Свесловенског књижевног друштва и члан овог друштва Видан Богдановић. Основу овог разговора чинило је кратко излагање протојереја ставрофора Димитрија Калезића „Философија свејединства“. Разговор је водила Јања Тодоровић.

„Извор воде живе“

34:42 минута (4.97 МБ)

Православна мисионарска школа при београдском храму Светог Александра Невског приводи крају ову школску годину. На познатој трибини „Суботом увече у Невском“ у суботу 21. маја одржано је претпоследње предавање. Предавач је био протојереј ставрофор Вајо Јовић, старјешина храма Светог Алексдандра Невског и управник Мисионарске школе. Његово предавање „Извор воде живе“ засновано је на Четвртој глави Јеванђеља по Јовану, на сусрету Исуса Христа и жене Самарјанке, на извору Јаковљевом близу Сихара.

„Отпорност националног идентитета под притиском медијске и политичке манипулације"

51:13 минута (7.34 МБ)

„Отпорност националног идентитета под притиском медијске и политичке манипулације"  наслов је предавања које је у сриједу вече 25. маја одржао философ и политички аналитичар  Ђорђе Вукадиновић у Великом амфитеатру Православног богословског факултета у Београду. Предавање је одржано на трибини „Целомудреност" коју води  Богдан Лубардић, професор Богословског факултета. Своје излагање Ђорђе Вукадиновић је засновао на вишегодишњим истраживањима и анкетама чији је крајњи циљ био да одреде и измјере  чврстину важних одредница националног идентитета као што су независност, слободарство, национални понос и достојанство. А све те одреднице у крајњој мјери проистичу и почивају на косовском завјету и косовској етици.

Др Иван Радовић - Његош и Ловћен

27:49 минута (4.78 МБ)

Предавањем које ће се дуго памтити „Његош и Ловћен“ др Ивана Радовића, завршен је у понедјељак 21. јуна, циклус овогодишњих предавања Вјерско добротворног старатељства Архиепископије београдско - карловачке. И ово предавање одржано је на Православном народном универзитету у Сали Патријаршије у Београду. Предавање се заправо односило на Његошеву капелу на Ловћену, на снагу којом је Његош зрачио из те капеле и на настојање разних адских сила, чији је родоначелник Аустро - Угарска, да ту капелу смакну са Ловћена и умање и пригуше поруке и поуке које Његош стално упућује српском роду. Предавање је завршено са надом да ће ускоро, онако како је својевремено склањана, Његошева капела бити поново враћена на Ловћен.

Протојереј Милорад Голијан: Све је могуће ономе који вjерује

54:21 минута (7.79 МБ)

Предавање „Све је могуће ономе који вjерује“, на 208. по реду духовној трибини у великој сали београдске општине Вождовац, у организацији Цркве Светога Трифуна са Топчидера, одржао је у понедељак 4. јула протојереј Милорад Голијан. Овим предавањем завршен је циклус духовних разговора који су почели у јесен прошле године. Пензионисани протојереј Милорад Голијан, који живи у Сремској Митровици, чест је гост духовних трибина не само у Београду него и широм Србије. Своја предавања поткрепљује примерима из богатог пастирског и животног искуства. Разговор је водио уредник и водитељ трибине протојереј Ставрофор Дејан Дејановић, духовник у Цркви Светога Трифуна.

Примјена књижевних текстова у реализацији вјерске наставе

36:16 минута (6.23 МБ)

У манастиру Свети Прохор Пчињски 22. и 23. августа 2011. године одржан је семинар за вероучитеље. Предавач проф. др Сунчица Денић одржала је предавање на тему - Примјена књижевних текстова у реализацији вјерске наставе. Извор: Радио Искон.

Теолог Саша Совиљ: Карактеристике и последице злоупотребе психоактивних супстанци у адолесценцији

21:57 минута (3.77 МБ)

У манастиру Свети Прохор Пчињски 22. и 23. августа 2011. године одржан је семинар за вероучитеље. Теолог Саша Совиљ, едукант системске породичне терапије, одржао је предавање на тему - Карактеристике и последице злоупотребе психоактивних супстанци у адолесценцији. Извор: Радио Искон.

Проф. др Драган Милин: Хришћанско поимање рађања и подизања дјеце

50:28 минута (8.67 МБ)

Предавањем професора др Драгана Милина, шефа катедре за Стари Завјет на Православном богословском факултету СПЦ Универзитета у Београду, отпочео је нови циклус трибина у Епархијском духовном центру Саборне цркве у Крагујевцу. Тему Хришћанско поимање рађања и подизања дјеце гост предавач протојереј - ставрофор Драган Милин представио је крагујевачкој публици прије свега са библијско - теолошког становишта, а онда преносећи лично искуство као отац деветочлане породице односно као отац седморо дјеце. Извор: Радио Златоусти - фебруар 2011.

Јеромонах Дамаскин (Кристенсен): Јеромонах Серафим (Роуз) 1934-1982

131:09 минута (15.01 МБ)

На данашњи дан 1982. године упокојио се јеромонах Серафим (Роуз). Велики подвижник вјере православне и чувар отачког предања на новом континенту. Као рођени Американац, његов живот и списи су утицали на многе младе боготражитеље, који су у у сусрету са њим препознали истиниту вјеру у Православној Цркви. Један од њих је и јеромонах Дамаскин (Кристенсен), данас сабрат Манастира св. Германа Аљаског, кога је основао сам о. Серафим. Слушамо предавање оца Дамаскина о његовом духовном оцу, одржано у Крагујевцу 17. марта 2006. године.

Ђакон Ђорђе Стојисављевић: Није добро да човјек буде сам

51:01 минута (8.76 МБ)

Ђакон Ђорђе Стојисављевић, сабрат Светоуспенске цркве у Новом Саду, одржао је у недјељу 23. октобра 2011. године, у Светосавском дому у Футогу предавање на тему Није добро да човјек буде сам. Извор: Радио - телевизија Беседа.

Ђакон мр Никола Маројевић: „Бијеле ноћи“ Ф. М. Достојевског – Успомене једног сањара

15:01 минута (2.58 МБ)

У Никшићу је 3. новембра, у организацији Друштва философа Црне Горе и Студијског програма за философију, а у сарадњи са Креативним центром Бедем, одржана VII фил(м)ософија, у оквиру које је предавање одржао ђакон мр Никола Маројевић, на тему: „Бијеле ноћи“ Ф. М. Достојевског – Успомене једног сањара. Бројна публика ове вечери посвједочила је да не јењава интересовање са стваралачким дјелом великог руског писца. У наставку је приказан филм „Бијеле ноћи“, италијанског режисера Лукина Висконтија из 1957, у коме је главну улогу играо Марчело Мастројани.

Aкадемик Владета Јеротић: "Када религиозност постаје забрињавајући проблем"

77:08 минута (13.24 МБ)

"Када религиозност постаје забрињавајући проблем" назив је предавања које је у крагујевачком Духовно - образовном центру, 31. октобра 2011. одржао академик Владета Јеротић. Послушајте о чему је причао… Извор: Радио Златоусти.

 

Епископ нишки др Јован: Проблем смрти и зла у свијету

78:06 минута (13.41 МБ)

13. новембра ове године, Владика нишки Господин др Јован у сали светосавског дома  при Саборном Храму у Нишу, одржао је још једно у низу својих предавања и тако поучио своје вјерне епархиоте, како се суочити са проблемима смрти и зла свијета у коме живимо. Смрт као биолошки крај свега створеног представља највећу катастрофу и највећи страх у животу човека. Владика је на основу свог богатог архипастирског и богословског искуства, појаснио слушаоцима појам смрти са Хришћанске тачке гледишта, поимање смрти у контексту побједе Христа Господа над смрћу васкрсењем из мртвих. Извор: Епархија нишка.

Мр Мирослав Поповић: Теологија и природне науке

47:02 минута (8.08 МБ)

На трибини „Суботом у Невском" одржаној 19. новембра у сали Парохијског дома Храма Светог Александра Невског у Београду говорило се о врло сложеном односу природних наука и теологије, о њиховим супростављањима и допуњавањима која су се јавила у двадесетом вијеку.

Предавач мр Мирослав Поповић, докторант на физици и асистент на Физичком факултету у Београду, који је завршио и  мастер студије на Православном богословском факултету Београдског универзитета, одржао је предавање „Теологија и природне науке", а после предавања развио се занимљив разговор.

Протојереј проф. др Љубивоје Стојановић: Гдје се молити Богу

53:32 минута (9.19 МБ)

Протојереј проф. др Љубивоје Стојановић одржао је у петак 18. новембра предавање под називом "Гдје се молити Богу". У присуству великог броја вјерника предавање је одржано у Капели Свете Петке на Калемегдану у оквиру редовних духовних разговора петком. Извор: Радио Слово љубве.

Протојереј ставрофор проф др Љубивоје Стојановић: Литургија вјерних – канон Евхаристије

69:55 минута (12 МБ)

Завршним разматрањем Божанствене Литургије – „Литургија вјерних – канон Евхаристије“ протојереј ставрофор проф др Љубивоје Стојановић заокружио је циклус предавања о Литургији. Ово предавање одржано је 9. децембра у сали Парохијског дома при Капели Свете Петке на београдском Калемегдану.

„Патријархат и/или матријархат у прошлости, садашњости и будућности“

53:40 минута (9.22 МБ)

У оквиру циклуса разговора познатих под називом Лаички апостолат које у сарадњи са Коларчевом задужбином у Београду организује Православни пастирско - савјетодавни центар Архиепископије београдско - карловачке разговарало се о вјечној теми положају и односу мушкарца и жене у друштву и у Цркви у прошлости и садашњости. Разговор је вођен 12. децембра у Малој сали Коларчеве задужбине. Тема овога разговора била је „Патријархат и/или матријархат у прошлости, садашњости и будућности“. Саговорници академика Јеротића били су Његово Преосвештенство Епископ ремизијански Г. Андреј (Ћилерџић), др Мила Алечковић – Николић, психолог и антрополог и др Бојан Јовановић, етнолог.

Епископ Андреј (Ћилерџић): О старозавjетним библијским пјесмама

61:28 минута (10.56 МБ)

Његово преосвештенство викарни Епископ ремизијански Андреј (Ћилерџић) у суботу 17. децембра одржао је предавање у сали Парохијског дома београдске Цркве Светог Александра Невског. Говорио је о девет старозавjетних библијских пјесама које су се прелиле у православну литургију и химнографију. Своје предавање Епископ Андреј илустровао је текстовима и музичким записима тих пјесама представљених уз помоћ видео - пројектора.

Епископ ремезијански Андреј (Ћилерџић): Однос Преображења и Божића

51:12 минута (8.79 МБ)

И минуле суботе, 24. децембра Епископ ремезијански Андреј (Ћилерџић) гостовао је на духовној трибини у Храму Светог Александра Невског гдје је одржао предавање насловљено „Однос Преображења и Божића – какве практичне везе има то што ја славим Божић“. Пространа сала у којој је држано предавање била је пуна. Епископ Андреј изнјео је врло занимљива запажања о слављењу Божића и о томе како је у данашњем виду васпостављен овај празник.

Јереј мр Арсеније Радовић: Вршење обреда над инославнима и њихова канонска оправданост

11:40 минута (2.01 МБ)

Предавање на тему „Вршење обреда над инославнима и њихова канонска оправданост“ одржао је јереј мр Арсеније Радовић, старјешина Цркве Св. Тројице у Будви и професор Цетињске богословије на редовном годишњем братском састанаку свештенства и свештеномонаштво Митрополије црногорско - приморске одржаном 31. децембара 2011. године у Светоархангелском манастиру Ждребаоник код Даниловграда, покрај моштију Св. Арсенија Сремца, другог Архиепископа Српског, насљедника Св. Саве, чије мошти вјековима обитавају у Црној Гори.

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић: Недеља о блудном сину

Tagged:
35:18 минута (5.06 МБ)

 Ректор Богословије Светог Петра Цетињског протојереј - ставрофор Гојко Перовић, одржао је предавање на тему: "Недеља о блудном сину" у Духовном центру у Подгорици 4. фебруара 2007.

 

Отац Глигорије Марковић: Мисија Цркве у затвору

44:42 минута (6.4 МБ)

О мисији Цркве у затвору говорило се у уторак вече 14. фебруара на 223. по реду духовној трибини коју у великој сали београдске општине Вождовац организује братство Цркве Светога Трифуна на Топчидерском брду. Предавач је био отац Глигорије Марковић, вождовачки парох и духовник у београдском Централном затвору и Специјалној затворској болници. Извор: Радио Слово љубве.

Проф. др Драган Павловић: Религија и неуропсихологија

48:20 минута (8.3 МБ)

Разговор о везама неуропсихологије и религије, или конкретније повезивању функција појединих дјелова мозга са религијским искуством вођен је у понедељак вече 20. фебруара у Сали Парохијског дома Цркве Светог Саве у Београду. Повод за овај разговор под насловом „Религија и неуропсихологија"  била је књига „Неуропсихологија са основама бихевиоралне неурологије" познатог стручњака проф. др Драгана Павловића.

Ђакон мр Ивица Чаировић: Рано Хришћанство у Британији

37:26 минута (6.43 МБ)

Ђакон мр Ивица Чаировић одржао је предавање Рано Хришћанство у Британији - Константин у Јорку. Његовим излагањем почео је циклус предавања у Библиотеци града Београда под називом "Ка годишњици Миланског едикта". Сваког понедељка предавачи ће говорити о значају и дjелу Константина Великог. Извор: Радио Слово љубве.

Владимир Марковић: Студенички старци

49:45 минута (7.12 МБ)

Давне 1957. године Београђанин, ходочасник и писац Владимир Марковић је дошао у Студеницу и за протеклих пет и по деценија у овом манастиру, у који је долазио више од двјеста пута, тражио је и налазио љубав, блискост са Богом и блискост са људима, а посебно се зближио са студеничким монасима. О студеничким духовницима Владимир Марковић је говорио на духовној трибини одржаној 22. фебруара у Сали Парохијског дома београдске Вазнесењске цркве.

Ђакон мр Здравко Јовановић: Мотив очинске љубави у филму Хелбој

28:57 минута (8.28 МБ)

Ђакон мр Здравко Јовановић, асистент на Катедри за патрологију Богословског факултета у Београду одржао је у суботу вече 25. фебруара у Парохијском дому београдске Цркве Светог Алаксандра Невског предавање „Мотив очинске љубави у филму Хелбој“. После уводног излагања и приказивања дjелова филма повео се разговор о овом дjелу, али и о односу филма и хришћанства.

Јеромонах Иларион Ђурица: Молитва Господња - тумачење

28:14 минута (4.85 МБ)

На духовној трибини у сали Парохијског дома београдске Цркве Светога Саве на Врачару, одржаној 27. фебруара, јеромонах Иларион Ђурица одржао је предавање „Молитва Господња - тумачење".

Уредник трибине Јања Тодоровић представила је претходно предавача оца Илариона, духовника у београдској Цркви Светога Трифуна, као свестраног ствараоца занимљивог духовног пута. Тај његов духовни пут довео га је својевремено у Манастир Ћелије до Светог Јустина Поповића. Писац је више књига духовне садржине. Јеромонах Иларион Ђурица понудио је тумачење Молитве господње, објашњавајући символику и значење сваке ријечи.

Протојереј ставрофор др Владимир Вукашиновић: Пређеосвећена литургија

55:18 минута (9.5 МБ)

Протојереј ставрофор др Владимир Вукашиновић, професор Богословског факултета у Београду и духовник у Цркви Ружици одржао је предавање „Пређеосвећена литургија“ у Храму Светог Преображења Господњег у београдском насељу Видиковац. Извор: Радио Словољубве.

O нади по Светом апостолу Павлу

28:54 минута (4.96 МБ)

Теолог Растко Јовић у Цркви светог Александра Невског говорио je о нади по Светом апостолу Павлу. Извор: Радио Словољубве.


Јереј Арсеније Арсенијевић: О Књизи Постања

51:34 минута (8.85 МБ)

Јереј Арсеније Арсенијевић, старjешина Вазнесењске цркве, говорио је о Књизи Постања у оквиру редовних духовних сусрета у поменутом храму. Извор: Радио Слово љубве.


Протојереј ставрофор др Драган Милин: Жена у Библији и хришћанству

39:19 минута (6.75 МБ)

Протојереј ставрофор др Драган Милин, пензионисани професор Богословског факултета одржао је у недјељу вече 8. априла, у Цркви Преображења Господњег на Видиковцу предавање „Жена у Библији и хришћанству“. Наводећи низ примјера из Старог и Новог Завјета настојао је да покаже да је жена у јудеохришћанској традицији и у далекој прошлости била цијењена, а посебно је тако било у Хришћанству, на шта указује и примјер Богородице и низ других великих светитељки. Слично је било и у српском народу који је такође имао светих жена. Извор: Радио Слово љубве.

Јереј Глигорије Марковић: Проблем аутентичности код адолесцената

28:18 минута (4.86 МБ)

На трибини „Школа за другога“ која се одржава уторком увече у Свечаној сали Земунске гимназије јереј Глигорије Марковић одржао је 17. априла предавање „Проблем аутентичности код адолесцената“. На предавању је поред професора и родитеља који имају дјецу адолесценте било и доста ђака ове школе. Предавача оца Глигорија Марковића поздравила је професор Сања Штрбац, уредник ове трибине. Проблему младих, њиховом узрастању и дозријевању отац Глигорије Марковић пришао је са хришћанског становишта.

Архимандрит Исидор (Минаев): Руска Духовна мисија у Светој Земљи

65:17 минута (9.35 МБ)

Начелник Руске Духовне мисије у Јерусалиму Архимандрит Исидор (Минаев) одржао је у петак, 11. маја у Црквено - народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу предавање „Руска Духовна мисија у Светој Земљи".

Предавању Високопреподобног архимандрита Исидора Минаева, које је било организовано у оквиру културно-духовне манифестације „Дани Светог Василија Острошког, присуствовали су Њихова Преосвештенства Епископ банатски Г. Никанор и Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије. Преосвећену Господу Епископе и  публику, у име Црквене општине Никшић, поздравио је свештеник Слободан Јокић, архијересјки намјесник никшићки.

Епископ јегарски Г. др Порфирије: Живот у Цркви

44:26 минута (6.37 МБ)

У недјељу, 13. маја 2012 године, Епископ јегарски Г. др Порфирије присуствовао је вечерњем богослужењу у Светосавском храму у Новом Саду, које је служио архијерејски намјесник новосадски други презвитер Бранислав Мркић. Након богослужења, преосвећени Владика, обратио се сабранима, одржавши надахнуто предавање на тему Живот у Цркви. Извор: РТВ Беседа.

Епископ Андреј: Поређење Амвросија Миланског и Василија Великог

82:17 минута (11.79 МБ)

Последње предавање у овој школској години „Поређење Амвросија Миланског и Василија Великог" у Православној мисионарској школи београдског храма Светог Александра Невског одржао је преосвећени Епископ ремезијански Андреј (Ћилерџић). Једним предавањем Епископа Андреја, одржаним минуле јесени, у овој истој Сали парохијског дома Цркве Светога Александра Невског отпочела је школска година у Мисионарској школи.

Протојереј ставрофор др Љубивоје Стојановић: Педесетница – рођендан Цркве

48:41 минута (6.98 МБ)

На духовној трибини одржаној 8. јуна у Сали Парохијског дома Цркве Ружице и Капеле Свете Петке на београдском Калемегдану протојереј ставрофор проф. др Љубивоје Стојановић одржао је предавање „Педестница - рођендан Цркве". У свом предавању отац Љубивоје показивао је да све што се дешавало у Цркви и што ће се дешавати, дешава се и данас у овом тренутку, што Цркву чини вјечно живим организмом. Тако је и са Педесетницом.

Мати Макарија о мисионарском раду жена у Цркви

40:55 минута (5.86 МБ)

Књига „Мисионарска дјелатност жене кроз историју Цркве“, попадије Снежане Лазаревић, која се недавно појавила из штампе са благословом Патријарха Иринеја, била је повод за разговор о улози жена у Цркви. Разговор је вођен у 5. јуна на духовној трибини коју организује Храм Светога Трифуна у сали београдске општине Вождовац. Највећа вриједност овога догађаја била је у томе што је о овој књизи и о теми којом се она бавила говорила мати др Макарија, игуманија Манастира Соколица на Косову.

Балканско питање 1912–2012, или разговор о министру Миловану Миловановићу

59:17 минута (8.49 МБ)

Под насловом „Балканско питање 1912 – 2012“ на духовној трибини, одржаној 11. јуна у Сали Парохијског дома Цркве Светог Саве у Београду, разговарало се о Балканском савезу и Балканским ратовима и о једној готово заборављеној личности из српске историји, државнику, дипломати и научнику Миловану Миловановићу. Повод за разговор била је књига историчара Радована Калабића „Милован Миловановић Балачко“. О књизи су говорили Драгомир Анђелковић, Милош Кнежевић и аутор Радован Калабић.

Харис Скарлакидис: Свети Огањ, чудо на Христовом Гробу

55:11 минута (7.9 МБ)

У Малој сали Задужбине Илије Коларца у Београду, у уторак вече 12. јуна, представљена је књига „Свети Огањ, чудо на Христовом гробу на Дан Велике Суботе" Грка Хариса Скарлакидиса. О књизи су говорили Драган Вукић, директор Поклоничке агенције СПЦ „Доброчинство", педагог Злата Ђерић, уредник дјечијег листа „Светосавско звонце" Радмила Мишев и аутор Харис Скарлакидис. Разговор је водила новинар Зорица Зец.

Ђакон Сава Милин: Појам страдања–са освртом на страдање Срба

53:49 минута (7.71 МБ)

На духовној трибини у Парохијском дому Цркве Ружице и Капеле Свете Петке, одржаној у петак вече 29. јуна ђакон Сава Милин одржао је предавање „Појам страдања - са освртом на страдање Срба". У првом дијелу предавања ђакон Сава Милин осврнуо се на страдања у Старом и Новом Завјету наводећи примјере страдања Праведног Јова, Христа и Његових Апостола. У другом дијелу предавања говорио је о страдању појединаца у  српском народу, али и о страдању цијелог српског народа. Та страдања објашњавао је ријечима Светог Владике Николаја Велимировића.

Ограничено земаљско вријеме људског страдања ђакон Сава Милин стављао је у контекст вјечности.

Протојереј ставрофор др Драган Милин: Зашто праведници страдају, а грешници благују?

37:32 минута (5.38 МБ)

Гост предавач на Духовној трибини у Парохијском дому београдске Цркве Светога Саве био је 12. марта протојереј ставрофор др Драган Милин, пензионисани професор Богословског факултета у Београду који је одржао предавање „Зашто праведници страдају, а грешници благују?“.

Наша људска мјерила о томе ко је од оних које познајемо грешник, а ко праведник су непотпуна, па су и закључци који се изводе, како је упозорио отац  Драган Милин нереални. Зашто се нешто дешава овако или онако – то зна само Бог, а правда Божија се дјелимично извршава на земљи, али и на ономе свијету.

Стандарди и стандардизације српског језика – предавање књижевника Милета Медића

46:45 минута (18.73 МБ)

„Стандарди и стандардизације српског језика"  - наслов је предавања књижевника Милета Медића одржаног 11. јула на Језичкој трибини Удружења књижевника Србије у Француској 7 у Београду.  Своје предавање Медић је засновао на тврдњи да су српски, хрватски, бошњачки и црногорски један српски језик, за кога су урађене четири стандардизације. Те стандардизације нису засноване на лингвистичкој науци него на политици.

Протојереј ставрофор проф. др Љубивоје Стојановић: Шта је срећа у хришћанском животу

55:58 минута (8.01 МБ)

Шта је срећа? Како је препознати у овом нашем кризном времену, у нашој садашњости? Како  срећу изградити и остварити? Овом темом бавио се протојереј ставрофор проф. др Љубивоје Стојановћ у предавању „Шта је срећа у хришћанском животу"  одржаном на Павловдан увече 13. јула у Сали Парохијског дома Цркве Ружице и Капеле Свете Петке.

У изузетно занимљивом предавању отац Љубивоје је подесјтио да је предуслов за срећу активан стваралачки живот испуњен вјером која је осмишљена надом, док страх од живота није савезник вјере. Најсрећнији су они људи који су свијесни времена у коме живе и својих могућности, при томе је важно да се усклади разум и срце.

Протојереј ставрофор проф. др Љубивоје Стојановић: „Богатство као благослов и саможиво богаћење као неразумно поступање"

59:58 минута (8.59 МБ)

На духовној трибини одржаној 20. јула у Парохијском дому Цркве Ружице и Капеле Свете Петке на Калемегдану у Београду говорило се о односу богатства и личне среће. Протојереј ставрофор проф. др Љубивоје Стојановић одржао је предавање „Богатство као благослов и саможиво богаћење као неразумно поступање". Богатство које се стиче стваралаштвом само по себи јесте благослов, сматра отац Љубивоје Стојановић.  Људи који стичу не смију се опустити и мислити само на себе. Богатити се значи - увећавати своју одговорност.

Јереј Жељко Ћалић: Ваведење Пресвете Богородице

39:56 минута (6.86 МБ)

Предавање јереја Жељка Ћалића, пароха доњозетског, одржано у Духовном центру ЦО Подгорица 2. децембра 2012. године, који је говорио на тему ''Ваведење Пресвете Богородице''.

 

Ђакон Сава Милин одржао предавање о посту

44:38 минута (12.78 МБ)

На духовној трибини која се одржава петком увече у Парохијском дому Цркве Свете Петке на Калемегдану 16. децембра ђакон Сава Милин, асистент на Богословском факултету у Београду одржао је предавање о посту. О овој теми ђакон Сава Милин говориће на истој трибини и следећег петка. У првом предавању говорио је о посту у Светом Писму, наводећи низ примјера из Старог и Новог завјета. У следећем предавању, како је најавио, говориће о мишљењима светих отаца о посту.

Ђакон Сава Милин: Предавање о посту

54:51 минута (9.42 МБ)

Ђакон Сава Милин, асистент на Богословском факултету у Београду одржао је у петак вече 23. децембра други дио предавања о посту, или још конкретније о томе шта су о посту рекли свети оци и учитељи Цркве. Предавање је одржано на духовној трибини која се одржава петком увече у Парохијском дому Цркве Свете Петке на Калемегдану.

Академик Владета Јеротић: Човек путник, а усавршавалац

54:08 минута (7.75 МБ)

Предавања и духовни разговори у Мисионарској школи при београдском храму Светог Александра Невског настављени су и у децембру. На трибини „Суботом у Невском"  1. децембра академик Владета Јеротић одржао је предавање „Човек путник, а усавршавалац".

Као и увјек када је предавач Владета Јеротић, Велика сала Парохијског дома Цркве Александра Невског била је пуна слушалаца, а неки су се  после предавања укључили у разговор. То није ни чудо, на овој трибини која непрекидно траје 27 година, Јеротић је прво предавање одржао прије четврт вијека.

Умировљени Епископ Г. Атанасије: Човјек као биће подвига

66:10 минута (11.36 МБ)

Предавање Њеоговог Преосвештенства умировљеног Епископа Захумско - херцеговачког Г. Атанасија (Јевтића) на тему "Човјек као биће подвига" које је одржао у недјељу 2. децембра. на Прву недjељу Божићњег поста у Епархијском дому у Требињу. На предавању се окупио велики брј вјерног народа, који је са пажњом пратио Владикине ријечи.

Др Срђан Симић: О значају поста и молитве

24:29 минута (7.01 МБ)

Велика хладноћа и снијег нису омели редовне посјетиоце Духовне трибине која се петком вече одржава на београдском Калемегдану у парохијском дому Цркве Ружице и Капеле Свете Петке, гдје је 7.  децембра др Срђан Симић, доцент на Богословском факултету у Фочи одржао предавање „О значају поста и молитве". Припремио: Јован Бајић.

Aкадемик Владета Јеротић: „Слово убија, а Дух оживљава"

47:46 минута (13.67 МБ)

На Трибини „Суботом у Невском", 8. децембра академик Владета Јеротић одржао је предавање „Слово убија, а Дух оживљава". Предавање је одржано у великој сали Парохијског дома београдске Цркве Свети Александар Невски у оквиру Мисионарске школе која траје близу три деценије. Припремио: Јован Бајић.

Владика Порфирије: Православље и спорт

23:52 минута (6.83 МБ)

У организацији Православног спортског друштва "Лепа Србија", у уторак 25. децембра 2012. године у парохијском дому при храму Светог Саве у Београду одржана је трибина на тему "Православље и спорт". У раду трибине је својим предавањем учествовао и Преосвећени Епископ јегарски Господин Порфирије.

 

Протосинђел Кирило: "Научни поглед на тумачење Његошеве мисли"

42:36 минута (6.1 МБ)

Протосинђел Кирило (Бојовић) професор Цетињске Богословије и сабрат Цетињског манастира одржао је у недељу 21. априла у Духовном центру ЦО Подгорица предавање на тему "Научни поглед на тумачење Његошеве мисли".

 

Јереј Мирко Вукотић: О светој тајни крштења

31:04 минута (4.45 МБ)

У суботу 27. јула 2013, у оквиру Духовних вечери у Манаситру Острогу, предавање на тему - О светој тајни крштења одржао је јереј Мирко Вукотић, парох никшићки.

 

Предавање Епископа бачког Иринеја: Однос Цркве и државе

94:33 минута (16.23 МБ)

DSC_9556

У оквиру јесењег семестра предавања Школе православне духовности, у недељу, 1. децембра 2013. године, у свечаној дворани Гимназије Јован Јовановић Змај у Новом Саду, Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки Господин др Иринеј одржао је предавање на тему: Однос Цркве и државе.

Oтац Небојша Тополић: „Духовни лијек и болница“

53:33 минута (7.67 МБ)

Са благословом оца Драгана Шовљанског, старјешине храма Светог Јована Владимира, у парохијском дому овог храма одржано је духовно вече на тему „Духовни лијек и болница“. Бесједио је отац Небојша Тополић, парох храма Светог Марка и духовник параклиса Светог Јована Шангајског у Институту за ортопедско - хируршке болести на Бањици. Благодаримо гђи Зорици Ковачев на тонском запису ове вечери. Извор: Радио Слово Љубве.

Митрополит Амфилохије одржао предавање студентима Богословског факултета Светог Саве у Либертивилу, 12. децембар 2013

84:04 минута (12.04 МБ)

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке г. Амфилохије 12. децембра у Либертвилу је одржао предавање студентима Богословског факултета Светог Саве о богословљу и етици Митрополита Петра Другог Петровића Његоша.

Предавању су присуствовали Епископ новограчаничко-средњозападноамерички г. Лонгин, неколико професора и сви студенти ове једине високошколске богословске установе СПЦ  у расијању, а уводну ријеч изговорио је професор Факултета ђакон Предраг Самарџић.

Aрхимандрит др Никодим Скретас: "Утицај учења филокалијских отаца 18. века на евхаристиологију Православне Цркве"

42:15 минута (7.26 МБ)

На Православном богословском факултету Универзитета у Београду, 28. фебруара 2014. године, предавање на тему "Утицај учења филокалијских отаца 18. века на евхаристиологију Православне Цркве" одржао је архимандрит др Никодим Скретас, професор Богословског факултета Аристотеловог Универзитета у Солуну. Послушајте дио предавања - извор: ПБФ.

Jереј Иван Станишић: Страсна седмица

47:19 минута (13.54 МБ)

Предавање јереја Ивана Станишића пароха брајићког на тему „Страсна седмица“ које је у недјељу 16. марта 2014. године одржао у Парохијском дому при Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару.

 

Епископ јегарски Порфирије: „Начини хришћанског живљења у савременом свијету“

48:26 минута (13.86 МБ)

16. марта 2014. године у вечерњим часовима, Његово Преосвештенство г. Порфирије јегарски, викарни Епископ Епископа бачког, одржао је предавање на тему: Начини хришћанског живљења у савременом свијету.

Ово предавање је као и оно Преосвећеног Владике Атанасија у претходну Недјељу Православља било у склопу Научно - популарне трибине коју је за овај васкршњи пост организаовао Мисијски одбор Епархије зворничко - тузланске у сарадњи са Светосавском омладинском заједницом Бијељина и Културним центром из Бијељине.

Отац Слободан Јокић: "Крст - срце васељене"

45:14 минута (6.48 МБ)

Тонски запис са предавање свештеника Слободана Јокића: "Крст - срце васељене" одржаног у недјељу 23. марта 2014. године у Парохијском Дому у Бару.

 

Предавање оца Гојка Перовића: Крст и Васкрсење

47:49 минута (8.21 МБ)

Храм Св. Јована Владимира у сриједу 02. априла 2014. године угостио је протојереја  - ставрофора Гојка Перовића, пароха цетињског и ректора Цетињске Богословије. О. Гојко је у пуној сали парохијског дома бесједио, говорио на сликовит начин на тему Крст и Васкрсење. Тему је поткрпљивао јеванђељским причама, а илустровао сликама из нашег свакодневног живота, у којима смо се сами препознавали. Тако да нам поуке о. Гојка добро дођу да се изнова и изнова преиспитујемо у данима Часног поста и уз Божију помоћ се поправљамо на путу спасења.

Епископ ЗХиП Г. Григорије: „Страх и слобода“

59:15 минута (13.57 МБ)

Дана 5. марта 2015. године у сали Епархијског дома у Требињу, Његово Преосвештенство Епископ Захумско - херцеговачки и Приморски Г. Григорије одржао је предавање на тему „Страх и слобода“.

 

Свештеник др Оливер Суботић: „Пост, некад и сад: сличности и разлике“

35:20 минута (6.07 МБ)

У оквиру циклуса „Православље и млади“, у недељу Православља у конференцијској сали Вишег јавног тужилаштва у Ваљеву, са благословом Епископа ваљевског Г. Милутина, одржано је предавање „Пост, некад и сад: сличности и разлике“ . Предавање је одржао свештеник др Оливер Суботић. Духовно сабрање у Недељи Православља украсила је Музичка група „Лира поетика“ из Ваљева.

Мирослав Лазански: O операцији Русије у Сирији

50:17 минута (8.64 МБ)

Мирослав Лазански српски новинар и војнополитички коментатор говорио је у новембру 2015. године у Требињу на тему операције Русије у Сирији. Он се осврнуо на терористички напад у Паризу и реаговања Запада на власт у Сарајеву за ометање ентитета Републике Српске.

Љиљана Ћетковић: "Какве су ти мисли такав ти је живот"

17:55 минута (3.08 МБ)

У недјељу 29. новембра 2015. године у Светосавском дому поред цркве Светих Момишићких мученика у подгоричком насељу Момишићи, након Свете Литургије коју је служио надлежни парох свештеник Никола Пејовић, госпођа Љиљана Ћетковић дипломирани инжењер електротехнике одржала је предавање "Какве су ти мисли такав ти је живот".

У оквиру свог предавања она је повезала научни приступ и духовно искуство Православне Цркве о благодатним енергијама којима је Бог обдарио човјека.

Мр. Радојица Радовић: "О улози цркве у очувању пчеларства"

68:02 минута (11.68 МБ)

На Цетињу, у организацији Кола милосрдних сестара Краљица Милена одржано је вече четвртком на којем је говорио магистар Радојица Радовић о улози цркве у очувању пчеларства.

На самом почетку све присутне је поздравио свештеник Анђелко Боричић парох Цетињски.

Oтац Саша Радоичић: ”Православље и ГМО”

49:23 минута (7.07 МБ)

Предавање свештеника Саше Радоичића на тему ”Православље и ГМО” које је одржао 27. марта 2016. године у црквеној сали Светог Саве у Мона Вејлу у Сиднеју што је уједно била и промоција његове истоимене књиге.

 

Јерођакон Силуан: "Велика милост"

45:19 минута (6.49 МБ)

У прилогу послушајте излагање јерођакона светогорског манастира Григоријата оца Силуана у манастиру Подмаине, које је произнешено 5. јуна 2016. године.

 

Хуманитарни Концерт и предавање у организацији КУД-а „Свети Јован Владимир“ у Бару

19:00 минута (3.27 МБ)

У оквиру иницијативе Црквене општине Бар и КУД-а „Свети Јован Владимир" из Бара за помоћ дјеци обољелој од канцера, у петак 2. децембра у крипти Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару одржано је јединствено предавање које је из различитих углова освијетлило питање малигних обољења код дјеце и човјековог суочавања са овом ситуацијом.

Предавачи су били Дијана Стојановић, предсједница Удружења родитеља дјеце обољеле од дјечијег канцера „Феникс", и протојереј Никола Пејовић, парох подгорички и уредник радија „Светигоре".

Oтац Александар Брашанац: "Духовна трагања"

52:54 минута (7.58 МБ)

Парох кртолски отац Александар Брашанац говорио је на другој духовној вечери која је одржана у недељу 11. децембра 2016. године при цркви Светог Ђорђа у Доњој Горици говорећи на тему "Духовна трагања".