Представљена књига "Свети Василије Острошки Чудотворац и Исцјелитељ"

  • Наслов: Press Svetigore
  • Албум: izvjestaji
  • Година: 2009
  • Величина: 29:11 минута (5.01 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Изузетно тиражна едиција "Светитељи" богатија је за још једну књигу "Свети Василије Острошки Чудотворац и Исцјелитељ" која се појавила у заједничком издању Светигоре и Компаније Новости у тиражу од 100.000 примјерака. И ова књига о Светом Василију Острошком одликује се свим оним чиме су се одликовале и претходне књиге из ове едиције. Не зна се шта је боље, или текстови, или илустрације или аутентичан прелом књиге. Дјело "Свети Василије Острошки Чудотворац и Исцјелитељ" уредио је протојереј Радомир Никчевић, у уређивачком одбору су Весна Никчевић и Весна Тодоровић, а уредник фотографија је Милинко Стефановић. Дјело има два предговора која су написали Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит Црногорско – приморски Г. Амфилохије и викарни Епископ диоклијски и игуман Манастира Острог Г. Јован.

Књига "Свети Василије Острошки Чудотворац и Исцјелитељ" представљена је у сриједу 29. априла у Медија центру у Београду. О књизи су говорили Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит Црногорско – приморски Г. Амфилохије, његово Преосвештенство Епископ диоклијски Г. Јован, извршни директор Компаније Новости Александар Бацковић и књижевник Јован Лакићевић. Разговор о књизи водила је Сања Лубардић, новинар Радија Светигоре.

 

СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ЧУДОТВОРАЦ И ИСЦЈЕЛИТЕЉ

 

Свети ВАСИЛИЈЕ Острошки и Тврдошки родио се у селу Мркоњићу, у Поповом Пољу 28. децембра 1610. године, од побожних родитеља Петра и Анастасије Јовановић. На крштењу је добио име Стојан. Прву књигу учио је у манастиру Завали, а у манастиру Тврдошу се замонашио добивши име Василије. После боравка у Светој Гори, у Пећкој патријаршији је рукоположен у чин епископа. Као епископ је најприје боравио у Тврдошу, а касније прелази у Острог.

Неуморан у подвизима молитве, поста, физичког труда и многобројних брига за добро своје пастве, Свети Василије се упокојио 29. априла 1671. год.Одмах по престављењу Свечевом, народ поче долазити на његов гроб и молити му се, као што му долазаше и за вријеме његовог земаљског живота. А на гробу се почеше дешавати многобројна чуда, која ни до данас, поред његових цјелебних моштију у Острогу не престају.

Илустрована монографија СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ЧУДОТВОРАЦ И ИСЦЈЕЛИТЕЉ, кроз један свестран приступ, говори о историјској сложености живота српског народа у вјековима прије и послије рођења Светог Василија у чијој личности је сублимисана вјековна жеђ српског народа да се остане свој и на своме, упркос великим силама, првенствено Турској, Аустро-угарској и Ватикану, које су имале сталне духовне и територијалне претензије према овим просторима. Књига уз богат дизајн и много илустрација, обилује историјским подацима, теолошким текстовима, молитвама, химнама, народним причама, поетским текстовима и личним свједочењима људи који су добили исцјељење или неку другу помоћ од овог великог Светитеља.