"Србија између евроскептицизма и евроентузијазма"

Одржана је друга по реду Трибина Фонда Слободан Јовановић која се организује сваког последњег четвртка у мјесецу. Трибина одржана 26. марта у Малој сали Задужбине Илије Коларца у Београду носила је наслов "Србија између евроскептицизма и евроентузијазма", а уводничари су били мр Владимир Тодорић, предавач на Универзитету Сингидунум и др Слободан Самарџић, професор на Факултету политичких наука у Београду.

У сали је било много интелектуалаца међу којима је био и др Војислав Коштуница, предсједник Демократске странке Србије, пјесник Матија Бећковић, проф. др Светислав Стојановић и историчар др Веселин Ђуретић. Разговор је водио један од уредника трибине Милош Јовановић.

Идеја организатора била је да уводничари изнесу супротна мишљења о евентуалном уласку Србије у Европску унију, да им се после уводног излагања поставе питања и да уводничари један другом поставе питања, а затим да одговарају на питања која им буду постављали они који су их слушали. Ова замисао организатора се остварила. Владимир Тодорић је у неку руку заступао ставове енвроентузијаста, а Слободан Самарџић евроскептика. Поред термина евроентузијазма и евроскептицизма, током дискусије проф. др Светислав Стојановић увео је и трећи термин еврореализам.