Бесједа Архиепископа Амфилохија у манастиру Михољска Превлака код Тивта, 8. фебруар 2009

Tagged:

Бесједа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - Приморског Г. Амфилохија са Свете Архијерејске Литургије, коју је у недјељу 8. фебруара служио у манастиру Михољска Превлака код Тивта.

Владика Амфилохије затим је у Котору присуствовао свечаности обиљежавања 1200 годишњице преноса моштију Светог Трифуна у овај град, догађај који се збио у вријеме јединствене Цркве Истока и Запада. Овим поводом данас је у Котору вршило службу десетак надбискупа и бискупа на челу са загребачким кардиналом Јосипом Бозанићем. Митрополит Амфилохије је цјеливао мошти Светог Трифуна, као што су чинили и његови претходници од времена првих зетских епископа Илариона и Неофита, па преко Светог Петра Цетињског који је од тадашњег которског надбискупа добио честицу моштију Светог Трифуна које је онда у знак благодарности поклонио Русији због подршке која је вјековима од ње стизала.

Владика је учествовао у традиционалној литији од катедрале Светог Трифуна до Цркве Светог Николе која иначе обилази читав Котор.

Свечаности у Котору присуствовали су високи званичници, међу којима су били предсједник Црне Горе Филип Вујановић, предсједници Хрватског Сабора Лука Бебић и Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић, те градоначелници Подгорице и Котора Миомир Мугоша и Марија Ћатовић.

Владика Амфилохије је у поподневним часовима обишао цркве у обнови на Бјелићима у Кртолама, која је метох манастира Михољска Превлака. Владика је потом у Радановићима посјетио цркву Успења Пресвете Богородице која је изградњи и Манастир Подластва Грбаљска.