Прва Литургија у храму Светог Саве у Дапсићима

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије извршио је, на празник Свете првомученице Текле, Преподобног Симона (Стефан Првовјенчани), Светог Владислава, краља и Преподобног Давида (Димитрије Немањић, кнез), у суботу 7. октобра 2017, са свештенство мало освећење новосаграђене цркве Светог Саве у Дапсићима код Берана.

Након освећења Преосвећени Епископ је, уз саслужење више свештенослужитеља Епархије будимљанско-никшићке, одслужио и прву Свету Архијерејску Литургију.

Сабраном народу Владика се обратио ријечима архипастирске бесједе, подсјетивши на почетак градње овог храма и одлучност домаћина из Дапсића, окупљених у Црквеном одбору, да црква буде посвећена, управо, Светом Сави.

Епископ Јоаникије је додао да није случајно то што је за дан служења прве Свете Литургије у новоосвештаном храму у Дапсићима одређен управо данашњи дан, јер је посвећен молитвеном сјећању на брата Светог Саве - Светог краља Стефана Првовјенчаног, каснијег м. Симона.и Светог краља Владислава, који је донио мошти Светог Саве из Трнова и положио их у манастир Милешеву.

„Прослављамо, дакле, тројицу великих Немањића - Светог Саву као патрона овог светог храма, небеског покровитеља, Светог краља Стефана Првовјенчаног и Светог краља Владислава. Славимо их зато што су прославили Бога, славећи Бога, Бог је њих осветио и истакао их као примјер свима нама како треба хришћански живјети",закључио је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Након свете Литургије приређена је трпеза братске љубави.