Други дио научног симпозијума посвећеног 900 година манастира Градишта одржан у Етнографском музеју у Београду

Други део мултидисциплинарног научног симпозијума посвећеног 900 година манастира Светог Николе - Градиште одржан је у Етнографском музеју у Београду, 12. и 13. новембра 2016. године

Учеснике скупа је поздравила је директорка Етнографског музеја гђа Мирјана Менковић, а од стране организатора архимандрит Павле Калањ, старешина манастира Градиште, и г. Душан Медин, секретар Организационог одбора. Прву сесију, посвећену историји манастира, отворио је архимандрит Павле Калањ рефератом у коме је изнео каталог игумана манастира Градиште кроз досадашње векове постојања. Живот и делатност манастира и његовог духовног и историјског окружења у временском оквиру од настанка до савременог доба приказали др Аника Сковран, др Катарина Митровић, др Мирослав Лукетић и др Павле Кондић.

Научници и стручњаци из области историје уметности и заштите културног добра дали су доприноса истраживању и научној валоризацији фрескописа и иконописа у манастиру као и процеса његове обнове после земљотреса 1979. године.

Други дан скупа био је посвећен културној баштини Паштровића као и старим књигама и књижници манастира Градиште. У пратећем делу отворена је изложба уметничких фотографија Манастир Градиште кроз објектив Бранка Пелиновића а приказана су и два документарна филма посвећена уметничким и културним вредностима манастира.

Велики број научних радника који су учествовали у другом делу научног скупа показао је да је била веома делотворна идеја организатора да се овај научни скуп одржи у Паштровићима и Београду као главном научном и интелектуалном центру, чиме је омогућено већем броју научника и стручњака да учествују и кроз научне радове дају допринос у објективном и научном истраживању и сагледавању деветвековне историје и духовно-просветне службе манастира Градиште.

Монах Павле Кондић