Audio by title monah_dr_pavle_kondic

Манастир Стањевићи послије 180 година поново има иконостас

27:40 минута (3.97 МБ)

На Крстопоклону недјељу, 3. априла 2016. године Високопреосвећени Митрополит Амфилохије освештао је моштаник и иконостас у манастиру Стањевићи. Тим чином манастирска црква је након пуних 180 година поново је добила иконостас.

О важности овог догађаја за манастир Стањевиће и историјском путу икона са иконостаса, за Радио Светигору говори др Павле Кондић, сабрат стањевићке обитељи.

Празник Свете Тројице-храмовскa славa манастира Стањевићи

8:08 минута (1.4 МБ)

Празник Свете Тројице, храмовску славу манастира Стањевићи, најављује монах др Павле Кондић, сабрат стањевићке обитељи.

 

Голготски пут кнеза Стефана Штиљановића до загрљаја са Христом

38:04 минута (6.54 МБ)

У понедељак 17. октобра 2016. године , након Свете Литургије, испред цркве Светог Томе у Бечићима предавање о Светом Стефану Штиљановићу под насловом "Голготски пут кнеза Стефана Штиљановића" одржао је монах др Павле Кондић.

 

Други дио научног симпозијума посвећеног 900 година манастира Градишта одржан у Етнографском музеју у Београду

24:05 минута (3.45 МБ)

Други део мултидисциплинарног научног симпозијума посвећеног 900 година манастира Светог Николе - Градиште одржан је у Етнографском музеју у Београду, 12. и 13. новембра 2016. године

Учеснике скупа је поздравила је директорка Етнографског музеја гђа Мирјана Менковић, а од стране организатора архимандрит Павле Калањ, старешина манастира Градиште, и г. Душан Медин, секретар Организационог одбора. Прву сесију, посвећену историји манастира, отворио је архимандрит Павле Калањ рефератом у коме је изнео каталог игумана манастира Градиште кроз досадашње векове постојања. Живот и делатност манастира и његовог духовног и историјског окружења у временском оквиру од настанка до савременог доба приказали др Аника Сковран, др Катарина Митровић, др Мирослав Лукетић и др Павле Кондић.

Духовни синови и витезови Светог Саве

Tagged:
36:08 минута (6.2 МБ)

У организацији Црквене општине Лозница на челу са протојерејем ставрофором Миланом Андрићем, старјешином Цркве Покрова Пресвете Богородице, у недељу, 22. јануара одржана је Светосавска академија у сали Дома културе Вук Караџић у Лозници.

Свечану Савинданску беседу под насловом Духовни синови и витезови Светог Саве Великог рата 1914-1918. изговорио је монах др Павле Кондић, управник Архива Митрополије Црногорско-приморске на Цетињу. Бесједу преносимо у цјелости. Извор: www.crkvaloznicka.org

Монах др Павле (Кондић): "Историјски траг Љубави вјечне"

Tagged:
60:06 минута (17.2 МБ)

Предавање монаха др Павла (Кондића) на тему "Историјски траг Љубави вјечне" које је одржао у манастиру Подмаине у Будви 13. августа 2017. године на десету недјељу по Педесетници.

 

Пожар у близини Манастира Стањевићи

11:48 минута (2.03 МБ)

Јуче у касним вечерњим сатима разбуктао се пожар у близини Манастира Стањевићи.

Подпомогнута вјетром, ватра је захватила оближњу борову шуму и пријетила је озбиљна опасност да се примакне манастирском комплексу.

За Радио Светигору извјештава монах др Павле Кондић, сабрат Манастира Стањевићи.

Међународни симпозијум „Гостопримство у Источној и Западној хришћанској традицији" у Бозеу

38:11 минута (6.56 МБ)

У манастиру Преображења Господњег у Бозеу у сјеверној Италији недавно је одржан 25. научни скуп, који је био посвећен теми гостопримства у Источној и Западној хришћанској традицији.

Ова монашка заједница позната је у хришћанском свијету као духовни центар који окупља и његује различите традиције којима је заједнички темељ први миленијум Хришћанства.

По благослову Високопреосвећеног Митрополита представник Митрополије црногорско-приморске на овом скупу био је др историјских наука монах Павле Кондић, са којим смо и разговарали на ову тему.