У недјељу 20. новембра 2016. г. Свету Литургију у манастиру Савина служио је јеромонах Макарије

Tagged:
  • Наслов: Jeromonah Makarije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2016
  • Величина: 11:00 минута (1.58 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 11kHz 20Kbps (VBR)

У недјељу 20. новембра свету литургију у манастиру Савина служио је јеромонах Макарије. Присутним верницима обратио се богонадахнутом пастирском беседом у којој је између осталог рекао: "Ми хришћани смо најпре позвани да изграђујемо у себи лик Христов. Ако не изграђујемо лик Христов у себи неминовно идемо у супротност и у нама се ствара лик звери, оне о којој пише св Јован Богослов у књизи Откровења, која је сушта супротност Христу. Онакви какви смо према ближњима такви смо и према Богу, сваки човек је створен према лику и обличју Божијем.

Господ кори и опомиње оне који се усуђују да упиру прстом и суде другима, треба прво погледати у себе и бавити се својим безакоњима која у себи имамо, онда нећемо ни имати времена да се бавимо другим човеком. Док год се бавимо другима а не собом у нама израста уместо Христовог лика лик звери и у том слепилу у једном тренутку не видећи где се налазимо престаћемо да служимо Господу Исусу Христу.

Најпре треба да "извадимо брвно из ока својега" како каже Господ и да се угледамо на оне који су успели да досегну ту величину љубави да се из њих излива благодат Божија. Њих је мало али хвала Богу има их, они нам показују да је могуће очистити себе тако да се Христос усели у нас а кад се Он уобличи у нама и усели у наша срца онда се из таквог срца излива благодат Божија која помаже и другим људима. Управо на то смо сви позвани. Обратимо зато пажњу како се односимо према свом ближњем, према својој породици и трудимо се да увек будемо добар пример а не лицемеран."