Патријарх јерусалимски Теофилo III посјетио Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици

dsc_0406У петак, 23. септембра 2016. године, Његова Светост Патријарх јерусалимски Г. Теофилo III стигао је у вишедневну посјету Митрополији црногорско-приморској и Црној Гори.

Са обзиром да никада до сада ниједан Патријарх јерусалимски није посјећивао Црну Гору, ова посјета се сматра историјском.

У склопу вишедневне посјете нашој Митрополији, Његова Светост Патријарх јерусалимски је вечерас у 20 часова посјетио и Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици, гдје се служила свечана доксологија.

Блажењејшег Патријарха јерусалимског који је у пратњи домаћина - Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско - приморског Г. Амфилохија, као и Преосвећених архијереја : Аристарха из јерусалимске и Јована из јужно-американске Епархије, стигао у Саборни храм у Подгорици, свечано су дочекали Његово Преосвештенство Епископ диоклијски Г. Кирило са свештенством, монаштвом и бројним вјерним народом.

У поздравном говору, Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је пожелио  добродошлицу Његовој Светости и високим гостима и истакао важност и значај ове посјете нашој заједници - нашем Саборном храму.

Благодарећи Његовој Светости на благослову Светог града Јерусалима и благослову Мајке свих Цркава - које нам  доноси у Црну Гору па и у Саборни храм, Митрополит Амфилохије је нагласио да Његову светост у овој историјској посјети, дочекујемо и поздрављамо сви са великом љубављу и радошћу.

Подвлачећи и дубоку повезаност Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, са Храмом Христовог Васкрсења у Јерусалиму, будући да је, по његовим ријечима, Храм у Подгорици изникао из Храма Христовог Васкрсења у Јерусалиму.

Митрополит Амфилохије је овом приликом уручио поклон Његовој Светости - реплику дискоса чувене древне Подгоричке чаше из шестог вијека, на којој обилују угравиране представе старозавјетних пророштава о доласку Спаситеља Господа Исуса Христа.

Пожељевши притом Његовој Светости многаја и благаја љета.

Заузврат је Патријарх јерусалимски даровао Часни Свети Крст освештан на Христовом Гробу у Светој Земљи - Јерусалиму и приложио га Саборном храму у Подгорици.

„Да благосиљате овај благословени Божији народ, да остане овдје као оружје непобједиво против демонских сила у вјекове Амин." Истакао је он.

Његова Светост Патријарх јерусалимски Г. Теофил III је у поздравном говору и поруци архијерејима, свештенству и вјерном народу изразио велику радост што је гост наше Митрополије, као и то да се радује што се налази међу народом једне часне земље као што је Црна Гора.

Он је заблагодарио Високопреосвећеном Митрополиту Г. Амфилохију и на датој прилици да учествује у прослави хиљадугодишњице мученичког страдања Светог Јована Владимира, владара - краља зетског, као и у освећењу Саборног храма у Бару, који је подигнут у славу Божију, а у част Светога Јована Владимира, што га чини неизмјерно срећним, нагласио је он.

По ријечима Његове Светости, управо ова днашња посјета наставља континуитет - традицију дубоких и далекосежних историјских односа двају цркава : мајке Цркве - свих Цркава - Јерусалимске и Српске Патријаршије.

Стога је изразио срдачну благодарност услијед оваквог топлог дочека који је приређен у Црној Гори, Подгорици и у Саборном храму Христовог Васкрсења.

Након свечаног дочека и свечане доксологије у просторијама Саборног храма је за високог госта приређена свечана вечера.

Патријарх Теофил III ће након Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици посјетити Манастир Острог.

Патријарх Теофил је 2005 године, од стране јерусалимског Светог синода, изабран за 141. патријарха Светог града Јерусалима и цијеле Палестине, Сирије, обале Јордана, Кане, Галилеје и Светог Сиона.

На трону Јерусалимске патријаршије наслиједио је патријарха Иринеја I.

Претходно је био архиепископ таворски.

Борис Мусић