Бесједа јеромонаха Макарија у седму недјељу по Духовима у манастиру Савина

Tagged:
  • Наслов: Jeromonah Makarije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2016
  • Величина: 9:22 минута (1.34 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 11kHz 20Kbps (VBR)

У седму недјељу по Духовима свету литургију у манастиру Савина служили су јеромонах Макарије и свештеник Славко Папић из Београда. У богонадахутој бесједи којом се обратио вјернима у храму, јеромонах Макарије се нарочито осврнуо на мисао из Лествице светог Јована Лествичника у којој је, како је рекао, садржан сав наш духовни живот, у њој је читаво јеванђеље у малом.

Та мисао гласи "Паметан и разборит ум увијек говори о врлини и проналази врлину, а безуман човјек увијек проналази мане и недостатке". Сва наша духовна борба може да се сведе на ове двије мисли. Човјек је створен као слободно и словесно биће и има слободу да бира између добра и зла и ту слободу треба да употреби на добро, да изабере да прославља Бога својим животом и ријечима говорећи увијек само добро.

Ако говоримо о злу, ако оговарамо и осуђујемо брата свога то нас води у погрешном смјеру- води нас далеко од Бога. Огледајући се и налазећи себе у свјетлости Јеванђеља које увијек говори о врлини, о свјетлости и које је увијек само љубав моћи ћемо да исправљамо себе јер ако не исправљамо сами себе нико неће моћи да нас исправи. Зато ако налазите себе у том безумном стању осуђивања других знајте да такви никада неће видјети Христа а онда је све узалуд. Обратимо дакле пажњу, пратимо себе и исправљајмо себе а онда ћемо помоћи и свима око себе и цијелом свијету, да бисмо једнога дана сви славили у вјечном царству Оца, Сина и Светога Духа Амин.