Чланови црквено-пјевачког друштва „Његош“ са Цетиња пјевали на литургији у цркви Св.Николе Улцињу и обишли саборни храм у Бару

У недељу жене Самарјанке, 29. маја 2016. године, на празник Св. свештеномученика Теодора Вршачког и Св. мученика Вукашина, чланови црквено-пјевачког друштва „Његош“ са Цетиња, предвођени диригентицом Милицом Пејовић, а са благословом пароха протојереја-ставрофора Гојка Перовића, пароха цетињског и ректора Цетињске богословије, пјевали су на литургији у цркви Светог Николе у Улцињу и обишли стари град Улцињ и Саборни храм Светог Јована Владимира у Бару.

Литургију у цркви Светог Николе у Улцињу служили су надлежни парох улцињски протојереј-ставрофор Радојица Божовић и парох цетињски и ректор цетињске богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић. У олтару је чтецирао средњошколац Славко Рачуница из Улциња.

На крају литургије вјерни народ поздравио је о. Гојко Перовић, говорећи о јеванђелском причи о Светој жени Самарјанки која се срела са Господом и о сусрету Јудејаца и Самарјана. Он је представио вјернима црквено-пјевачко-друштво „Његош“ са Цетиња, заблагодаривши о. Радојици и домаћинима на љубазном и лијепом гостопримству.

Надлежни парох о. Радојица Божовић отпочевши бесједу ријечима: „Тебе славе ангели и ми грешни на земљи..“, упоредио је пјевање хора „Његош“ са анђелским, између осталог рекавши: „Ако је нека молитва или прослављање Господа слична анђелској, онда је то ова молитва коју смо данас овдје служили и чули на служби на којој је пјевао хор Светог Његоша са Цетиња славног, Цетиња којег смо се заиста удостојили овдје. Дивно је било доживјети чути их у овом храму и ми им захваујемо. Нека је диригентици Милици Пејовић и свим члановима хора хвала и благодарност, и слава од Бога, а од нас захвалност, надајући да ћете нам опет доћи да заједно славимо Бога у овом храму.

Прота Радојица је представио о. Гојка Перовића својим парохијанима, заблагодаривши му на служењу и заједничарењу у светој литургији. Сабране вјерницима укратко је говорио о и Богословији Светог Петра Цетињског, поздравио је и садашње ђаке који чине дио хора „Његош“ и професоре ђакона Душана Биговића и Александра Вујовића.

Љубављу и гостопримством о. Радојице и његових парохијана у порти цркве између старих маслина после литургије припремљена је трпеза љубави, на којој је о. Радојица говорио о древном граду Улцињу, његовим знаменитостима, о цркви светог Николе, о митрополиту дабробосанском хаџи Сави Косановићу, знаменитим свештеницима и светињама овог краја, а запјевала се и понека пјесма.

После литургијског сабрања и указаног гостопримства у Улцињу, чланови хора „Његош“ обишли су и Саборни храм Светог Јована Владимира у Бару, гдје им је домаћин био свештеник Љубомир Јовановић парох барски, који их је упознао са досадашњим радовима, уређењем и фрескописањем храма. Хор се у храму представио и са неколико композиција из литургије а о. Љубо је искористио прилику да све позове на свечано освећење храма 25. септембра 2016. године.

А.В.