У Подгорици почео Међународни христоваскрсни фестивал православног филма

У крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици синоћ је отворен Међунарони христоваскрсни фестивал православног филма.

Манифестацију је отворио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије који је подсјетио на ријечи Фјодора Михајловича Достојевског да jе љепота спасити свијет.

„Режисер Анреј Тарковски је рекао једну ријеч која остаје незаборавна. Он је, дубље од Достојевског, схватио да ће стид спасити свијет. Лично мислим да нема истинитије и јеванђелскије ријечи за савременог човјека од те реченице Тарковског. Као да је ту реченицу он темељио на Јеванђељу апостола Марка“, казао је Владика.

Владика је рекао да је управо апостол Марко свједок да Божанска врлина кроз вјеру постаје људска врлина.

„Филм је оно чиме се освједочује савремена љуска драма и чиме се открива дубљи смисао људскога живота, али је и оно што доводи човјека у најдубље искушење управо нуђењем љепоте, али љепоте без стида“, рекао је Митрополит Амфилохије и доао да Тарковски сједињује љепоту и стид.

„А то значи цјеломудрије Пресвете Дјеве и њенога цјеломуренога Сина који обједињује Бога и човјека и открива љепоту свога лика и своју вјечну и непролазну свјетлост“, казао је Митрополит Амфилохије отварајући фестивал.

Прослављени руски режисер и глумац Николај Бурљајев казао је да је стид нестао из савремене свјетске кинематографије.

Бурљајев је потом казивао стихове из Державиновљеве поеме „Бог“.

Фестивал ће трајати од 8 – 13. маја, а на њему ће бити приказана остварења аутора из Црне Горе, Русије, Бјелорусије, Чешке, Србије, Бугарске, Азербејџана и Грузије.