Митрополит Амфилохије 25. децембра одслужио Литургију у цркви Светог Спиридона у Ђеновићима

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2014
  • Величина: 13:35 минута (2.34 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

DSC05465

Светом литургијом, празничном Литијом и благосиољањем славског колача данас је у Ђеновићима код Херцег Новог прослављен празник Светог Спиридона Чудотворца - слава цркве у овом мјесту.

Началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије уз саслужење свештенства и молитвено учешће вјерног народа, а одговарали су чланови Црквеног хора „Свети Василије Острошки" из Кумбора.

У литургијској бесједи након читања Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије је рекао да је Свети Спиридон један од оних због којих на богослужењима пјевамо ријечи пјесме: Диван је Бог у светима својим, Бог Израиљев.

„Ове дивне пророчке ријечи непрестано изговарамо и понављамо, нарочито када прослављамо неког од светих Божјих људи, светих Божјих угодника. Данас управо прослављамо једнога од таквих - Светога оца нашега Спиридона, који је живио у древна времена, у четвртом вијеку послије Христа", рекао је Владика.

Владика је рекао да је Бог Светог Спиридона обдарио многим даровима, нарочито даром видовитости.

Након подсјећања на најважније детаље из светитељевог житија, Митрополит Амфилохије је казао да се у овом храму чува папуча са светитељевих моштију коју је храм, на његову молбу, добио прошле године од Епископа Крфа, гдје почивају светитељеве мошти.

Након причешћа вјерних око храма је три пута прошла празнична Литија, а онда је Митрополит Амфилохије са свештенством благосиљао славски колач.

По завршетку службе у парохијском дому и порти храма је приређено послужење за све присутне, а потом је у ресторану „Аура" приређена славска трпеза хришћанске љубави.