У Добрској ћелији 4. децембра прослављено Ваведење – храмовска слава манастира

У манастиру Добрска ћелија код Цетиња, који је метох Цетињског манастира, данас је литургијски прослављен празник Ваведење Пресвете Богородице - храмовска слава ове древне светиње.

Светом службом началствовао је сабрат Цетињског манастира архимандрит Кирило (Бојовић), а саслуживали су му цетињски парох протојереј-ставрофор Обрен Јовановић и свештеномонаси Цетињског манастира јеромонах Прохор и јерођакон Јефрем.

Одговарали су ђаци Богословије Светог Петра Цетињског.

У литургијској проповиједи отац Кирило је игуманији Олимпијади и монахињи Христини, и свима сабранима на богослужењу честитао празник и пренио благослове Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија, који ових дана борави у канонској посјети Епархији буеносајреској и централно-јужноамеричкој у својству њеног епископа-администратора.

Отац Кирило је говорио о значају данашњег празника за заједницу.

„Данашњи празник је на један антиномичан начин повезан са оним нашим дубинским служењем, појединачног човјека, у срцу. То нам показује и Мајка Божја Дјева Марија, која свакако није жељела никако славу људску него је, насупрот томе, у свом смирењу бјежала од ње, повукла се у најдубље одаје, у најскривенију клијет. Међутим, та њена дубинска посвећеност Богу имала је свој одјек у читавој васељени", рекао је отац Кирило.

Отац Кирило је подсјетио да данас своје храмовске славе славе и манастири Хиландар и Острог и нагласио да су се тим примјером Мајке Божје руководили и Свети Сава и Свети Василије Острошки што је имало одјека у читавом нашем народу и имаће до краја свијета и вијека.

Потом је благосиљан славски колач и служен помен митрополитима Сави Очинићу и Руфиму бољевићу, чији земни остаци почивају на манастирском гробљу, и свим упокојеним оснивачима, ктиторима приложницима и добротворима ове светиње.

Приређена је и славска трпеза хришћанске љубави.