Почео пројекат "Руска школа у Никшићу“

Tagged:

У посјети Црквеној општини Никшић ових дана је борави група судената и професора Тверског колеџа културе, на челу са проф. др Алексејем Барановим, директором ове установе.

Повод за њихову посјету Црној Гори, тачније граду Никшићу, била је реализација пројекта „Руска школа у Никшићу", који се организује под покровитељством Министарства културе тверске области. Пројекат "Руска школа у Никшићу" са циљем обнављања културног и духовног заједништва између руског и српског народа, конкретно, између Русије и Црне Горе, осмислила је Фондација "Словенски лик", чије је сједиште у Тверу. Прошле године у октобру „Руска школа" са групом студената, професора и директором Тверског колеџа културе проф. др Барановим, први пут је одржана у Никшићу, а наша узвратна посјета Тверској области услиједила је неколико мјесеци касније.

У оквиру програм овог пројекта одржано је више предавања о језику, историји, култури, традицији и обичајима два братска православна словенска народа, те радионицама фолклора, народне пјесме и домаће радиности.

Гостима из древног руског града Твера предавање о српском идентитету у Црној Гори и народној епској поезији, као носиоицу нашег културног идентитета, у уторак 11. новембра, у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког, одржао је, професор Веселин Матовић, главни уредник часописа „Слово".