Први дјечји Сабор у манастиру Добриловина

Први дјечји Сабор у манастиру ДобриловинаСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, у суботу 4.октобра 2014, на Оданије Воздвижења, у манастиру Добриловина одржан први дјечји Сабор.

Сабору је претходила Света Архијерејска Литургија коју је служио Преосвећени Епископ Јоаникије уз саслужење свештенства и свештеномонаштва наше Епархије: архимандрита Јоаникија Зиндовића из манастира Мајсторовина, јереја мојковачког Александра Крговића, јереја Данила Дамјановића, пароха мојковачког и јерођакона Агапита Драгојевића, сабрата манастира Ђурђеви Ступови.

У молитвеном сабрању учествовао је вјерни народ овог краја од којих је, један број,приступио Светој тајни причешћа.

Током Литургије обављено је саборно крштење, кроз које је Цркви Христовој прибројано пет хришћана: Радуле Бабић, Лука Шпањевић, Бојан Филиповић, Лазо Марковић и Аница Марковић, житељи Добриловине и Бистрице.

Први дјечји Сабор у манастиру Добриловина

Потом је у манастирској порти одржан дјечји Сабор, први ове врсте у нашој Епархији. Дјецу и њихове родитеље благословио је Његово Преосвештенство владика Јоаникије, који је казао да је овај догађај значајан за манастир Добриловину, за само село и мојковачку општину, али и много шире.

"Сабрали су се овдје, под сводовима ове древне светиње, родитељи и дјеца, дјеца која су дошла Цркви. Наша дјеца иду сама Цркви, јер многе од њих баш и није имао ко научити нашој светој вјери. Раније су родитељи, дједови, баке водили дјецу у цркву, а ова нова времена у много чему су другачија, па често дјеца доводе своје родитеље у цркву. То је Божји промисао, јер су дјеца као анђели".

"Тамо гдје су дјеца, нарочито кад су крштена дјеца која долазе цркви, ту су сигурно и анђели Божји. Зато данас овај сабор, иако није слава манастира, ипак личи на Ђурђевдан, јер Ђурђевдан указује на младост, на обновљење и васкрсење, а и овај данашњи дан, иако је јесењи, због овог сабора је, исто тако, весео, радостан и свијетао, лијеп, прије свега, што смо се сабрали и одслужили свету службу Божју, пјевали Господу Богу, прослављали Његово свето име", рекао је Владика будимљанско-никшићки.

Први дјечји Сабор у манастиру Добриловина

Он је поручио дјеци која су се сабрала у манастиру Добриловина да, посјећујући цркву и света богослужења, они могу да употпуне своја знања и науче о светој вјери православној, која се кроз вјеронауку, на жалост, још увијек не учи у образовном систему Црне Горе.

"Не могу, с тога, разумјети, нити тумачити дјело Петра II Петровића Његоша они који не познају вјеру православну, без обзира што су високе школе изучили. У вашим читанкама наћи ћете разне писце, али нећете Светог Владику Николаја Велимировића, који је написао најзначајнију књигу о Његошу и који је могао да тумачи Његошево дјело, јер је познавао нашу свету вјеру".

"У школама се учи о умјетности, књижевности, сликарству, али се не учи, на примјер, о иконама, а кад би се из умјетности изузеле иконе, они који познају умјетност кажу да умјетности скоро да више не би ни било. Најважнија љепота јесте љепота икона и то, наравно, треба видјети, доживјети, схватити, а ви то не учите у школама. Међутим, сва та знања можете стећи у цркви. Наравно, у школама се не може научити све, а прва, основна наука учи се у кући, од родитеља".

Први дјечји Сабор у манастиру Добриловина

"Дакле, дјецо, долазите у цркву да стекнете и проширите своја знања, а осим тога, све оно што учите у школи још боље ћете да схватите кад будете долазили у цркву, јер ће Бог Својом милошћу, Својом истином, Својом правдом, Својом љубављу да вас просвети и научи, да вам отвори ум и срца да боље разумијевате. Долазите у цркву, молите се Богу, пјевајте Господу и тада ће те узрастати као прави људи, да будете права деца, да се радују ваши родитељи, ваши учитељи, сви ми да се радујемо, а највише да се обрадује Господ наш Исус Христос. Нека буде срећно и благословено", поручио је Његово Преосвештенство.

У програму дјечјег сабора, који ће се у манастиру Добриловина, са благословом Владике будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, убудуће увијек одржавати у суботу по Крстовдану, учествовали су црквени хорови и дјеца са вјеронауке из Бијелог Поља и Мојковца: бјелопољски дјечји хор "Светог Николе", којим руководи Јулијана Вујошевић, хор "Светог Јоакима и Ане" из Мојковца под диригентском палицом Иване Мрдовић, мали дјечји хор "Бисерчићи", такође из Мојковца са диригентом попадијом Слободанком Крговић, те новоосновани дјечји црквени хор при манастиру Мајсторовина. Програм је, сплетом игара из Србије и Црне Горе, употпунила фолклорна секција КУД "Весна" из Мојковца, а изведен је и игроказ "Свети Сава благосиља дјецу" у којем су наступила дјеца са вјеронауке: Милош Божовић, Нина, Давид и Сава Крговић.