Прослављена Мала Госпојина, храмовска слава манастира Косијерево

Tagged:

Тонски запис са прославе празника Рођења Пресвете Богородице у манастиру Косијерево у Петровићима код Никшића, гдје су Свету Архијерејску Литургију служила Преосвећена Господа  Епископи будимљанско-никшићки Јоаникије и карансебешки Лукијан из Румунске Православне Цркве који је ових дана гост Епархије будимљанско-никшићке.

Преосвећени Владика Лукијан је са делегацијом својих сарадника стигао у Епархију у пратњи чудотворне иконе Пресвете Богородице из манастира Калугара у румунском дијелу Баната, која је поводом свијетлог празника Рођења Пресвете Богородице покренута из манастира ради поклоњења вјерног народа у Црној Гори.

Уваженог госта из Румунске православне цркве, који доноси благослов Патријарха румунског Г. Данијела, поздравио је након одслужене Литургије Његово Преосвештенство Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Преосвећени Епископ Лукијан је, овом приликом, поконио манастиру Косијерево копију чудотворне иконе Пресвете Богородице, а игуману косијеревском оцу Арсенију напрсни крст са жељом да благосиља вјерни народ на многаја љета.

Освештан је и преломљен славски колач, који су, поводом храмовне славе древне светиње манастира Косијерево, принијели чланови братства Миловић, домаћини славља. Дио колача и обавезу за наредну годину преузело је братство Ђурковић.

Потом је одржан велики црквено-народни сабор. У пригодном културно-умјетничком програму учествовао је велики број извођача из разних крајева Црне Горе, Србије и Републике Српске.