Илиндан на Сињајевини

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2014
  • Величина: 15:27 минута (2.66 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Код цркве Светог Василија Острошког, познате у народу под именом Ружица, на Сињајевини је и ове године на празник Светог пророка Илије одржан традиционални црквено-народни сабор. Свету архијерејску литургију у овом храму служио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством, уз молитвено учешће вјерног народа. У литургијској проповиједи Владика је рекао да је сами Бог преко Светог пророка Илије показао да је  он једини истински пророк и да је онда пророк Илија заповиједио да се свих 400 лажних пророка побију.

Након Светог причешћа Митрополит је предводио празничну Литију око храма, а онда је благосиљан славски колач. Кумови овогодишње славе, бјелопавлићко братство Калезића предало је кумство за наредну годину Рајку Жунићу, у име братства Жунића.

Одслужен је и помен свима упокојенима који почивају на гробљу око овога светог храма, међу којима је и бјелопавлићки војвода поп Ристо Бошковић. Потом је приређено такмичење у бацању камена с рамена, скоку увис и удаљ, и културно-умјетнички програм. Организована је и изложба пољопривредних производа у склопу пројекта „Сињајевина рурални развој". Сабор на Сињајевини организиовали су Митрополија црногорско-приморска у сарадњи са општинама Мојковац, Даниловград, Колашин, Жабљак и Шавник. Учеснике сабора поздравио је и предсједник Општине Мојковац Дејан Медојевић.