Прослављен Сабор Светих дванаест апостола–Павловдан на Ивановим коритима

Tagged:
  • Наслов: Otac Gojko Perovic
  • Албум: Besjede
  • Година: 2014
  • Величина: 8:58 минута (1.54 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Празник Сабора Светих дванаест апостола Христових - Павловдан, прослављен је у недељу у 13. јула 2014. године на Ивановим коритима, подно Ловћена, у цркви Преображења Господњег. По устаљеној традицији у овој цркви на данашњи дан служи се света литургија и тако обиљежава и завјетна слава мјештана овог дијела подловћенских села. Старији мјештани памте да се у овом крају прије Другог свјетског рата завјетна слава обиљежавала и ношењем крста кроз село, Павловданском литијом.

Данашња црква је подигнута у 19. вијеку, на темељима старог храма, у вријеме митрополита црногорских Саве и Василија Петровића, и метох је Цетињског манастира.

Свету литургију служио је протојереј-ставрофор Гојко Перовић, парох цетињски и Ректор Богословије Светог Петра Цетињског.

За пјевницом су појали: Ана Лачковић, оперска дива и професорица у музичкој школи „Корнелије Станковић" из Београда, професор и секретар цетињске богословије Благоје Рајковић, и уредник Катихетског програма Радио Светигоре Александар Вујовић. Служби Божијој присуствовали су и секретар Митрополије црногорско-приморске протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, професор Цетињске Богословије Аполон Мишченко, предсједник Црквене општине Цетиње г. Рајко Радусиновић, Зоран Матриновић економ цетињске богословије и десетак вјерника.

Након причешћа и литургије сабраним вјерницима се ријечима бесједе обратио о. Гојко Перовић, честитајући свима данашњи празник, који су се сабрали на врх ове високе горе да прославе празник Сабор светих дванаест апостола Христових.

После литургијског сабрања на гувну поред цркве приређено послужење за све присутне.

A.В.