Владика Иринеј о раду Светог архијерејског сабора СПЦ, 23. мај 2014

Епископ бачки г. Иринеј обратио се медијима у Патријаршији српској о раду Светог архијерејског сабора. Сабор се интензивно бавио недаћама које су наш народ задесиле у незапамћеним полавама, припремама наше Цркве за учешће на Великом сабору православне Цркве 2016. године, као и јединством Цркве у случају расколничке Македонске православне Цркве и сукобима захваћеној Украјини. Усредсређујући се на стање у нашој помесној Цркви, Сабор је разматрао унапређење црквеног школства и верске наставе. Дијалог са МПЦ може се наставити само у нормалним условима.

Током ових дана, посебна пажња Сабора била је посвећена трагедији која је снашла наш народ у Србији и окружењу. Многи архијереји су паузе у раду Сабора искористили како би обишли најугроженије у крајевима погођеним поплавама и однели им прикупљену помоћ. На тај начин је Сабор стекао непосредан увид у размере трагедије.

Позивајући све свештенство, монаштво и народ СПЦ да похитају у помоћ најугроженијима, Сабор се обратио другим помесним Црквама, а очекује се да ће помоћ убрзо пристићи како позиви буду пристизали. Са друге стране, епархије СПЦ у расејању увелико су се укључиле у прикупљање и слање помоћи.

Пажња Сабора је нарочито била посвећена припремама наше помесне Цркве за одржавање Великог светог сабора Православне цркве 2016. године, а одлука Сабора је да наша Црква и даље активно учествује у пресаборским конференцијама.

Разматрајући проблеме са којима се Цркве у свету суочава, Сабор се бавио положајем православних и других хришћанских народа у земљама Блиског истока, посебно у Сирији. Проблемом јединства Цркве Сабор се нарочито бавио у случају канонски непризнате МПЦ и „акутним проблемом јединства Цркве у Украјини, поготово сада, у атмосфери сукоба у овој земљи".

Као што је то раније већ истакнуто, расколничка МПЦ није се обраћала Светом архијерејском сабора за наставак дијалога већ две године. Упркос томе, наша Црква је отворена за дијалог под условом да се он одвија у нормалним приликама, "а не под условима претњи и прогона представника канонске структуре у тој земљи, а она је оличена у архиепискпу Јовану, и у епископима, свештенству, монаштву Охридске архиепископије која је у саставу наше Цркве и у јединству са свим православним Црквама", рекао је владика Иринеј.

Разматрајући питања која се тичу искључиво наше помесне Цркве, Сабор се нарочито бавио унапређивањем црквене просвете, у богословијама, и верске наставе.

У извештају Светог архијерејског синода о његовом раду између два Сабора и извештајима епархија наше Цркве, нарочита пажња је посвећена раду нових епархија и проблемима са којима се оне суочавају у свом функционисању.

 

Извор: Радио Слово Љубве