Манастир Ђурђеви Ступови свечано и молитвено прославио своју храмовну славу

Катедрални манастир Епархије будимљанско-никшићке, Ђурђеви Ступови свечано и свенародно је прославио своју храмовну славу - празник Светог великомученика и побједоносца Георгија.

У навечерје Ђурђевдана, у понедјељак, 5. маја Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, служио је, са свештенством и свештеномонаштвом Епархије, свечано вечерње са петохљебницом.

Након светог богослужења уприличена је духовна академија на којој је сабрани народ благословио Преосвећени Епископ Јоаникије, говорећи у пригодном слову о великом и светом празнику који чува молитвени спомен на Светог великомученика Георгија.

У програму академије учествовали су: црквени хор Свете мати Анастасије и подмладак овог хора, којима руководи и диригује проф. Андријана Вучетић Обадовић, солисткиња Тијана Блечић, гуслар Слободан Фемић, а рецитал из акатиста Светом Георгију извели су Јелена Божовић и Александар Цимбаљевић.

Свету Архијерејску Литургију на празник Светог великомученика Георгија, у уторак 6.маја, служио је Његово Преосвештенство владика Јоаникије уз саслужење бројног свештенства и свештеномонаштва наше Епархије, са којима и протосинђел Теоктист, игуман манастира Сопоћани.

 

Евхаристијском сабрању у славу Светог Георгија побједоносца, који је небески заштитник древне немањићке задужбине Ђурђевих Ступова и града Берана, присуствовао је у великом броју вјерни народ овог краја, међу којима и високе званице из нашег друштво-политичког живота.

 

Празнично сабрање поздравио је Преосвећени владика Јоаникије. На ријечима добродошлице заблагодарио је протосинђел Теоктист, честитајући храмовну славу и празник сабраном народу.

Светом причешћу приступили су бројни вјерници. Освештан је и преломљен славски колач и крсни хљебови бројних свечара.

 

Празнично сабрање уприличено, потом, на трпези братске љубави, увеличао је чин уручења одликовања и архипастирских грамата. Надлежни Епископ је Златном медаљом Светог Георгија првог степена одликовао г.Влајка Ћулафића, дугогодишњег уредника часописа „Свевиђе" и предсједника Црквене општине Беране за, како је истакнуто, допринос обнови црквеног живота у Беранама, а  посебно за светосавску културну дјелатност у Епархији будимљанско-никшићкој.

У програму ђурђевданске светковине наступили су: хор Свете мати Анастасије, пјевачка изворна група Ђурђеви Ступови, гуслар Вујадин Добрашиновић и хармоникашки дует Дејан Вучетић и Алекса Поповић. Водитељ програма био је Васко Драговић.