Од косовског завјета до Његошевог макрокозма VII

У организацији Филозофског факултета Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици, 01. и 02. новембра 2013. године, одржан је међународни научни скуп посвећен јубилеју 200 година од рођења великог пјесника и владара црногорског Петра Другог Петровића Његоша, под називом "Од косовског завјета до Његошевог макрокозма: Петар II Петровић Његош (1813-2013)".
У серијалу емисија доносимо реферате са ове међународне научне конференције, у којем су уважени академици, професори и научници, покушали додатно да освијетле поетичке, лингвистичке, философске, етичке, теолошке, историјске, политичке и друге аспекте Његошеве мисли.

У седмој емисији емитијуемо снимке са Завршне пленарне сједнице у којој су своје реферате изнијели: академик ЦАНУ емеритус Зоран Лакић са темом „Његош и традиција", академик Љубомир Зуковић „Његошево схватање поезије", и проф. др Радмило Маројевић са рефератом „Његошева „Луча микрокозма" као пјеснички текст". На овој сједници све присутне поздравио је у име Министарства за науку просвету и технолошки развој у Влади Републике Србије проф. др Јован Брзић, честитајући организаторима на реализацији скупа. На завршној сједници лингвиста Милош Ковачевић нагласио је да је овај скуп на достојанствен начин оправдао обиљлежавање Његошевог јубилеја, да је испунио, али и надмашио сва очекивања, и да је према броју учесника из земље и иностранства испунио све услове да прерасте у конгрес. У име организатора свим учесницима захвалила се и проф. др Валентина Питулић.

Емисију уређује теолог Александар Вујовић.