Од косовског завјета до Његошевог макрокозма VI

У организацији Филозофског факултета Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици, 01. и 02. новембра 2013. године, одржан је међународни научни скуп посвећен јубилеју 200 година од рођења великог пјесника и владара црногорског Петра Другог Петровића Његоша, под називом "Од косовског завјета до Његошевог макрокозма: Петар II Петровић Његош (1813-2013)".

У серијалу емисија доносимо реферате са ове међународне научне конференције, у којем су уважени академици, професори и научници, покушали додатно да освијетле поетичке, лингвистичке, философске, етичке, теолошке, историјске, политичке и друге аспекте Његошеве мисли.

У данашњој емисији емитујемо снимке реферата из треће секције:Горан Максимовић „Јунакиње у Горском вијенцу"; Блудилина Даниловна; архимандрит мр Кирило Бојовић „Вјечност, простор, кретање и вријеме у визији Петра II Петровића Његоша (Теолошко-филосовски и научни поглед)"; Јован Пејчић „Умно чувство" Његошево, или: косовски завет као идеал и као судбина, Теантропологија Жарка Видовића"; Милисав Савић „Стил Његошевих песама"; Ирена Арсић „Његош о Дубровнику, Дубровчани о Његошу"; Снежана Кутрички „Митско у истрази потурица у Горском вијенцу".

Емисију уређује теолог Александар Вујовић