Јерусалим од злата CLXII

У овој емисији слушамо како је ове године обиљежен Дан пробоја јасеновачких логораша у обновљеном храму Светог Илије у селу Млака код Јасеновца. Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, администартор епархије славонске, уз саслужење Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија и Преосвећеног Епископа липљанског г. Јована, служио је 22. априла 2014. године свету архијерејску Литургију. Поред свештеника из епархије Славонске и Загребачко-љубљанске, саслуживао је и архимандрит Кирило Бојовић, професор Цетињске богословије и главни уредник часописа “Светигора”. За пјевницом су појали матуранти Богословије Светог Петра Цетињског, предвођени разредним старешином професором Аполоном Мишченком и теологом Александром Вујовићем, уредником Катихетског програма Радија Светигора.

Након ручка Високопреосвећени Митрополит Амфилохије и Епископ Јован у пратњи професора и ученика Богословије Светог Петра Цетињског, отишли су у Јасеновац, гдје је Митрополит Амфилохије одслужио помен пострадалим на овом стратишту, на мјесту гдје су у једном дану усташе спалиле 5000 људи.

Овом приликом Митрополит Амфилохије је и бесједио говорећи о жртви невино убијених у Јасеновачким гробљима и Доњој Градини. Потом је кустос у меморијалном центру укратко говорио о логору смрти Јасеновац.

Митрополит Амфилохије и Епископ Јован отишли су и у манастир Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, а професори и ученици Цетињске богословије ка Сребреници, гдје их је дочекао свештеник Александар Млађеновић у храму Покрова Пресвете Богородице, потом су обишли и новоосновани манастир Покрова Пресвете Богородице – Карно, гдје их је дочекао и угостио игуман ове свете обитељи о. Лука Бабић.