Прослава Васкрсења Христовог у Враки и Скадру

IMG_3662Са благословом Архиепископа Тиранског и цијеле Албанијег Г.  Анастасија и Архиепископа Цетињског митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, прослављен је најрадоснији хришћански празник Васкрс, у цркви Пресвете Тројице у Враки код Скадра, у недељу 20. априла 2014. године.

Литургију је служио протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, парох херцегновски и директор ИИУ Светигора. За пјевницом су појали матуранти Цетињске богословије Лазар Илић и Марко Радмило. У име Митрополије црногорско-приморске на литургији у Враки су били професор Богословије Светог Петра Цетињског г. Аполон Мишченко, књижевник Будимир Дубак бивши министар вјера и културе у Влади Црне Горе, Звонко Поповић и теолог Александар Вујовић.

Након  прочитаног  Васкршњег јеванђеља о. Радомир је сабраном народу бесједио, говорећи о највећем хришћанском празнику Васкрсу, и његовом значају за род људски.

После причешћа вјерног народа о. Радомир Никчевић је освештао и подијелио васкршња јаја, а  делегација Митрополије је подијелила стотинак поклона за дјецу и васкршњи број часописа "Ћирилко" и "Светигору", и књиге као дар издавачке установе митрополије црногорско-приморске Светигора.

IMG_3663

На служби у Враки, сабрао се вјерни народ из овог мјеста, Скадра, из Црне Горе, и са Косова, који су дошли да прославе Васкрс на своме вјековном огњишту. Литургији је присуствовао и амбасадор Србије у Тирани, г. Мирољуб Зарић са сарадницима.

Након службе приређена је и трпеза љубави на којој су све присутне поздравио књижевник Будимир Дубак, г. Павле Брајовић-Јакоја предсједник Удружења Срба и Црногораца "Морача-Розафа", и г. Симо Ајковић, предсједник друштва Светог Јована Владимира из Скадра.

Делегација Митрополије Црногорско-приморске овом приликом посјетила је и свештенике из Албанске Православне Цркве у њиховој цркви Рождества Христовог у Скадру, гдје су присуствовали поноћној васкршњој литургији. Овом приликом протојереј-ставрофор Радомир Никчевић свештенику Николи Петанију уручио је пригодне поклоне као дар Митрополита Амфилохија и Митрополије Црногорско-приморске.

А.В.