Срна у изгубљеном рају

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита Црногорско - приморског Г. Амфилохија Радио Светигора доноси серијал емисија о Преподобном ави Јустину Ћелијском и Врањском поводом 120 година од рођења и 35 година од његовог упокојења.

На празник посвећен ави Јустину 14. јуна љета Господњег 2014. његове Свете мошти биће извађене из Светог му гроба и положене у кивот у цркви манастира Ћелије Ваљевске.

У првој из серијала емисија "Срна у изгубљеном рају" имамо велики благослов и радост да нам о свом духовном оцу Преподобном ави Јустину говори Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије, а са његовим благословом доносимо и, до сад необјављени, текст аве Јустина "Плава птица".

"Када се ава Јустин упокојио било је пуно неког благодатног Божјег присуства. У данима када се он припремао за упокојење и након упокојења, жалост се претворила у радовање али радовање посебне врсте. Кад се Свети људи покојавају то је тако. Било је туге за авом, као за неким ко вам је наближи и најдрагоцјенији, а у исто вријеме то није била туга по нашем обичном људском значењу. То је била радостототворна туга.  Осјећаш да га добијаш, да га не губиш"-каже Митрополит Амфилохије.