Прослава празника Цвјети у Бијелом Пољу

Tagged:

Празник Уласка Господа и Спаса нашег Исуса Христа у Јерусалим - Цвијети молитвено и свечано је прослављен у Бијелом Пољу, гдје је Светом Архијерејском Литургијом, у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла, началствовао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско - никшићки Г. Јоаникије.

Саслуживало је бројно свештенство и свештеномонаштво Епархије: протојереј - ставрофор Мираш Богавац, архијерејски намјесник бјеполољски, протојереј Дарко Пејић, свештеник Ненад Бубања, јереј Слободан Радојевић, о. Милош Цицмил, јеромонах Николај и јерођакон Агапит Драгојевић, сабрат манастира Ђурђеви Ступови.

Током службе Божје Светој тајни причешћа приступио је велики број вјерника. Њима се литургијском бесједом обратио Преосвећени Епископ Г. Јоаникије позивајући вјерни народ да се постом, молитвом и покајањем припремају за долазак највећег хришћанског празника - Васкрсења Господа и Спаса нашег Исуса Христа, а некрштене позвао на крштење да би и они могли приступити Светом причешћу и учествовати у радости празника над празницима од кога нас дијели неколико дана, али и великих дођаја Страсне седмице, последње недјеље Часног поста.

 

Послије Литургије, а благословом Његовог Преосвештенства владике Јоаникија, улицама Бијелог Поља прошла је свечана празнична Литија, која се на овај свети дан традиционално одржава у спомен Уласка Исуса Христа у Јерусалим.

Пригодном бесједом сабраним вјерницима бесједио је Владика будимљанско-никшићки, који је казао да народ свештеним ходом у Литији, установљеној прије неколико година, проноси славу овог светог празника кроз Бијело Поље, исто онако како је некад прослављан у Јерусалиму.