Митрополит Амфилохије 29. марта служио је Литургију у Наљежићима у Грбљу

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2014
  • Величина: 39:02 минута (6.7 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

DSC_0212

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог Василија Острошког у горњегрбаљском селу Наљежићи.

На литургији су одговарали чланови Црквеног хора Светог Јевстатија Превлачког из Будве.

У архипастирској бесједи након читања Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије је рекао да није све што је у човјеку истински и прави човјек.

„Човјек је биће оскрнављено, загађено, прије свега несавршено биће призвано на савршенство. А с друге стране он је биће огреховљено, које се демонском силом испунило зла, мржње, отрова и мрака", рекао је Митрополит црмногорско - приморски.

„А у природи Христовој, Њега као савршеног човјека, све је то очишћено. И примио је све што ми људи јесмо, сем гријеха - онога што нас обезображује, што нас унакажује, што нас скрнави, што нас води у земљу недођију намјесто да нас води у Царство небеско", објаснио је Владика.

Након Светог причешћа Владика се још једном обратио сабранима покзавши им крст којим је Свети Јоаникије Бокешки и Црногорско-приморски на својој последњој Литургији у овом храму пред свој мученички пут ка Зиданом мосту благосиљао вјерни народ.

Владика је Грбљане замолио да се моле Богу да открије гроб и мошти Светог Јоаникија за којим Црква трага већ годинама.

Након Литургије Владика је служио помен на гробовима протојереја Јована Крстића и Бориса Мршуље, а потом положио камен темељац будуће цркве Светог Николаја Мирликијског, коју у овом селу граде чланови братства Магуд за душу својих предака и за здравље и напредак свој и својих потомака.

Након службе освећења темеља будућег храма, приређена је за Владику, свештенство и вјерни народ богата трпеза хришћанске љубави.

Митрополит Амфилохије данас је обишао и цркве Свете Тројице и Светог Николе у селу Пелиново - Шишићи, Светог Ђорђа у Пријерадима и манастир Подластва Грбаљска.