Сахрањени земни остаци књижевника Момира Војводића

DSC_0426

На сеоском гробљу Убалац у Горњој Морачи 12. марта 2014. године, у присуству породице и многобројних пријатеља, сахрањени су земни остаци пјесника и професора српског језика, посланика у парламенту бивше СРЈ и сенатора Републике Српске, метохијског погорелца Момира Војводића.

Претходно је на градском гробљу Чепурци у Подгорици организован испраћај Војводићевих земних остатака, гдје су помен поред пјесниковог одра служили Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије и Епископ будимљанско-никшићки Господин Јоаникије са свештенством.

У опроштајном слову пјесник Ранко Јововић је рекао да се Војводић нагледао мрака у овој и оваквој Црној Гори.

„Био је образован човјек, био је даровит и човјек и пјесник, и полемичар и критичар. Био је истински тумач "Горског вијенца" и "Луче микрокозма". Живио је живпотом Његошевих јунака", рекао је Јововић.

Јововић је казао да је Војводић можда исувише волио и цијенио свој уклети народ. „Али је поштовао све људско и вриједно код других народа, нарочито код Руса и Грка".

„Сваки човјек од духа и морала био је његов пријатељ. Мало је писаца који нијесу били добродошли у његов дом. Темељи његове поезије и његове енергије били су епске снаге и дубине. Из тих темеља говорила је његова природа пјесника без страха, слободно. Његова поезија је рођена слобода", казао је он.

„Кад се једног дана отвори велика библиотека његове поезије и прочита и доживи мало дубље него данас, кад се српски пјесници по Црној Гори махом прогоне, видјеће се да је Војводић велики пјесник. И пјесник човјечанства, и српски и косовски", закључио је Јововић.

У име завичајног Удружења Морачана „Светигора", од Војводића се опростио архитекта Радован Радовић. Он је рекао да је своје стваралштво Војводић крунисао стихом: Нада мном је небо отворено, „препознајући да је једини прави пут ка небу који ће се, уз молитву светитеља, ипак отворити".

Митрополит Амфилохије је на гробљу на Убалцу у Горњој Морачи са свештенством служио опело. Он је рекао да му се чини да мјесто Момира Војводића у његовом братству, у племену, у Црној Гори, у српском народу неће бити лако да се попуни.

„И кад оду овакви људи, овакви витезови духа и душе, ума и срца, тек онда се осјети кога смо имали и каквог смо га имали", рекао је Владика Амфилохије.

„Био је, јесте и остаје, јер људи какав је он не ишчезавају", казао је Митрополит црногорско-приморски.

У име Срба из Републике Српске, чији је био сенатор, од Војводића се опростио члан ратног предсједништва РС Момчило Крајишник, а Живојин Ракочевић из Грачанице у име Срба с Косова и Метохије, које, како је рекао, Војводић „никада и ни по коју цијену није остављао".

Ракочевић је на Војводићеве земне остатке спустио два грумена косовско-метохијске земље - први са Газиместана, а други из Грачанице.