Промоција сабраних дјела Матије Бећковића

У крити Саборног храма Васкрсења Христовог у Подгорици првог марта промовисана су сабрана дјела академика Матије Бећковића.

Поштоваоцима Бећковићевог стваралаштва обратили су се Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, директор подгоричке издавачке куће „Октоих", која је објавила ово капитално издање, књижевник Радомир Уљаревић и аутор.

Митрополит Амфилохије је казао да је Бећковић достојно понио име апостола Христовог Матије и да је то име било знамење његовој мајци.

„А преко мајке и њему. А он је без мајке Зорке неодгонетљив - ту нема никакве сумње. Оца је прерано изгубио, тако да му је мајка била и отац и мајка", казао је Митрополит црногорско-приморски.

„Све то, и судбина његовог оца, и судбина ове земље, и мјесто гдје се родио, и језик којим је проговорио, све је то он у току свога живота покушао да преточи у ријеч, у географију језика у којој је заиста записана људска судбина. Ту је кроз њега проговорио Божји дар", рекао је Владика.

 

„Оно што је записао и што је написао из главе је цијела народа. Ништа он ту није своје записао. Само је артикулисао оно што је и Петар Други Петровић Његош од свога стрица Петра Првога упио и примио у себе, и од своје мајке Иване. И као што је Његошево дјело остало, можемо мирне душе да кажемо - пето Јеванђеље овога народа, тако и ово Матијино дјело тече и напаја се тим водама", казао је Митрополит Амфилохије.

Радомир Уљаревић је рекао да су, поред „Отоиха", у овом издавачком подухвату учествовали и „Андрићев институт" и „Штампар Макарије", под високим покровитељство предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Он је казао да су ова Бећковићева дјела прво издање новооснованог „Андрићевог института".

„Ово издање је посебно и по томе што садржи велики број пјесама које нису објављене у ранијим Бећковићевим књигама, а сада су нашле своје идеално мјесто", објаснио је Уљаревић.

Након Митрополитовог и Уљаревићевог обраћања, на одушевљење многобројних љубитеља поезије  услиједио је ватромет стихова које је надахнуто казивао аутор.

Модератор промоције био је парох подгорички јереј Предраг Шћепановић.