У Котору представљена књига „Цетињска богословија”

Tagged:

Котор, „Са дистанце од 22 године, као неко ко је познавао Цетиње прије и за вријеме Богословије, могу да кажем да тамо сада дефинитивно више ништа није исто. Цетињска богословија је битно  промијенила нешто у животу тога града", оцијенио је архијерејски намјесник бококоторски, парох которски, протојереј ставрофор Момчило Кривокапић. Као њен први ректор из периода обновљеног рада од 1992. године, Кривокапић је вечерас у ризници Српске православне црквене општине которске говорио не промоцији књиге „Цетињска богословија" аутора Александра Вујовића, којом је обухваћен период од 2002. до 2013. године.

Данас једина те врсте у Црној Гори и уједно њена најстарија средњошколска установа, Цетињска богословија је основана 1863. године од стране књаза Николе и уз помоћ архимандрита Нићифора Дучића и митрополита Илариона Рогановића. „Са прекидима је дјеловала од 1863. до 1945. а онда су је комунисти потпуно уништили, да би 1992. као Феникс из пепела никла и обновила се", казао је Кривокапић. Указујући на изазове са почетке рада обновљене школе, који су се нажалост на Цетињу у то вријеме огледали у нападима, каменовањима и малтретирањима ученика, Кривокапић истиче и објективно веома лоше услове за рад, али и на квалитет ондашњих генерација, „које су све то могле издржати само уз помоћ Светог Петра Цетињског". „Можда други то не би издржали, али што је човјеку немогуће Богу је могуће. Пројекту митрополита Амфилохија помогао  је сам Свети Петар Цетињски који је био изнад нас и зато је најважније да данас имамо цијелу плејаду и то каквих људи које је произвела Богословија. Имамо професоре, писце, писца ове књиге, монахе, свештенике", казао је између осталог парох Кривокапић.

Аутор књиге Цетињска богословија, Александар Вујовић, истиче да ово није прва, већ трећа публикација те врсте. Подсјећа да је прву споменицу урадио бивши професор Цетињске богословије и калуђер Цетињског манастира, монах Павле Кондић, који је обрадио првих 10 година. Вујовић је навео да се у књизи могу наћи фотографије и информације о свих 328 ученика који су завршили Богословију. У првом дијелу књиге су уводни текстови владике Амфилохија као оснивача школе, затим оца Момчила Кривокапића првог, владике Јоаникија другог и оца Гојка Перовића садашњег ректора.У другом дијелу књиге, уз доступне фотографије, обрађен је живот школе од 2002. до 2013. а многи догађаји, како наводи Вујовић, били су историјски. У трећем дијелу су неки од писмених радова ученика са богословских испита зрелости. У четвртом дијелу су биографије свих професора, помоћног особља и имена свих упокојених. У једном дијелу књиге су путописи са екскурзија ученика и професора, од Цариграда преко Јерусалима до Русије, Италије, Чешке...

Истичући да је Цетинсјка богословија најстарија средња школа у Црној Гори и да из ње „озбиљан историчар школства слободно може направити континуитет са савременим универзитетом који постоји и ради у Црној Гори", садашњи ректор Цетињске богословије, отац Гојко Перовић, апострофира да ни данас на ове чињенице ни изблиза не постоји осврт надлежних институција, ни надлежних људи. „Баш их брига што постоји Цетинска богословија 150 година", каже Перовић уз запажање да се нико од представника државне власти прошле године није одазвао позиву на  скромну свечаност обиљежавања значајног датума за црногорско школство. „Тај који се прошле године нашао на власти, био је ред да се са њим сретнемо и направимо заједничку скромну прославу 150 година најстарије средње школе, али то је изостало", додаје ректор Перовић. Своје излагање је завршио интересантним запажењем о Богословији и школству у Црној Гори у 19. вијеку. „Школство, ово нововјековно, интелектуално, катедарско, рационално школство, које има дневнике, уџбенике, часове, план, програм, наставу, похађање, испитивање, установљено је на базама секуларног друштва, на базама просветитељства, на темељу великога бијега западнога човјека од Цркве, од попова, уопште од црквене науке. У Црној Гори се десио парадокс, да у периоду када су на западу сви бјежали од Цркве, она овдје установљава прве нововјековне школе. Дакле заиста на овим просторима дјелује неки необичан прст Господњи, када су у питању ове теме", оцијенио је ректор Цетињске богословије отац Гојко Перовић.

На вечерашњој промоцији пјевао је хор Богословије "Свети Петар Цетињски" са Цетиња.

Књига „Цетињска богословија" аутора Александра Вујовића може се купити у Цркви Светог Николе у Старом граду.

П.Н.