Историја Митрополије црногорско-приморске 1918-2009

Нова књига др Александра Стаматовића "Историја Митрополије црногорско-приморске 1918-2009" представљена је у уторак 11. фебруара у крипти Саборног Храма Христовог Васкрсења. Ова историјска тема, живот наше Митрополије у најбурнијем вијеку свог постојања привлачи велику пажњу како стручне, тако и лаичке јавности. Ако се свему дода да су у представљању књиге учествовали Митрополит црногорско-приморски др Амфилохије, историчар др Жарко Лековић, протојереј ставрофор др Велибор Џомић и аутор, не чуди што су сједишта у крипти Саборног храма била испуњена до послeдњег мјеста.

"Бројна докомумента која су објављена у књизи и на које се аутор позива до сада су била необјављивана у стручној јавности" рекао је између осталог др Жарко Лековић.

Лековић говори да актери књиге нису само људи који су били активни у црквеном животу. "Књига говори ио људима који у себи нису носили Бога и који су сматрали да је Црква одживјела свој вијек и да више није потребна Црној Гори" закључује Лековић

Протојереј ставрофор др Велибор Џомић сматра да ова књига треба да подстакне на размишљање да се на нивоу Светосавске цркве приступи формирању редакције за исписивање вишетомно издање Историје СПЦ.

Аутор ове књиге др Александар Стаматовић, на самом почетку свог излагања запитао се шта је заправо угаони камен Православља на овим просторима.

"Најмање је важно је написао историју Митрополије црногорско-приморске, да то нисам био ја, то можда урадио неко други вјероватно и боље од мене" рекао је Стаматовић

На крају је говорио и Митрополит Амфихохије који се од срца захвалио аутору ове књиге за труд и љубав према Светој Цркви.

Митрополит се присјетио и све потсјетио на Доментијанову причу о томе како је Свети Сава са папом преговарао о краљвској круни за свог брата. "О држави се могло разговарати са папом али о питањима вјере, цркве томе нема мјеста.

Полемишући са историчарима који заступају тезу да је вријеме краља Николе црква у Црној Гори била аутокефална Митрополит је истакао да не постоји период када је црногорска црква била неслободнија и несамосталнија.