Промовисана књига "Камена чтенија" Ивана Негришорца

  • Наслов: Ivan Negrisorac
  • Албум: izvjestaji
  • Година: 2014
  • Величина: 30:01 минута (5.16 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Збирка "Камена чтенија" Ивана Негришорца, предсједника Матице српске из Новог Сада, промовисана је у књижари Матице српске - Друштва чланова у Црној Гори поводом Дана државности Републике Србије. Бројна публика је уживала у стиховима које је надахнуто читао аутор, а већина пјесама посвећена је темама које су везане за Црну Гору. О књизи су говорили епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, доц. др Горан Радоњић и аутор.

Владика Јоаникије је казао да је „Камена чтенија" књига која обухвата нашу историју, „састављена од мноштва монолога, а понајвише је ослоњена на православну вјеру, и њену свјежину".

„Књига обухвата историју од времена када се чула блага вијест, од 6.-7. вијека па до наших дана. Књига је проткана монологом митрополита, Његошевим духом, прозрењима, и његовим плачем. Капела и њена жртва заузимају добар дио књиге. Књига представља духовна и пјесничка зрења, она је поетизовна историја", казао је владика Јоаникије.

Према његовим ријечима тема књиге је „издаја, гријех, душевна застрањења, сјеме дубоко уткано у нашу историју, које како вријеме тече, постаје све актуелније".

„Аутор је много заинтересован за историју, културну чистоту, као и додире културе и духовности. Може се говорити о књизи али најбоље ју је читати.

Она је чудесна, жива традиционалност на моддеран начин сачињена", казао је владика Јоаникије.

Говрећи о књизи Ивана Негришорца, доц. др Горан Радоњић је казао да се ово књижевно дјело може доживјети лично, али и да је ово књига која тражи ученог читаоца.

Он је казао да је „Камена чтенија" реинтерпретација историје али и савремених догађаја.

„Не постоји епски пјевач, ликови говоре, а то су личности из историје, савремености али и анонимни говорници. Поезија чији је циљ оставштина и могућност да се наслеђу понуди тражење одговора", казао је Радоњић.

Аутор Иван Негришорац је казао да је књига „Камена чтенија" јако дуго настајала, те „да је сваки долазак у Црну Гору доносио једну нову пјесму".

„Кроз њу се трудим да разумијем оно што не разумијем, а у ријетким тренуцима назирао сам и шта је Црна Гора", казао је аутор.

Манифестација „Дани српске културе", коју организује Амбасада Србије у Црној Гори, одржава се у периоду од 9. до 15. фебруара у Подгорици, Херцег Новом, Тивту и Котору, у сарадњи са Генералним конзулатом Републике Србије у Херцег Новом, Матицом српском - Друштвом чланова у Црној Гори, Црногорским народним позориштем и институцијама културе у Херцег Новом, Тивту и Котору.