Светосавска академија на Жабљаку

У част Светог Саве, светосавска академија приређена је и уприличена на Жабљаку, у четвртак 30. јануара 2014. године, на празник преподобног Антонија Великог, која је одржана у Центру за културу.

На самом почетку све сабране  поздравио је надлежни архијереј Владика будимљанско-никшићки Јоаникије.

Свечану светосавску бесједу у овом граду говорио је Ректор протојер-ставрофор Гојко Перовић. У програму су учестовали и ученици Богословије Светог Петра Цетињског, који су отпјевали неколико композиција и богатог богослужбеног наслеђа православне цркве.

Поред богословаца, у програму су учестовали и народни гуслар Бошко Вујачић, хор полазника вјеронауке при храму Светог Преображења, хор Жабљачке гимназије, мали гуслар Алекса Дакић, уз двојенице је свирао Драги Петковић са Жабљака, а уз дипле Косто Радовић из Бањана.

Након академије, која је изведена пред препуном салом Центра за културу, надлежни парох и свршени богослов цетињске богословије свештеник Миливоје Јововић са предсједником црквене општине Жабљак хаџи Светомиром Шљиванчанинон, и члановима црквеног одбора, приредили су и свечану вечеру, на којој су ђаци отпјевали неколике пјесме, и гуслар Бошко Вујачић гуслао дјелове из Горског вијенца и пјесму о Старини Новаку.

На крају вечере све присутне поздравио је Његово преосвештенство Владика Јоаникије, заблагодаривши домаћинима и организаторима на организацији академије, као и свим учесницима, који су са свих страна дошли да прославе име Светог Саве на Жабљаку.