Светосавска академија у Подгорици

У препуној крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици синоћ, 26. јануара, одржана је централна светосавска академија у Митрополији црногорско-приморској.

Ове године она је била посвећена и 900-тој годишњици рођења Светог Симеона Мироточивог, 100-тој годишњици Првог свјетског рата и 100-тој годишњици од упокојења Стевана Мокрањца.

Скуп је поздравним словом благословио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије који је казао да ове године Српска православна црква обиљежава 900 година од рођења Светог Симеона Мироточивог.

Он је најавио да ће 23. фебруара бити обављено освећење златичко-симеоновске крстионице у пиргу Светог Симеона у подгоричком саборном храму.

Академик Димитрије Стефановић, који је одржао овогодишњу свечану светосавску бесједу, рекао је да нас Свети Сава учи да се зло повлачи пред топлином и ширином људске доброте.

У умјетничком дијелу програма наступили су хорови СПД „Јединство" из Котора, „Свети апостол Марко" из Подгорице, „Свети новомученик Станко" из Никшића, „Светосавник" из Подгорице, хор Цетињске Богословије, етно група „Зора" из Бара, глумац Небојша Миловановић  и народни гуслар Рајо Војиновић.