Свети Јован Крститељ – слава цркве у Лимљанима

Tagged:
  • Наслов: Mitropolit Amfilohije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2014
  • Величина: 34:49 минута (5.98 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Светом архијерејском литургијом, литијом и благосиљањем славског колача црква Светог Јована Крститеља у Лимљанима у Црмници данас, 20. јануара, прославила је своју храмовску славу - Јовањдан.

Светом службом началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско - приморски Господин Амфилохије, уз саслужење свештентва и вјерног народа.

У литургијској бесједи након читања Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије је рекао да ће само чисто срце, које није затровано идолопоклонством, видјети Бога.

Након причешћа вјерних Владика је предводио празничну литију која је три пута опходила храм.

Потом је благосиљао славски колач и служио помен ктиторима и приложницима храма, презвитеру Саву и Ђуру Клисићима и свима који почивају на гробљу у црквеној порти.

Митрополит Амфилохије је освештао и нови иконостас, а онда се на крају службе још једном обратио сабранима на богослужењу представивши им нове чланове сеоског Црквеног одбора на челу са предсједником Мартином Драгишићем.

Митрополит Амфилохије је данас посјетио и још два храма у Лимљанима - цркве Свете Петке и Светог апостола Томе.

На крају посјете Лимљанима Митрополит Амфилохије је освештао вински подрум винарије „Свети Тома", власништво браће Клисић, гдје је приређена и славска трпеза хришћанске љубави.