Осам вјекова беранских Ђурђевих ступова

У манастиру Ђурђеви ступови у недјељу 4. августа на празник Преподобве Марије Магдалине, поводом 800 година постојања ове светиње у Беранама, служена света архијерејска литургија којом је наћалствовао Његова светост партијарх српски Иринеј са Архијерејима и свештенством Српске, Руске и Јерусалимске цркве.

Патријарх Иринеј је у пригодној бесједи истакао да је манастир Ђурђеви ступови свесрпска светиња, коју је Господ сачувао од потпуног уништења у мирним, али и злим временима кроз које су она и њен народ пролазили.

"Молимо се Господу да овај славни манастир светосавски и трон Епархије будимљанске буде и остане духовни светионик који ће осветљавати, обасјавати и просвећивати садашње и будуће потомство и да будемо у заједничком духовном и културном простору ових светих Ђурђевих ступова", рекао је патријарх.

Његова светост патријарх српски Иринеј пожелио је да се у српском народу обнове и утврђују слога и љубав.

"Нека се обнове породице и домови, волимо и поштујмо једни друге, чувајмо светиње и не одвајајмо се од њих. Нека међу нама буде више чојства и јунаштва, на шта нас упућује и позива Марко Миљанов. Сјетимо се Његоша и његове косовске мисли и држимо се косовског завјета", поручио је патријарх Иринеј.