Јереј Слободан Јокић - Слобода Вјероисповијести кроз богослужбени живот Православне Цркве

У Црној Гори се данас много говори о мјесту цркве, односно традиционалних цркава и осталих религијских заједница у друштву и о слободи вјероисповијести уопште. Чују се гла­сови да је цркве превише, да је на дјелу клерикализација друштва, а многи је отворено називају издајничком, окупаторском или чак милитантном. Други пак сматрају да је црква и даље скрајнута од главних друш­тве­них збивања и да у Црној Гори још имамо на дјелу наставак  комунистичке државне политике - нетрпељивости према Српској Православној Цркви. Последњи иступи одређених фунционра из самог врха законодавне и извршне власти, али и оређених организација које су рецидив неких прошлих времена и глобално превазиђених идеја попут СУБНОРа сигурно да подстичу таква размишљања.

Постоје, дакле двије супротстављене стране, које се, мада живе једна поред друге, ријетко отворено и аргументовано разговарају на ове теме. Због тога је Митрополија црногорско-приморска, а у циљу покретања ширег друш­­твеног дијалога, 27. априла 2013. уприличила научну конференцију под именом "Слобода вјероисповијести у Црној Гори". Из Митрополије црногорско-приморске каужу да су, организовањем ове конференције жељели да побудимо интерес квалификоване, али и шире друштвене јавности за проблем места и улоге цркве у црногорском друштву и законодавству.

Радио Светигора ће у наредних 10 дана, нашим слушаоцима прижити преилику да чују изабрана излагања са овог научног скупа и увјере се да је основна идеја конференције без сумње успела. Окупљени су заступници различитих погледа на однос цркве и политике, успостављен је квалитет а н дијалог и изнијето много нових идеја. Жеља нам је овим подстакнемо један другачији начир размишљања, мање острашћен  и импулсиван а више научан и аргументован.