На манастирском гробљу у Дајбабама сахрањени су земни остаци Архимандрита Луке (Анића)

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: НЕКА МУ ГОСПОД ПОДАРИ РАДОСТ ВЈЕЧНОГ ЖИВОТА ЈЕДИНО ЗА ЧИМ ЈЕ ЧЕЗНУО ОВДЈЕ НА ЗЕМЉИ

ВЛАДИКА ЈОАНИКИЈЕ: ИМА ЛИ КОГА КО ЈЕ ПОЗНАВАО ОЦА ЛУКУ А ДА У ОВОМ МОМЕНТУ НЕ ОСЈЕЋА ДА САХРАЊУЈЕ ЈЕДАН ДИО СЕБЕ

ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ: ПРЕД НАМА ЛЕЖИ ЈЕДАН ИСТИНСКИ МОНАХ, ИСТИНСКИ ЗАЉУБЉЕНИК У ЦАРСТВО БОЖИЈЕ

На манастирском гробљу у Дајбабама код Подгорице у недјељу 10. фебруара 2013. године сахрањени су земни остаци Архимандрита Луке (Анића) Игумана манастира Успенија Пресвете Богородице на Дајбабској гори, који је уснуо у Господу у ноћи између 7. и 8. фебруара у 54. години земаљског живота.

Свету заупокојену Литургију и опијело блаженопочившем оцу Луки служили су Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије, Преосвећена Господа Епископи: Будимљанско-никшићки Јоаникије, Захумско-херцеговачки Григорије, Рашко-призренски и Косовско-метохијски Теодосије и Липљански Јован уз саслужење свештенства и у присуству великог броја вјерног народа који се сабрао да узме последњи благослов од нашег драгог оца Луке.

"Пред нама лежи један истински монах, један истински заљубљеник у Цраство Божије. Човјек на чијем смо лицу могли да очитамо истину да је све у свему једино важно носити крст и вјеровати у Васкрсење. У његовом осмјеху и лицу увијек се могао видјети крст и страдање и патња али и радост Васкрсења истовремено", рекао је у литургијској бесједи Његово Преосвештенство Епископ Захумско-херцеговачки Г. Григорије

"Има ли кога ко је познавао оца Луку а да у овом моменту не осјећа да сахрањује дио себе. Отац Лука је био заљубљен у Христа и Цркву Његову, био је човјек који је живио љубављу, рекао је у бесједи на опијелу Преосвећени Владика Будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

"Нека му Господ подари оно за чим је чезнуо овдје на земљи - нека му подари радост вјечног живота.  Благодарни смо Господу што нам га је подарио и послао међу нас, и молимо се да нас он и дочека кад ми, свако у своје вријеме, будемо кренули овим путем на који је Господ данас призвао оца Луку", рекао је Митрополит Амфилохије на сахрани земних остатака оца Луке.