У препуној херцегновској дворани "Парк" одржана је свечана академија посвећена Светом Сави

У препуној херцегновској дворани "Парк" на Савиндан, у недјељу 27. јануара одржана је свечана академија посвећена Светом Сави, првом српском Архиепископу и просветитељу.

У поздравном слову на академији Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије подсјетио је на Доментијанове ријечи из "Житија Светог Саве" да су Свети Симеон и Свети Сава били рањени Христовом љубављу.

"Ништа љепше за њих двојицу није речено у једној реченици. Симеон, односно Стефан Немања, отац који је родио сина тјелесно, син Растко, односно Свети Сава који је духобвно родио оца. И један и други су постали стожер народа српскога, државе српске и хришћанске душе овога народа", рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Светосавску бесједу одржао је др Горан Комар, а на академији су приказани и дјелови ауторског филма новинара Перице Ђаковића "Свети Сава".

У умјетничком дијелу програма наступили су глумци Небојша Дугалић, Јасмина Стојиљковић, Ивана Поповић и Борис Пинговић, отац Војислав Билбија који је уз пратњу гитаре извео "Небесну литургију" Владике Николаја Жичког, хорови "Рождество", "Свети Сава" и "Свети Василије Острошки", Дје4чји хор из Велике Хоче у Метохији, дјеца из Скадра, дјеца с вјеронауке при храму Светог архангела Михаила и гуслар Милија Косовић.

Објављена су и имена добитника традиционалних награда Просветног друштва "Свети Сава" из Херцег Новог најбољим ученицима и учитељима.