Катихезе Светог Кирила Јерусалимског XXIII

Катихезе Светог Кирила Јерусалимског откривају нам дух древне Цркве и њену методологију преношења вјере на просвјетљиване-Оглашавање и на новопросвијетљене - Крштене. Свједоче шта се преноси и предаје и како се преноси. Будући да је наше вријеме по много чему слично првим вјековима вјековима Хришћанства-положај Цркве и однос других према њој-то једно дубље проучавање метода древне Цркве од огромног је значаја за нас. Враћање извору увијек је неопходно за саму срж Цркве и Њеног органског односа према свим манифестацијама црквеног живота. Ове Катихезе су необично важне, јер су оне у ствари нека врста методских јединица. Оне су и предавање и проповјед у исто вријеме. И догматика, и етика, и аскетика, и психологија. И литургика. Шта то значи? Приступ њихов је цјеловит, оне не дијеле човјека, не дијеле ни Бога; не одјељују етос ни од Бога ни од човјека.

Емисија у којој се бавимо катихезама Светог Оца нашег Кирила, Архиепископа Јерусалимског.

У овој емисији изчитавамо остала дјела Светог Кирила Јерусалимског.

На почетку ће те чути Бесједу о раслабљеном у Бањи Витезди, која је аутентично дјело Светог Кирила, и у њој тумачећи Христово чудо исцјељења узетога у Бањи Витезди у Јерусалиму излаже православну Христологију.

У другом дијелу ишчитавамо Посланицу цару Констанцију, у којој говори о појави Часног ветлосног Крста на небу изнад Јерусалима. Свети Кирило извјештава цара да се чудесно појавио у дане Свете Педесетнице огроман Часни Крст састављен од свјетлости на небу изнад Свете голготе, и протегнут до Свете Горе Маслинске.

У трећем дијелу ишчитавамо дјела које се приписује Светом Кирилу: и то је Слово на Сретење, одломке из бесједе на Јеванђеље у коме Господ воду у вино претвори, Посалницу  Јулију Папи Римском, Посланицу Јувеналија Јулију  Папи Римском, и на самом крају Хронологију Светог Кирила Јерусалимског.

Молитвама Светог Оца нашег Кирила Јерусалимског,Господе Исусе Христе Сине Божији помилуј нас. Амин.