Ријеч посијеч

Мане Срдић, Српски емигрант из Хамилтона

63:48 минута (9.14 МБ)

Мане Срдић, Четник, Личанин, говоти о своме пробоју из завичаја до Хамилтона у Канади гдје је задње деценије проживио у емиграцији. Прошао је Италијанске и Њемачке логоре, тешке послове у Британским рудницима и жељезарама, а утјеху нашао у супрузи Енглескињи, нашој заједници у Канади која се није изродила, и дјеци коју је на својим коријенима васпитао.

Милош Марковић, новинар РТС-а

48:46 минута (8.4 МБ)

Милош Марковић, дугогодишњи извјештач и аутор многих емисија РТС-а, говори о Српском новинарству и медијској слободи у Србији данас, и протеклих деценија, своме завичају и Херцеговини као врелу Српске епике и историје, о Црној Гори некадашњој ризници Српске славе, искушењима и падовима којима смо угрожени данас.

Мр. Дејан Мировић - правник и публициста

49:36 минута (8.62 МБ)

Говори о рату у Јужној Осетији као о покушају нове операције «Олуја» грузијских власти са народом у овој покрајини, и реакцији руске државе која је својом одлучношћу изненадила поједине НАТО кругове на Западу. Мр. Мировић овај сукоб сагледава у гео-стратешком контексту и утицају Америчких интереса на Кавказу, Украјини и Блиском Истоку, као и из позиција Србије и Црне Горе и њихових даљњих политичких престројавања.

Јевђа Јевђевић, старјешина Соколских друштава Србије

52:23 минута (9 МБ)

Јевђа Јевђевић говори о духовности и васпитању, о заслугама соколских друштава у Србији и Краљевини Југославији, до њиховог укидања 1945. године. Г. Јевђевић је аутор монографије Споменица крагујевачких сокола 1907 - 2007.

Данило Тврдишић, Српски сабор «Двери»

47:10 минута (8.1 МБ)

У емисији «Ријеч - посијеч» господин Тврдишић говори о Србији национално и идеолошки подијељеној након хапшења Радована Караџића; медијској блокади, опозицији коју чека подмлађивање, активности ентузијаста око покрета српске културе «Двери», традицији и ријешености да се наше православно предање брани.

Др Станислав Сретеновић, историчар

66:15 минута (9.49 МБ)

Др Станислав Сретеновић, историчар говори о југословенству и комунизму у контексту историјских околности: „Југословенство је било креација српске ратне побједе у Првом свјетском рату и омогућило је српском народу живот у јединственој држави, а комунизам, као тековина руских тенкова и америчких бомбардера, дошао је као преврат и нова прерасподјела моћи, без стварног упоришта у нашој средини“.

Публициста и новинар Милослав Самарџић

50:57 минута (8.86 МБ)

У емисији "Ријеч посијеч" Милослав Самарџић, публициста и новинар, говори о равногорској историји коју пише у свијетлу нових докумената, часопису "Погледи" из деведесетих година, реафирмисању монархије и нације код Срба, о данашњој Србији и њеној власти...

мр Триво Инђић

55:12 минута (9.48 МБ)

Гост аутора Спиридона Булатовића социолог мр Триво Инђић, доскорашњи амбасадор у Шпанији, говори о савременој Шпанији, студентској побуни из 1968. године у Београду, за коју су везани почеци његове каријере на Философском факултету и другим актуелним темама...

Објавио је више радова из социологије, социјалне теорије и међународних односа, као и књиге: "Култура и културна политика", "Културни живот радничке омладине", "Савремена Шпанија", "Успон маса", "Тржиште дела ликовне уметности", "За ново просветитељство", "Балкан - могућности регионалног система безбедности". Уређивао је часописе "Видици", "Гледишта", "Социолошки преглед", "Култура", као и едицију за политичку филозофију "Либертас" издавачке куће "Филип Вишњић" у Београду.

Интервју са књижевником Петром Васовим Арбутином

59:20 минута (10.19 МБ)

Гост аутора емисије, Спиридона Булатовића био је књижевник Петар Васов Арбутина уредник у Издавачкој кући "Дерета".

Боривоје Рашуо пјесник и политиколог

52:54 минута (9.09 МБ)

Госте мисије "Ријеч посјеч" је Боривоје Рашуо пјесник и мр политикологије. "Сваки онај који је био неутралан по питању одвајања Црне Горе од Србије показао је колико ће бити неутралан и активан по питању отимања Косова", каже г. Боривоје Рашуо.

Syndicate content