Audio by title saopstenje_za_javnost_mitropolije_crnogorsko-primorske

Саопштење за јавност поводом планова за сахрану Господара Ивана Црнојевића

4:08 минута (726.48 КБ)

Цетиње, 15. јануара (Светигора прес) - Након више од двије деценије од ископавања посмртних остатака, посљедњих дана се коначно у широј јавности покренуло питање времена, мјеста и начина сахране Господара Зете и Црне Горе и оснивача Цетиња Ивана Црнојевића. Нажалост, као и у мноштву других ситуација, и овом питању, приступа се непромишљено и политикантски.

Господар Иван Црнојевић, као владар Зете, данашње Црне Горе и утемељивач Цетиња, личност је која је била запостављена деценијама, због разних идеолошких разлога, те га је данас потребно сагледати без икаквих идеолошко-политичких предрасуда.

Саопштење за јавност са сабрања свештенства Митрополије црногорско-приморске

10:54 минута (1.87 МБ)

IMG_3017

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
СВЕШТЕНСТВА И МОНАШТВА МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ
Манастир Подмаине, 27. децембар 2014.

Сабравши се, с помоћу Божијом и благословом нашег архипастира Високопреосвећеног Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, у манастиру Успења Пресвете Богородице - Подмаине у Будви, у редовно годишње сабрање наше свештене Митрополије, свим Православним Црквама које су већ прославиле оваплоћење Сина Божијег - Рођење Христово, и свој хришћанској браћи који овај празник прослављају по грегоријанском календару, срдачно честитамо овај велики празник, молећи се Господу Исусу Христу Спаситељу и Искупитељу свијета за наше и спасење свих вјерника наше Митрополије, наше помјесне Православне Цркве Српске и свих људи који живе у вјери и нади на живот вјечни и избављење од гријеха и смрти.

Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке

7:26 минута (6.81 МБ)

DSC_014123. август 2015.г.

Министарство за људска и мањинска права је Влади, мимо предложеног и на званичном сајту објављеног дневног реда, за 122. сједницу од 30. јула 2015.г. доставило Нацрт закона о слободи вјероисповијести. Представник Министарства је медије и јавност обавијестио да је "Влада утврдила Нацрт закона о слободи вјероисповијести". На званичном сајту Владе још увијек није објављен закључак о усвајању Нацрта овог закона.

И послије првог читања Нацрта закона лако се закључује да Нацрт закона треба одбацити како због нетранспарентног и дискриминаторног начина његове припреме, тако и због бројних неуставних одредаба којим се атакује на слободу вјероисповијести и друга зајемчена људска права, а посебно на унутрашњу аутономију Цркве и вјерских заједница.

Саопштење за јавност Иницијативног одбора за заштиту природних, културних и духовних вриједности слива ријеке Мораче

3:39 минута (646.6 КБ)

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Иницијативни одбор за заштиту природних, културних и духовних вриједности слива ријеке Мораче је током претходних мјесеци предузео више мјера и активности у погледу прибављања документације која се тиче досадашњих активности Владе Црне Горе и Министарства економије у вези изградње хидроелектрана у сливу ријеке Мораче.

Посебно забрињава што је Министарство економије, противно Закону о слободном приступу информацијама, одбило захтјев пуномоћника Иницијативног одбора да достави сву тражену документацију. Иако су били испуњени сви законски услови, Министарство није доставило Техничку понуду кинеске компаније НОРИНКО за изградњу хидроелектрана на МорачиЕвалуацију понуде компаније НОРИНКОКоментар Радне групе и Комисије на понуду компаније НОРИНКОКомерцијалну понуду компаније НОРИНКОНацрт техничке понуде турске компаније Берекет енерџи за изградњу хидроелектрана на Морачи из априла 2016. године и Уговор о гранту од 18. маја 2009. године. Захтјев је одбијен са образложењем да би се достављањем тих докумената ”угрозила ауторска права” без обзира што се ауторска права не угрожавају читањем!!!