Audio by title saopstenje

Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске о оснивању вјерских заједница у Црној Гори и устројству православне цркве

7:00 минута (1.2 МБ)

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО - ПРИМОРСКЕ

ЦЕТИЊЕ, 24. Новембар 2006.г.- Митрополија Црногорско-приморска и друге Православне епархије на просторима Црне Горе, које су у новијој прошлости постојале (Захумска, Рашка, Бококоторска, Пећка, Будимљанско-полимска) и које данас постоје (Будимљанско-никшићка, Милешевска, Захумско-херцеговачка, викарна Диоклијска), биле су и остале једини легитимни представници Православне Цркве у Црној Гори, било да су постојале или да постоје као органски дио древне Пећке Патријаршије, било да су, због ненормалних историјских прилика, живјеле одређено вријеме – аутономно. Као такве, оне су признаване и увијек биле, а и данас су, у општењу са помјесном Православном Црквом српском као и цијелом Православном Црквом у свијету. Као легитимне представнике Православља и титуларе свеукупне покретне и непокретне црквене имовине, признавала их је без прекида у континуитету државна власт Краљевине Црне Горе, предратна и поратна комунистичка Југославија, неке од њих, у своје вријеме, Турска и Аустроугарска империја, па чак и окупацијска власт у временима окупације.

Саопштење за јавност Митрополије Црногорско-Приморске

22:45 минута (3.91 МБ)

 Поводом промоције Фондације за изградњу православног Храма Свете Тројице - Бога Љубави на Цетињу у коме би, према замисли, почивале три велике светиње - Честица Часног Крста Господњег, десница Светог Јована Пророка, Претече и Крститеља Господњег и икона Богородице Филермосе отворено је више питања, али су њихови одговори више него непримјерено релативизовани, а све са циљем да се оспори право својине Митрополије Црногорско-Приморске над трима светињама.

Саопштење за јавност поводом илинданских збивања око цркве на Броћанцу

4:57 минута (875.5 КБ)

 Поводом најављених упада у цркву на Броћанцу и других старијих и новијих покушаја отимања и угрожавања цркава и имовине Митрополије Црногорско-приморске и Епархије Будимљанско-никшићке, и уобичајених оправдања тог безакоња и насиља од стране представника новокомпоноване вјерске заједнице тзв. ЦПЦ (основане у полицијској станици 2000-те године), осјећамо за своју обавезу да по ко зна који пут скренемо пажњу како државним органима тако и широј јавности на сљедеће:

Саопштење за јавност - ПОВОДОМ МИНИРАЊА ЦРКВЕ СВЕТИХ НОВОМУЧЕНИКА НА ПАРДУСУ

2:02 минута (361.68 КБ)

 Митрополија Црногорско-Приморска саопштава да су за сада непозната лица у ноћи између 9. и 10. августа извршила терористички напад минирањем Цркве Светих Новомученика која је у изградњи на брду Пардус надомак Подгорице. Силина детонације и огромна количина експлозива нанијела је велику штету цркви у изградњи, а комади камења и грађевинског материјала су летјели у ваздух неколико стотина метара од цркве. На лицу мјеста су пронађени остаци детонаторских штапина и котурови што указује да се ради о тероризму најгоре врсте, а што ће, надамо се, помоћи припадницима Управе полиције Црне Горе да што прије пронађу и ухапсе терористе.

Саопштење за јавност Митрополије Црногорско-Приморске

5:12 минута (918.97 КБ)

У Манастиру Подмаине је и ове, као и сваке године, одржано братско сабрање и саборовање свештенства Митрополије Црногорско - Приморске. Након Свете архијерејске литургије коју је са свештенством у манастирском Храму Успења Пресвете Богородице служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-Приморски г. Амфилохије, разматрана су актуелна питања из живота црквених општина, парохија и манастира Митрополије Црногорско-Приморске.

Саопштење за јавност Светог архијерејског синода поводом најновијих збивања на Косову и Метохији

6:55 минута (1.19 МБ)

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско - приморски Г. Амфилохије прочитао је данас саопштење за домаћу и међународну јавност, поводом најновијих збивања на Косову и Метохији које је донио Свети Архијерејски Синод Српске православне цркве на својој ванредној седници одржаној у Патријаршији, 17. фебруара 2008. године.